ETC: “Πρόσω ολοταχώς” ο Ευρωπαϊκός Τουρισμός | Στους “κερδισμένους” η Ελλάδα | Ανησυχία για τις ελλείψεις προσωπικού και τις αυξήσεις

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η έντονη επιθυμία για ταξίδια αποτελεί την επικρατέστερη τάση της φετινής τουριστικής περιόδου, η οποία δημιουργεί “ανάχωμα” απέναντι στην αβεβαιότητα που προκαλείται από την επιδείνωση του πληθωρισμού, την παρατεταμένη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τα αυξανόμενα ποσοστά του Covid-19, που εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές του τουρισμού σε όλη την Ευρώπη.

Η Γηραιά ήπειρος αναμένεται να ανακτήσει το 70% της προ-πανδημικής ταξιδιωτικής ζήτησης εφέτος, με την Τουρκία να ανήκει, μέχρι στιγμής, στις χώρες που καταγράφουν την ισχυρότερη ανάκαμψη στις αφίξεις τουριστών, ενώ μεταξύ των “κερδισμένων” βρίσκεται αναμφισβήτητα και η Ελλάδα.

Αυτά προκύπτουν στην πρόσφατη έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης “Ευρωπαϊκές Τουριστικές Τάσεις και Προοπτικές”, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), η οποία διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής του 2022, με τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών, που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να αναμένεται να στηρίξουν την ταξιδιωτική ζήτηση.

Η ETC προβλέπει ότι η Ευρώπη θα ανακτήσει φέτος το 70% των προ-πανδημικών επιπέδων της ταξιδιωτικής ζήτησης. Για το 2022 μέχρι σήμερα, η Βουλγαρία (-8%), η Σερβία (-10%) και η Τουρκία (-14%) είναι οι χώρες που καταγράφουν την ισχυρότερη ανάκαμψη στις αφίξεις τουριστών. Το Μονακό (-22%), η Κροατία (-30%), η Ισλανδία (-35%) και η Σλοβενία (-37%) -οι μόνοι προορισμοί που ανέφεραν στοιχεία έως τον Μάιο- παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάκαμψη.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η γεωγραφική γειτνίαση της Λετονίας με τη Ρωσία επιβραδύνει την ανάκαμψη του τουρισμού της χώρας από την πανδημία (-63%), μετά από μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων ξενοδοχείων. Η Σλοβακία και η Τσεχία συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των προορισμών της Ανατολικής Ευρώπης που ξεπερνούν την πτώση του 50%, σε σχέση με το 2019, πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Tourism Tracker της Oxford Economics, οι διανυκτερεύσεις εντός της ΕΕ κατόρθωσαν να φθάσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα τον Μάιο του τρέχοντος έτους, με τουριστικά δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία να εμφανίζονται ως “πρωταγωνιστές”, καθώς ανέκαμψαν σε προ-πανδημικό επίπεδο. Και οι δύο προορισμοί ακολουθούνται από την Ιταλία (10% πίσω από τα επίπεδα του 2019) και άλλους προορισμούς που απέχουν ελαφρώς από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, όπως η Ελλάδα, η Κροατία, και η Μάλτα.

Προσανατολισμός σε ταξίδια εσωτερικού και μικρών αποστάσεων

Ενώ το ταξιδιωτικό κλίμα στην Ευρώπη παραμένει ισχυρό, η αποταμιευτική κλίμακα -η οποία αναμενόταν να ενισχύσει την ανάπτυξη- έχει διαβρωθεί από την αύξηση του κόστους ζωής, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Επιπλέον, η ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων αυξάνει άμεσα και το κόστος των ταξιδιών, ή πιο συγκεκριμένα των μεταφορών. Για τους καταναλωτές, η αύξηση των τιμών θα μετατοπίσει πιθανότατα τις προτιμήσεις σε επιλογές χαμηλότερου κόστους, όπως οι μικρότερης διάρκειας διακοπές ή σε πιο προσιτές μορφές μεταφοράς, σε κοντινές χώρες.

Ως αποτέλεσμα, τα ταξίδια μικρών και μεσαίων αποστάσεων αναμένεται να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού. Οι αφίξεις από τις αγορές μεγάλων αποστάσεων εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά, ιδίως από την Ασία, όπου το ταξιδιωτικό κλίμα παρεμποδίζεται από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς για τον Covid-19. Αν και το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο θετικό, η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι πιο βραδεία από ό,τι αναμενόταν. Οι Αμερικανοί πολίτες που επέστρεφαν από την Ευρώπη έπρεπε να κάνουν τεστ PCR πριν από το ταξίδι μέχρι τα τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου, γεγονός που μπορεί να συγκράτησε τη ζήτηση.

Οι ελλείψεις προσωπικού στην Ευρώπη απειλή για την ανερχόμενη ταξιδιωτική ζήτηση

Δεδομένης της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης κατά τη διάρκεια του 2022, η συνεχιζόμενη υστέρηση στην προσφορά εργατικού δυναμικού δημιουργεί ελλείψεις προσωπικού σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό, ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ευρωπαϊκοί προορισμοί ενδέχεται να δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν την υψηλή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.

Οι κύριοι λόγοι που αναφέρονται για αυτές τις ελλείψεις είναι η περιορισμένη “δεξαμενή” διαθέσιμων εργαζομένων, οι μεγάλοι χρόνοι καθυστέρησης όσον αφορά την έγκριση αυτών και ο τομέας που θεωρείται ως μια ασταθής ευκαιρία απασχόλησης μετά την πανδημία.

Παρόλο που οι ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της φιλοξενίας είναι οξύτατες, επί του παρόντος η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα των αερομεταφορών κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Περίπου 190.000 Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρίες και τα αεροδρόμια αντιδρούν με προσλήψεις, είναι απίθανο ο κλάδος να είναι σε θέση να ανταποκριθεί εντός αυτής της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής.

Ο αντίκτυπος αυτής της έλλειψης είναι ήδη αισθητός. Κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, οι Κάτω Χώρες είδαν ποσοστά ακύρωσης έως και 11% και έως και 4% ήταν οι ακυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αεροδρόμια μειώνουν τον αριθμό των πτήσεων για να μετριάσουν το ταξιδιωτικό χάος που αναμένεται να συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αρκετοί αερομεταφορείς ανακοινώνουν απεργίες και ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Tagged

1 σχόλιο στο “ETC: “Πρόσω ολοταχώς” ο Ευρωπαϊκός Τουρισμός | Στους “κερδισμένους” η Ελλάδα | Ανησυχία για τις ελλείψεις προσωπικού και τις αυξήσεις

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *