money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

ETC: Έως το 2023 τα επίπεδα του 2019 στον Τουρισμό | Η χειρότερη χρονιά για διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη για περισσότερα από 30 χρόνια to 2020

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η χειρότερη χρονιά για διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη για περισσότερα από 30 χρόνια, ήταν το 2020, καθώς η πανδημία COVID-19 μπαίνει στο δεύτερο έτος της και ο εκτεταμένος αντίκτυπός της συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά τους ευρωπαϊκούς προορισμούς και την ευρύτερη τουριστική οικονομία, σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης «European Tourism Trends & Prospects» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC).

Η ETC συνεχίζει να παρακολουθεί τον αντίκτυπο του COVID-19 στον τομέα και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η ταξιδιωτική δραστηριότητα θα ανακάμψει το 2021 εν μέσω του τρέχοντος κύματος λοιμώξεων και την αργή πρόοδο των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Απεικονίζοντας την καταστροφική κατάρρευση του τουρισμού το 2020, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 70% [1] το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, η διάθεση εμβολίων σε ολόκληρη την Ευρώπη και η βελτίωση των δοκιμών-test, παρέχουν κάποια ελπίδα για τη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού το 2021. Ωστόσο, η επιστροφή στα τυπικά πρότυπα διεθνούς ζήτησης ταξιδιού θα είναι σταδιακή, ενώ τα επίπεδα του 2019 προβλέπεται να προσεγγιστούν έως το 2023

ETCΟ Εκτελεστικός Διευθυντής της ETC Eduardo Santander, μιλώντας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η αργή επανεκκίνηση των ταξιδιών μπορεί να αναμένεται την Άνοιξη σε όλη την Ευρώπη με σταδιακή επιστροφή στη «νέα ομαλότητα», έως το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο του 2021. Η επιστροφή στα ταξίδια, ωστόσο, θα γίνει με νέες καταναλωτικές συνήθειες, που απαιτούν ισχυρή προσαρμογή και ευέλικτη ανταπόκριση από τον τουριστικό τομέα. Η διασφάλιση ασφαλών ευκαιριών ταξιδιού πρέπει να καταστεί προτεραιότητα για προορισμούς, καθώς οι δυνητικοί ταξιδιώτες είναι πιθανό να ταξιδεύουν πιο αργά, πιο κοντά στο σπίτι και σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς».

Annus horribilis για τον ευρωπαϊκό τουρισμό

Όλοι οι αναφερόμενοι ευρωπαϊκοί προορισμοί παρουσίασαν πτώση ρεκόρ στις αφίξεις μεταξύ 51% και 85% το 2020, με 1 στους 3 προορισμούς να σημειώνει πτώση από 70% έως 79%.

Σε εθνικό επίπεδο, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο έντονα, με το Μαυροβούνιο να σημειώνει πτώση 85%, την Κύπρο 84% και τη Ρουμανία 83%. Στην Ισπανία, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ της χώρας, η απώλεια αφίξεων από τις βασικές αγορές της (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες και Ιταλία) έχει φτάσει το 77% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις .

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Αυστρία (-53%) κατέγραψε μία από τις μικρότερες πτώσεις στις αφίξεις όπου η μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ταξίδια μικρών αποστάσεων επέτρεψε στη χώρα να επωφεληθεί από κάποια ταξίδια το 2020. Ωστόσο, η αύξηση των ποσοστών μόλυνσης τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε στην Αυστρία να εισαγάγει μια απαγόρευση τουρισμού στις αρχές του 2021.

Η πανδημική επίδραση έχει πλήξει τις επιδόσεις της βιομηχανίας

Η βιομηχανία φιλοξενίας υπήρξε ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο, με τη μείωση της ζήτησης που οδήγησε σε πολλά ξενοδοχεία να παραμείνουν κλειστά καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, σημειώνοντας μείωση 54% στα επίπεδα πληρότητας. Η ταχύτερη ελάφρυνση των περιορισμών για τα εγχώρια ταξίδια και η ισχυρότερη απαίτηση από τους κατοίκους να ταξιδέψουν τοπικά παρείχαν κάποια υποστήριξη σε εκείνα τα ξενοδοχεία που παρέμειναν ανοιχτά, ωστόσο, ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού σταμάτησε την ανάκαμψη του ταξιδιού.

ksd ETC
adv

Όσον αφορά στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, οι ελπίδες για μια ήπια ανάκαμψη έως το 2021 εξαλείφθηκαν με την επανεισαγωγή των πανευρωπαϊκών κλειδωμάτων ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2020.

Οι τελευταίες διεθνείς προβλέψεις της IATA προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα είναι η πιο πληγείσα περιοχή το 2021 όσον αφορά στις απώλειες αεροπορικών εταιρειών, με προβλεπόμενη μείωση 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων [2] . Τα δεδομένα από έτος σε έτος δείχνουν πτώση σε χαμηλό ρεκόρ στην ευρωπαϊκή κυκλοφορία επιβατών αέρα (-69,3%).

Επαγγελματικά ταξίδια στην Ευρώπη μετά την πανδημία

Η πανδημία έχει δώσει την ευκαιρία να επανεκτιμηθούν οι εργασιακές πρακτικές και η διαχείριση των επιχειρηματικών σχέσεων, και των επαγγελματικών ταξιδιών ειδικότερα. Αυτό έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ταξιδιών τους, προκαλώντας ερωτήσεις σχετικά με το εάν τα επαγγελματικά ταξίδια θα επανέλθουν ποτέ στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Η έκθεση υποδεικνύει ότι οι προβλέψεις σχετικά με την κατάρρευση των ταξιδιών που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις είναι απίθανο να υλοποιηθούν, καθώς οι προσωπικές συναντήσεις θα παραμείνουν βασικές αρχές των επιχειρηματικών σχέσεων. Η έρευνα που ανέθεσε η SAP Concur [3] στα μέσα του 2020 υπογράμμισε τη σημασία της πρόσωπο με πρόσωπο επαφής, με το 92% των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων να αναμένουν ότι η εταιρεία τους θα βιώσει αρνητικά αποτελέσματα λόγω των περιορισμών ταξιδιού COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ενός μειωμένου αριθμού συμφωνιών ή οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και απορρίπτονται σε νέες επιχειρήσεις κερδίζουν. Η επιστροφή των διεθνών επαγγελματικών ταξιδιών στα επίπεδα προ-κορονοϊού αναμένεται έως το 2024, με τα εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια να ανακάμπτουν ταχύτερα έως το 2023.

Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη αναφορά  εδώ

Η ETC, ιδρύθηκε το 1948 και είναι η  μοναδική ένωση στον τομέα των ταξιδιών, η οποία εκπροσωπεί τους Εθνικούς Οργανισμούς Τουρισμού των χωρών της Ευρώπης. Αποστολή του είναι να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού. Τις τελευταίες δεκαετίες, η ETC βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής τουριστικής σκηνής, καθιερώνοντας την τεχνογνωσία της και δημιουργώντας συνεργασίες σε τομείς του τουρισμού, με βάση την προώθηση, τη νοημοσύνη της αγοράς και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

[1] Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO)

[2] https://www.iata.org/en/pressroom/pr/2020-12-10-01/

[3] SAP Global Impact Survey

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *