©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Η Ελλάδα στο Top 10 των προτιμήσεων για ταξιδιώτες από αγορές μεγάλων αποστάσεων | Έως 200 ευρώ η μέση ημερήσια δαπάνη

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Ελλάδα “φιγουράρει” στη δεκάδα των προορισμών που επιλέγουν για τις διακοπές τους Αυστραλοί, Βραζιλιάνοι, Καναδοί, Κινέζοι, Ιάπωνες, Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες ταξιδιώτες το πρώτο τετράμηνο του 2024, όπως αποκαλύπτει το πρώτο Βαρόμετρο Ταξιδιών Μακράς Διαδρομής (LHTB) για το 2024, που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) και την Eurail BV.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του LHTB, το οποίο παρουσιάζει τις προθέσεις ταξιδιωτών από μακρινές αγορές  την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη στις προτιμήσεις των Αυστραλών ταξιδιωτών για διακοπές στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας μερίδιο 16%, κορυφαία επιλογή τους να αποτελεί η Γαλλία, με μερίδιο 35%.

Επίσης, τοποθετείται στην έβδομη θέση με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη για τους Βραζιλιάνους, συγκεντρώνοντας μερίδιο 9%. Ενώ, την πρώτη θέση μεταξύ των τουριστικών προορισμών της Ευρώπης για τους Βραζιλιάνους ταξιδιώτες κατέχει η Γαλλία, με μερίδιο 42%.

Στην καναδική, τουριστική αγορά η Ελλάδα τοποθετείται στην έκτη θέση, με μερίδιο 14%, ενώ κορυφαία αγορά και στην περίπτωση των Καναδών ταξιδιωτών είναι η Γαλλία, με μερίδιο 37%.

Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται στην 10η θέση στις προτιμήσεις των Κινέζων και των Ιαπώνων ταξιδιωτών, συγκεντρώνοντας μερίδιο 12% και 6%, αντίστοιχα, στην 7η θέση στις προτιμήσεις των Νοτιοκορεατών, ενώ κατατάσσεται στο Top 5 των Αμερικανών ταξιδιωτών ευρισκόμενη στην πέμπτη θέση της κατάταξης, με μερίδιο 12%.

Βραζιλιάνοι, Αυστραλοί, Καναδοί και Νοτιοκορεάτες “καλοβλέπουν” την Ευρώπη

Οι προβλέψεις για τα διεθνή ταξίδια το 2024 είναι αισιόδοξες στις βασικές αγορές μεγάλων αποστάσεων για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες επιδεικνύουν μεγαλύτερη απροθυμία να επισκεφθούν την Ευρώπη τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Πιο αναλυτικά:

-Υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας για ταξίδια στο εξωτερικό το 2024 καταγράφηκαν στη Βραζιλία (76%), την Αυστραλία (73%), τον Καναδά (72%) και τη Νότια Κορέα (71%).
-Στις ΗΠΑ, η πρόθεση για διεθνή ταξίδια παραμένει σταθερή στα επίπεδα του 2023, με το 60% των ερωτηθέντων να εκφράζει την επιθυμία να πραγματοποιήσει τέτοια ταξίδια.
-Στην Ιαπωνία παρατηρείται μια μέτρια αύξηση 5% στους ερωτηθέντες που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό από το 2023, ωστόσο η πρόθεση παραμένει σχετικά χαμηλή στο 35%.
-Η Κίνα είναι η μόνη αγορά στην οποία η πρόθεση για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων εμφανίζεται μειωμένη κατά 14%. Ωστόσο, το 64% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα μακρινό ταξίδι το 2024.
-Από όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, σε όλες τις βασικές αγορές, το 2024, το 75% σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ευρώπη, ενώ το υπόλοιπο 25% εξετάζει άλλες περιοχές.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του LHTB, ο Miguel Sanz, Πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Το εξελισσόμενο τοπίο των διεθνών ταξιδιών απαιτεί από την Ευρώπη να προσαρμοστεί στις ποικίλες προτιμήσεις και προσδοκίες των ταξιδιωτών. Είναι ιδιαίτερα σαφές ότι η ασφάλεια και οι οικονομικοί παράγοντες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή προορισμών από τους ταξιδιώτες. Παρ’ όλα αυτά, η διαρκής ελκυστικότητα της Ευρώπης και η ανθεκτικότητα του τουριστικού της τομέα παραμένουν ακλόνητες”.

“Το 2024, ο ευρωπαϊκός τουρισμός έχει μπροστά του μια πολλά υποσχόμενη αλλά και γεμάτη προκλήσεις χρονιά, που απαιτεί από τον κλάδο να διαχειριστεί την ανακάμπτουσα καταναλωτική ζήτηση και να υιοθετήσει υπεύθυνες και βιώσιμες πρακτικές”, πρόσθεσε.

Ασφάλεια, υποδομές και οικονομική προσιτότητα “κλειδί” για την επιλογή προορισμού

Για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ευρώπη φέτος, η ασφάλεια είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή του προορισμού τους, με το 45% των ερωτηθέντων σε όλες τις αγορές να δίνουν προτεραιότητα σε ένα ασφαλές ταξιδιωτικό περιβάλλον. Η υψηλής ποιότητας τουριστική υποδομή κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, με το 38% να τη θεωρεί απαραίτητη.

Τα φημισμένα αξιοθέατα και οι προσιτές υπηρεσίες έχουν επίσης σημαντική βαρύτητα στην επιλογή του προορισμού, με το 35% των ταξιδιωτών του εξωτερικού να τα αναφέρουν ως τις κορυφαίες προτεραιότητές τους. Ειδικότερα, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ξεχωρίζουν για την έντονη εστίασή τους στην οικονομική προσιτότητα. Οι ευχάριστες καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στις ταξιδιωτικές αποφάσεις, καθώς θεωρούνται κρίσιμες από το 31% των ερωτηθέντων κατά μέσο όρο.

Πέρα από αυτές τις πρωταρχικές εκτιμήσεις, οι Κορεάτες και οι Κινέζοι παραθεριστές δείχνουν μεγάλη προτίμηση σε προορισμούς που διατηρούν τη φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά, με το 33% και το 32% των ερωτηθέντων να δίνουν προτεραιότητα σε αυτόν τον παράγοντα, αντίστοιχα. Η τάση αυτή υποδηλώνει μια μοναδική προτίμηση για προορισμούς που διατηρούν την αυθεντικότητά τους.

Μεταξύ εκείνων που επιλέγουν να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό στην Ευρώπη το 2024, το 36% αναφέρει το σημαντικό ταξιδιωτικό κόστος ως τον κύριο αποτρεπτικό παράγοντα, ενώ ο περιορισμένος χρόνος για διακοπές είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για το 12% των ερωτηθέντων.

Ένα μείγμα αισιοδοξίας και επιφυλακτικότητας διαμορφώνει τα ταξιδιωτικά σχέδια 

Παρά τις προκλήσεις που θέτει η αύξηση του κόστους των ταξιδιών και η αυξανόμενη ελκυστικότητα εναλλακτικών περιοχών, η Ευρώπη εξακολουθεί να διατηρεί τη γοητεία της για τους ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο:

-Οι Κινέζοι (50%) και οι Βραζιλιάνοι (49%) δείχνουν τη μεγαλύτερη πρόθεση να επισκεφθούν την Ευρώπη. Και στις δύο αγορές, το θετικό κλίμα οφείλεται σε άτομα νεότερης ηλικίας και υψηλότερου εισοδήματος.
-Οι Αυστραλοί και οι Νοτιοκορεάτες παρουσιάζουν μέτρια ταξιδιωτική πρόθεση, με ποσοστό κοντά στο 40% να σκέφτεται ταξίδια στην Ευρώπη μέχρι τον Απρίλιο.
-Οι Καναδοί και οι Αμερικανοί εκφράζουν ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ευρώπη φέτος, αλλά ο ενθουσιασμός παραμένει υποτονικός στις αρχές του 2024. Λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε κάθε αγορά (28%) σχεδιάζουν ένα ευρωπαϊκό ταξίδι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
-Ομοίως, παρά την αύξηση της πρόθεσης ταξιδιού μεταξύ των Ιαπώνων ταξιδιωτών φέτος, το επίπεδο αισιοδοξίας για επίσκεψη στην Ευρώπη την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου είναι χαμηλό, καθώς μόνο το 14% σκέφτεται ένα ταξίδι στην περιοχή.

Οι διεθνείς ταξιδιώτες σχεδιάζουν κατά μέσο όρο να επισκεφθούν τρεις ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του επόμενου ταξιδιού τους. Για να προσαρμόσουν τα ταξίδια στα πολυάσχολα προγράμματά τους, οι περισσότεροι (58%) σκέφτονται διακοπές διάρκειας 1-2 εβδομάδων. Ενώ, οι Αυστραλοί σχεδιάζουν μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια, με τους μισούς από τους ερωτηθέντες να σκέφτονται ταξίδια άνω των 2 εβδομάδων.

Από κάτω των 100 έως 200 ευρώ η μέση ημερήσια δαπάνη

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ποικίλες προτιμήσεις για τον ημερήσιο προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι ταξιδιωτικοί πάροχοι να προσφέρουν εμπειρίες που να ανταποκρίνονται σε μια ποικιλία επισκεπτών, από τους ταξιδιώτες που ξοδεύουν πολλά χρήματα μέχρι τους ταξιδιώτες με χαμηλό προϋπολογισμό. Σε όλες τις αγορές, το 38% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμο να δαπανήσει περισσότερα από 200 ευρώ την ημέρα -ένας προϋπολογισμός ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Κινέζων (78%) και των Βραζιλιάνων (50%) ταξιδιωτών.

Ο μεσαίος προϋπολογισμός των 100-200 ευρώ είναι η δεύτερη πιο προτιμώμενη επιλογή, που επιλέγεται από το 31% των ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων. Αυτό το εύρος προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυστραλία (40%) και τη Νότια Κορέα (42%). Μόνο το 21% των ερωτηθέντων εξέταζε έναν ημερήσιο προϋπολογισμό κάτω των 100 ευρώ, με το νούμερο αυτό να φορά το 36% των Καναδών ταξιδιωτών.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *