photo EC
Φωτό: EC

ETC: Σημαντική η πτώση των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη | “Παράθυρο” ελπίδας ο εσωτερικός τουρισμός

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σημαντικό αντίκτυπο έχει η πανδημία σε Τουρισμό και Ταξίδια με μείωση 54% σε σύγκριση με το 2019 σύμφωνα με νέα  έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC).

Οι οικονομίες της Ευρώπης προσπαθούν να ανακάμψουν μέσω της παροχής κινήτρων στον Τουρισμό με στόχο να “διασωθούν” οι καλοκαιρινές διακοπές και να αποφευχθούν οι περαιτέρω οικονομικές ζημίες. Ο ρυθμός ανάκαμψης των προορισμών θα διαφέρει και θα εξαρτηθεί από το επίπεδο εξάρτησης από τις διεθνείς αγορές και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Ο ταξιδιωτικός κλάδος “παλεύει” λόγω της υφιστάμενης πανδημίας

Η έρευνα του ETC επισημαίνει πως ο αντίκτυπος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης γίνεται ξεκάθαρος καθώς η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού τουρισμού θα κινηθεί έως το 2023 σε επίπεδα που θα είναι χαμηλότερα από αυτά του 2019.

Ενδεικτικό και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικό είναι το γεγονός ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 44% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, ενώ οι απώλειες σε θέσεις εργασίας είναι τεράστιες καθώς ανέρχονται από τα 14.2 έως και τα 29.5 εκατομμύρια. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στον κλάδο και η διάρκεια των περιορισμών λόγω της πανδημίας θα είναι οι κύριοι παράγοντες για την πρόβλεψη των απωλειών του κλάδου.

ksd
adv

Τα δεδομένα του Απριλίου και του Μαΐου επισημαίνουν το επίπεδο απωλειών στους προορισμούς. Οι μεγαλύτερες απώλειες στις τουριστικές ροές από σημαντικές αγορές παρατηρούνται στην Κροατία (-86%) και την Κύπρο (-78%). Παρά τις απώλειες αφίξεων στην Ισλανδία, που ανέρχονται στο 52%, η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει τον περιορισμό της πανδημίας μέσω ενός ενδελεχούς συστήματος εντοπισμού και ιχνηλάτισης με αποτέλεσμα την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών από το καλοκαίρι.

Μείωση κρατήσεων σε όλη την Ευρώπη

Καταγράφεται μείωση κατά 96.9% σε ετήσια βάση στις κρατήσεις σε όλες τις υπο-περιοχές της Ευρώπης για το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2020. Μία σχετικά θετική νότα είναι η αύξηση της καταναλωτικής δράσης, καθώς τα δεδομένα της έρευνας του ECT καταγράφουν αύξηση κρατήσεων για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι πτήσεις αναψυχής αποτελούν τον κύριο όγκο των κρατήσεων και ειδικά για ταξίδια επίσκεψης φίλων και συγγενών.

Ευκαιρία για ανάκαμψη σε εσωτερικά ταξίδια και σε προορισμούς κοντινής απόστασης

Η ανάκαμψη των ταξιδιών σε όλους τους προορισμούς σε παγκόσμια κλίμακα θα εξαρτηθεί από τους οικονομικούς παράγοντες, την ταχύτητα άρσης των ταξιδιωτικών προορισμών, την “υγεία” του κλάδου των αερομεταφορών και την αντιμετώπιση του κινδύνου για τους πιθανούς ταξιδιώτες.

Η πιθανότητα μίας σταθερής και πιο γρήγορης ανάκαμψης της τουριστικής ζήτησης ενδέχεται να παρουσιαστεί μέσων των ταξιδιωτών εσωτερικού και των κοντινών αποστάσεων. Οι παράγοντες που θα αυξήσουν την τάση για τα ταξίδια εσωτερικού είναι τα μειωμένα έξοδα ταξιδιών, οι εναπομείναντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα μεταφοράς και η υψηλή αντιμετώπιση κινδύνου.

ksd
adv

Ο μέσος όρος ταξιδιωτών εσωτερικού εντός των κρατών της ΕΕ ανέρχεται στο 44.5%, ενώ το ίδιο ποσοστό για τους προορισμούς κοντινής απόστασης κινείται στο 77%. Η Γερμανία, η Νορβηγία και η Ρουμανία ενδέχεται να ανακάμψουν πιο γρήγορα καθώς δεν εξαρτώνται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το διεθνή τουρισμό, ενώ το αντίθετο ισχύει για την Ισλανδία, το Μαυροβούνιο και την Κροατία, οι οποίες όχι μόνο εξαρτώνται από το διεθνή τουρισμό αλλά και από αγορές κρατών εκτός ΕΕ που ενδέχεται να ισχύουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Νέες τάσεις στον Τουρισμό

Ο Τουρισμός όπως τον γνωρίζαμε έχει πάψει να ισχύει, ενώ η επιτυχία του θα βασιστεί στον εναγκαλισμό της ψηφιοποίησης και τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την προσαρμογή στη “νέα κανονικότητα” και τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών.

Ο τουρισμός, που είναι κατά βάση ένας τομέας που βασίζεται στην ανθρώπινη διάδραση, θα πρέπει πλέον να παρέχει τις ίδιες αξίες μέσω της χρήσης ανέπαφων μεθόδων σε έναν πιο ψηφιοποιημένο κόσμο. Η βιωσιμότητα θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και ανταγωνιστικού κλάδου μέσω της εφαρμογής ενός μοντέλου που θα είναι πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETC, Eduardo Santander, δηλώνει:

“Η πανδημία του Κορωνοϊού έχει έναν σημαντικό αντίκτυπο σε όλο τον κλάδο. Εδώ και αρκετό καιρό μιλούσαμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, την ψηφιοποίηση και την καινοτομία. Πλέον παρουσιάζεται μία ευκαιρία να πατήσουμε το κουμπί της “επανεκκίνησης”, να εξετάσουμε τα προκαθορισμένα μοντέλα και να λάβουμε υπόψη σοβαρά όλα αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάζει η ανάκαμψη για την επιτάχυνση προς την κατεύθυνση του μελλοντικού τουρισμού”.

ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *