©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Δύο στους τρεις Ευρωπαίους σχεδιάζουν ταξίδι τους επόμενους έξι μήνες|Η Ελλάδα στην τετράδα των δημοφιλέστερων προορισμών

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έντονη παραμένει η επιθυμία για ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η καλοκαιρινή περίοδος έχει περάσει, με το 66% των Ευρωπαίων να σχεδιάζουν ταξίδια μέχρι τον Μάρτιο του 2022, βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη τους στα ταξίδια, που έχει πλέον αποκατασταθεί, γεγονός που υποδηλώνει θετικές προοπτικές για τα ταξίδια τους επόμενους μήνες. Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία είναι πρώτες στις επιλογές των Ευρωπαίων για επισκέψεις και διακοπές. Την ίδια στιγμή τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια ξεπερνούν τα ταξίδια εσωτερικού, με το 55% των ταξιδιωτών μικρής διάρκειας να προτιμά να επισκεφτεί άλλη ευρωπαϊκή χώρα και τα αεροπορικά ταξίδια αυξάνονται, με πάνω από το 50% των Ευρωπαίων να δηλώνουν ότι αισθάνονται άνετα να ταξιδέψουν και πάλι με αεροπλάνο.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα “Παρακολούθηση Συναισθήματος για Εγχώρια και Ενδοευρωπαϊκά Ταξίδια – Wave 9” [Το Wave 9 περιλαμβάνει δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021], που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), η οποία παρέχει έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις των Ευρωπαίων [Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία και Αυστρία] και προτιμήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Οι πρόθυμοι ταξιδιώτες είναι πιο “ανοιχτοί” σε ταξίδια μικρής διάρκειας

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020, τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ευρωπαίων κατανέμονται ομοιόμορφα τους επόμενους έξι μήνες: το 26% επιλέγει ταξίδια μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, 28% μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 και 25% θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. 2022. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων δεν βρίσκεται πλέον σε “κατάσταση αναμονής” όσον αφορά τα ταξίδια και αισθάνονται πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να ξεκινήσουν τα ταξίδια.

Photo by Anna Shvets on Pexels

Καθώς το ταξιδιωτικό αίσθημα συνεχίζει να βελτιώνεται και οι περιορισμοί της πανδημίας χαλαρώνουν, οι Ευρωπαίοι που είναι “έτοιμοι για ταξίδια”[Οι ταξιδιώτες “Early-bird” και οι Ευρωπαίοι “έτοιμοι για ταξίδια” αναφέρονται σε ερωτηθέντες στην έρευνα που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους 6 μήνες] εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι να τηρήσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια (αύξηση 39% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα), αντί να περιμένουν ή να τα αναβάλουν.

“Κερδίζουν έδαφος” τα ευρωπαϊκά διαλείμματα στην πόλη

Οι ενδοευρωπαϊκές αποδράσεις βρίσκονται πλέον στην “πρώτη γραμμή”, με περισσότερους από 1 στους 2 Ευρωπαίους που κάνουν βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια να επιλέγουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες -αύξηση 41% από τον Σεπτέμβριο του 2020. Εν τω μεταξύ, οι προτιμήσεις για ταξίδια εσωτερικού (32%) μειώθηκαν κατά 18% τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Οι μεσογειακοί προορισμοί κατατάσσονται στην υψηλότερη θέση στη λίστα επιθυμητών προορισμών των ταξιδιωτών, με την Ισπανία και την Ιταλία (και οι δύο 9%), τη Γαλλία (8%) και την Ελλάδα (7%) να αναφέρονται πρώτοι σε προτιμήσεις.

Η επιθυμία για διακοπές στην πόλη (18%) έχει πλέον φτάσει στο αποκορύφωμά της για το 2021, με αύξηση 43% από το καλοκαίρι του 2021, αν και η ελκυστικότητα των διακοπών στην παραλία παραμένει επίσης έντονη. Ταυτόχρονα, ο προγραμματισμός ταξιδιών γίνεται όλο και περισσότερο της τελευταίας στιγμής, αφού μόνο το 29% των Ευρωπαίων με ταξιδιωτικά σχέδια για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο έχει κλείσει πλήρως το ταξίδι του. Αυτό μειώνεται περαιτέρω, στο 15%, μεταξύ εκείνων που ταξιδεύουν αργότερα το 2021. Το υψηλότερο ενδιαφέρον για διαλείμματα πόλης και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι ένας άλλος δείκτης της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα και προς πιο αυθόρμητα ταξίδια, στο εγγύς μέλλον.

Περισσότερα διαλείμματα στην πόλη συνοδεύονται από την αυξημένη δημοτικότητα των μικρότερων ταξιδιών, έως και 3 διανυκτερεύσεις (30% των ταξιδιωτών σε επισκέψεις πόλης). Η συντόμευση της διάρκειας του ταξιδιού επηρεάζει επίσης τους προϋπολογισμούς, καθώς το μερίδιο των ταξιδιωτών που σκοπεύουν να ξοδέψουν έως και 500 ευρώ στο ταξίδι τους αυξάνεται κατά 20%, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, εις βάρος των υψηλότερων επιπέδων δαπανών (1.000+ ευρώ).

Η προτίμηση για αεροπορικά ταξίδια αυξάνεται, αν και η ανησυχία παραμένει

Παρά την παρατεταμένη διστακτικότητα όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια, πάνω από το 50% των “έτοιμων για ταξίδια” Ευρωπαίων είναι τώρα πρόθυμοι να στραφούν στις αεροπορικές μεταφορές (αύξηση 13%, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα). Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι βελτιωμένης εμπιστοσύνης των καταναλωτών για τη χρήση εμπορικών πτήσεων για τη βελτιστοποίηση του χρόνου ταξιδιού.

Παρά την αυξημένη προθυμία τους να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, το 63% των ταξιδιωτών “early bird” εξακολουθούν να βασίζονται στα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας στον προορισμό, καθώς τους κάνει να αισθάνονται πιο άνετα και πιθανό να απολαμβάνουν το ταξίδι τους. Οι προορισμοί και οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καθησυχάζουν τους ταξιδιώτες μέσω αποτελεσματικών μέτρων για τον Covid-19, ιδιαίτερα σε σχέση με τους τομείς που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία: αεροπορικά ταξίδια, μεταφορές εντός προορισμού και τοπικά αξιοθέατα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *