money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: “Πρωταγωνιστές” τα value for money ταξίδια | Στο 75% των επιπέδων του 2019 ο όγκος των ταξιδιών στην Ευρώπη φέτος

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με σημείο αναφοράς στα ταξίδια την τιμή, θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του 2022 η ανάκαμψη των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, με την περιοχή να αναμένεται να ανακτήσει σχεδόν το 75% του όγκου των εισερχόμενων ταξιδιών του 2019 εφέτος.

Αυτό διαπίστωσε η πρόσφατη έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης “European Tourism Trends & Prospects” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), η οποία προβλέπει ότι υπερατλαντικά ταξίδια ενισχύονται το 2022, από την άνοδο του δολαρίου έναντι των βασικών ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Ωστόσο, ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος, καθώς η διαφαινόμενη ύφεση και ο υψηλότερος πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη θα επιβαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τη ζήτηση για τουρισμό, καθυστερώντας αλλά όχι ακυρώνοντας την ανάκαμψη. Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία και οι πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Ρώσους τουρίστες σε όλη την Ευρώπη θα καθυστερήσουν επίσης την ανάκαμψη στην Ανατολική Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Ο ευρωπαϊκός τουρισμός αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον πληθωρισμό. Ενώ η κρίση του κόστους ζωής αναγκάζει πολλούς να αλλάξουν την προσέγγισή τους στα ταξίδια, δεν μειώνει εντελώς την επιθυμία τους να εξερευνήσουν την Ευρώπη. Τα ταξίδια μικρών αποστάσεων θα αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για τον τομέα τους επόμενους μήνες, καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν μικρότερα και πιο κοντινά ταξίδια. Καθώς συνεχίζουμε να περιηγούμαστε στις προκλήσεις που φέρνει η παγκόσμια αβεβαιότητα, είναι ζωτικής σημασίας να ανοικοδομήσουμε έναν τομέα που έχει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος”.

Τα ταξίδια μικρών αποστάσεων στο “στόχαστρο” των καταναλωτών

Μπροστά στην οικονομική αβεβαιότητα και την έξαρση του πληθωρισμού, η ETC προβλέπει ότι οι ταξιδιώτες θα προτιμήσουν τα ταξίδια μικρών αποστάσεων, τα οποία τείνουν να είναι πιο οικονομικά. Αυτόν τον Σεπτέμβριο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία έπεσε σε χαμηλό εννέα ετών. Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και σε άλλες μεγάλες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Συνολικά, η τιμή των διακοπών θα αποτελέσει βασικό αποφασιστικό παράγοντα για τα νοικοκυριά, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Αυτό μπορεί να είναι προς όφελος της Ευρώπης, καθώς οι ενδοευρωπαϊκές διακοπές, όπως και τα εγχώρια ταξίδια, τείνουν να είναι φθηνότερα από τα εναλλακτικά ταξίδια μεγαλύτερων αποστάσεων. Τα ταξίδια μικρών αποστάσεων αποτελούν σήμερα περίπου το 72% των συνολικών επισκέψεων στην Ευρώπη και αναμένεται να αυξηθούν σε δημοτικότητα για το υπόλοιπο του έτους.

Οι Αμερικανοί παραθεριστές επωφελούνται από το ισχυρό δολάριο

Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων προς την Ευρώπη εξακολουθούν να είναι σημαντικά υποτονικά, καθώς παρεμποδίζονται από τους περιορισμούς και το παρατεταμένο αρνητικό κλίμα στην Ασία και τον Ειρηνικό. Η κινεζική αγορά, ειδικότερα, έχει παρουσιάσει ελάχιστη πρόοδο προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης λόγω της βραδύτερης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ωστόσο, δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, καθώς ο υπερατλαντικός τουρισμός ενισχύεται από τους Αμερικανούς παραθεριστές, που επωφελούνται από την ισχύ του δολαρίου, το οποίο έχει ανατιμηθεί περίπου 20% έναντι του ευρώ, κατά το τελευταίο έτος.

Το ενισχυμένο δολάριο έχει ήδη αποδειχθεί “σανίδα σωτηρίας” για πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι τρεις στις πέντε χώρες έχουν ανακτήσει τουλάχιστον το 70% του όγκου των ταξιδιών από τις ΗΠΑ που είχαν το 2019 μέχρι στιγμής εφέτος. Ορισμένοι προορισμοί ξεπέρασαν τη ζήτηση που υπήρχε για ταξίδια το 2019, με την Τουρκία (+61%) να σημειώνει την ισχυρότερη ανάκαμψη, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (+17%), τη Λιθουανία (+7%), το Μαυροβούνιο (+6%) και την Πολωνία (+6%).

 

 

Tagged

1 σχόλιο στο “ETC: “Πρωταγωνιστές” τα value for money ταξίδια | Στο 75% των επιπέδων του 2019 ο όγκος των ταξιδιών στην Ευρώπη φέτος

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *