ETC: Σε νέα άνοδο ο ευρωπαϊκός Τουρισμός το 2017

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα άνοδο κατά 4,1% εκτιμάται πως θα παρουσιάσει ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ευρώπη στο σύνολο της φετινής χρονιάς, με προοπτικές για επιπλέον αύξηση 4% το 2018, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση «Ευρωπαϊκός Τουρισμός 2017 – Τάσεις και Προοπτικές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

ETC1Οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν ένα ακόμη έτος ταχείας ανάπτυξης για τους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς. Παρόλο που τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ενδεικτικά της απόδοσης του έτους, είναι σύμφωνα με την υγιή πορεία που παρατηρείται. Η ζήτηση του τουρισμού από τις ενδοπεριφερειακές αγορές παραμένει καθοριστική, ωστόσο, τα θέματα ασφάλειας που είναι στο προσκήνιο την τελευταία διετία στην Ευρώπη είναι πιθανό να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της περιοχής στον τουρισμό.

 Θετικό πρόσημα για την πλειοψηφία των προορισμών 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ETC για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, μέχρι στιγμής, οι 28 από τους 30 ευρωπαϊκούς προορισμούς σημειώνουν αύξηση των επισκεπτών, με σχεδόν έναν στους δύο να εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό.

ETC2Η Ισλανδία (+56%) ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος προορισμός, με τον τουρισμό της να παρουσιάζει «έκρηξη». Το Μαυροβούνιο (+25), η Μάλτα (+23) και η Κύπρος (+18) σημείωσαν επίσης σημαντικές αυξήσεις. Καθώς οι προορισμοί αυτοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση κατά την αιχμής της καλοκαιρινής σεζόν καλοκαιριού, η ανάπτυξη εκτός αυτής της περιόδου, αντανακλά την επιτυχία τους στον περιορισμό του φαινομένου της εποχικότητας.

ETC3Η Φινλανδία (+18) και η Βουλγαρία (+17) παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη. Ενώ η άνοδος των κινεζικών αφίξεων ενίσχυσε τον τουρισμό στις σκανδιναβικές χώρες, η Βουλγαρία εμφανίζεται ως εναλλακτική, οικονομική λύση μεταξύ των παραδοσιακών χειμερινών προορισμών.

Η Πορτογαλία, η Σερβία και η Κροατία (από +15% έκαστος) εμφάνισαν καλές επιδόσεις, λόγω των εντεινόμενων προωθητικών ενεργειών και της βελτίωσης των αεροπορικών συνδέσεων.

ETC4Στον αντίποδα βρίσκεται η Τουρκία (-8%), η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις σε ζητήματα ασφάλειας, επιβραδύνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας στον τουρισμό.

Η ανάπτυξη της οικονομίας δίνει ώθηση στις αφίξεις

Οι ενθαρρυντικές οικονομικές συνθήκες  εντός της Ευρωζώνης φαίνεται να αποτελούν τον βασικό παράγοντα αύξησης των αφίξεων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι προορισμοί «είδαν» αξιοσημείωτες αυξήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο με την Κροατία και τη Βουλγαρία να παρουσιάζουν την ταχύτερη ανάπτυξη (+40% και +26%, αντίστοιχα).

Όλοι οι αναφερόμενοι προορισμοί ανέκαμψαν εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης από τη ρωσική αγορά. Αν και τα στοιχεία δεν αντισταθμίζουν πλήρως τις απώλειες που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, οι προοπτικές παραμένουν αισιόδοξες, καθώς η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται.

Στις ΗΠΑ, η οικονομική ανάπτυξη και οι ευνοϊκοί, αεροπορικοί ναύλοι συνέβαλαν στην ισχυρή ανάπτυξη αυτής της αγοράς, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει ετήσια αύξηση 6% ετησίως κατά μέσο όρο, μέχρι το 2021.

Οι ροές ταξιδιωτών από την Κίνα και την Ιαπωνία στην Ευρώπη ήταν ασθενέστερες, σε σχέση με συνολικά τον εξερχόμενο τουρισμό από αυτές τις αγορές λόγω της ανησυχίας που επικρατεί σχετικά με τα θέματα ασφάλειας σε ολόκληρη την ήπειρο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι και οι δύο αγορές εμφανίζουν άνοδο κατά 14% και 5%, αντίστοιχα, μέχρι στιγμής για το 2017.

«Παρά τη σταθερή άνοδο της ευρωπαϊκής αγορά, η ανάπτυξη οφείλεται και στις αγορές μεγάλων αποστάσεων. Οι φθηνές τιμές του πετρελαίου, οι ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες, η άνοδος των μεσαίων τάξεων, η βελτιωμένη συνδεσιμότητα πτήσεων και η διευκόλυνση των ταξιδιών συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των εξερχόμενων ταξιδιών στην Ευρώπη», λέει ο Eduardo Santander, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *