money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Στο 80% των ταξιδιών στην Ευρώπη τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια το 2021

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με τις εξελίξεις από το “μέτωπο” των εμβολιασμών να είναι ενθαρρυντικές και το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid να έχει εισέλθει στις ζωές μας, από την πρώτη Ιουλίου, νέες προοπτικές δημιουργούνται για ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια αναμένεται να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των ταξιδιών στη γηραιά ήπειρο, εφέτος. Αυτό προέκυψε στην τελευταία, τριμηνιαία έκθεση «Ευρωπαϊκός Τουρισμός – Τάσεις και Προοπτικές”,  που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC).

Η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική δραστηριότητα αναμένεται να αυξήσει την ορμή της κατά την κορύφωση της θερινής περιόδου, εφέτος, λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, της αύξησης των εμβολιασμών και του πρόσφατου ανοίγματος της Ε.Ε., σε περισσότερες, τρίτες χώρες και πλήρως εμβολιασμένων ταξιδιωτών από το εξωτερικό.

Η ταξιδιωτική ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αν και οι διεθνείς αφίξεις θα εξακολουθήσουν να παραμένουν 49% κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, το 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση της ETC, η φετινή, καλοκαιρινή σεζόν είναι απαραίτητη για τον κλάδο του Τουρισμού και των Ταξιδιών, καθώς η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική ζήτηση παρέμεινε ασθενής στις αρχές του 2021, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών να μειώνονται κατά 83%,το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020. Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος για επιστροφή των ταξιδιωτικών περιορισμών παραμένει, μετά από την αύξηση των λοιμώξεων της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού, τη Δέλτα.

Μιλώντας σήμερα, ο πρόεδρος της ETC, Luís Araújo, σημείωσε: “Λαμβάνοντας υπόψη τα ταχέως αναπτυσσόμενα προγράμματα εμβολιασμού, τα οποία μειώνουν την πίεση που δέχονται τα εθνικά συστήματα υγείας και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους πολίτες, η Ευρώπη διαχειρίζεται τώρα τους κινδύνους Covid, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους πολυαναμενόμενους ταξιδιώτες. Πιστεύουμε λοιπόν ότι, το ασφαλές ταξίδι είναι δυνατό αυτό το καλοκαίρι.

ksd PRIMAGEL
adv

Η επαναλειτουργία του τροφοδοτείται, επίσης, από την έντονη επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν ξανά και διασφαλίζεται από την ετοιμότητα του κλάδου μας να παρέχει ασφαλείς και υπεύθυνες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Καθώς η Ευρώπη ανοίγει, είναι επιτακτική ανάγκη να διαβιβάζονται σαφή και συνεκτικά μηνύματα, προς του μελλοντικούς ταξιδιώτες”.

Μειωμένες οι αφίξεις διεθνών τουριστών στην Ευρώπη

Οι ελπίδες για “ανακούφιση” του ευρωπαϊκού, ταξιδιωτικού τομέα είναι υψηλές, μετά την καταστροφική έναρξη του 2021, με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία να δείχνουν ότι 3 στους 5 προορισμούς παρουσίασαν πτώση πάνω από 80% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών. Η Αυστρία έχει μέχρι στιγμής υποστεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση των επισκεπτών. Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού του Covid εξάλειψαν τις προσδοκίες μιας ικανοποιητικής, χειμερινής, τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα μια πτώση 97% στις αφίξεις τουριστών, στη χώρα των Άλπεων.

Αντιθέτως, η Κροατία ξεπέρασε σημαντικά τους άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, αναφέροντας αύξηση 23% στις αφίξεις επισκεπτών. Η χώρα πρωτοστάτησε στην άρση των περισσοτέρων ταξιδιωτικών περιορισμών οι οποίοι αφορούν στην είσοδο διεθνών ταξιδιωτών στη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι είχαν εμβολιαστεί ή παρουσίαζαν  αρνητικό τεστ Covid ή απόδειξη ότι είχαν αναρρώσει από τον ιό.

Προ των… πυλών η τουριστική ανάκαμψη στην Ευρώπη

Τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια αναμένεται να ενισχύσουν την ταξιδιωτική ζήτηση, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, σε ολόκληρη την Ευρώπη, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς και να ικανοποιήσουν τη λαχτάρα των ανθρώπων να ταξιδέψουν ξανά.

Η τελευταία πρόβλεψη δείχνει ότι τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια θα αντιπροσωπεύουν το 83% των εισερχόμενων αφίξεων στην Ευρώπη, το 2021, σε σύγκριση με το 77%, το 2019.

Καθώς οι εμβολιασμοί επιταχύνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πάνω από το 62% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, η ταξιδιωτική ζήτηση στη γηραιά ήπειρο, φέτος το καλοκαίρι, αναμένεται να καλυφθεί. Τα στοιχεία της ETC δείχνουν ότι, το 54% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να κλείσουν ένα ταξίδι αφού έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε., που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την απελευθέρωση της ζήτησης των ταξιδιών και την εξοικονόμηση χρημάτων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ανώμαλος ο δρόμος προς την ανάκαμψη των ταξιδιών

Η ζήτηση ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων αναμένεται να ανακάμψει με πιο αργούς ρυθμούς, με τα εμπόδια να παραμείνουν σε ισχύ πολύ μετά το τέλος του 2021. Ενώ τα εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 έως το 2022 και το 2023, αντίστοιχα, τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων δεν αναμένεται να ανακάμψουν έως το 2025.

Η αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης, σε όλη την Ευρώπη, τα επόμενα χρόνια. Οι ανακοινώσεις για την υποδοχή εμβολιασμένων Αμερικανών ταξιδιωτών έχουν, ήδη, ενισχύσει τα διατλαντικά ταξίδια, σε προορισμούς όπως η Ισλανδία, η Κροατία και η Ελλάδα, τον Μάιο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ForwardKeys, τα εισιτήρια που εκδόθηκαν από τις ΗΠΑ προς την Κροατία (+0,5%) και την Ισλανδία (+22,7%) ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, ενώ η Ελλάδα είναι μόλις 10,9% πίσω.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *