mykonos

ETC: Θετικό το… feeling των ταξιδιωτών για την Ευρώπη | “Ψήφος” εμπιστοσύνης σε μεσογειακούς προορισμούς, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την προτίμησή τους στην Ευρώπη και δη σε μεσογειακούς προορισμούς, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Ισπανία, εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι ταξιδιώτες, με την πιθανότητα να κλείσουν διακοπές σε κάποιον ευρωπαϊκό προορισμό τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο να είναι πολύ υψηλή.

Αυτό αποκαλύπτει η μελέτη που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), με τίτλο: “Exploring Consumer Travel Attitudes and Expectations to Drive Tourism Recovery”, η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος βασίζεται σε συνεντεύξεις με καταναλωτές από ευρωπαϊκές αγορές (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες & Ηνωμένο Βασίλειο) και αγορές μεγάλων αποστάσεων (Αυστραλία & ΗΠΑ), καλύπτοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στις ταξιδιωτικές εμπειρίες και την τουριστική συμπεριφορά, τις συμπεριφορές των ταξιδιωτών απέναντι στα ταξίδια στην Ευρώπη και τις προσδοκίες τους για το καλοκαίρι του 2022.

Η δεύτερη φάση θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις ταξιδιωτικές προσδοκίες των καταναλωτών για τον χειμώνα του 2022 και για το 2023, αναλύοντας τις νέες εξελίξεις και αξιοποιώντας τα κύρια ευρήματα της τρέχουσας έκθεσης.

Στην κορυφή των προτιμήσεων η Ευρώπη

Η μελέτη δείχνει μια θετική αντίληψη για την Ευρώπη ως προορισμό, με σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες στη συνέντευξη (94%) να δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται θετικά την Ευρώπη ως ταξιδιωτικό προορισμό. Οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται περισσότερο να επισκεφτούν την περιοχή της Μεσογείου, ιδίως την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Ορισμένοι ερωτηθέντες επηρεάστηκαν από τη ρωσοουκρανική κρίση, αλλά η σύγκρουση δεν επηρέασε αρνητικά την αντίληψή τους για την Ευρώπη συνολικά. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την επίσκεψη στην Ανατολική Ευρώπη.

Η πιθανότητα οι ερωτηθέντες να κλείσουν διακοπές σε ευρωπαϊκό προορισμό είναι πολύ υψηλή, με το 80% των ερωτηθέντων να είναι, είτε πιθανό, είτε εξαιρετικά πιθανό να το πράξουν. Αν και δεν περιμένουν να τους υποδεχτούν αυστηρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, οι τουρίστες θα ήθελαν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί να διατηρήσουν τα αυξημένα πρότυπα υγιεινής -όπως η διάθεση απολυμαντικών χεριών για τους επισκέπτες- και να συνεχίσουν να προσφέρουν ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η έκθεση παρέχει συστάσεις για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, επιτρέποντάς τους να αναλάβουν στρατηγικές δράσεις προκειμένου να βελτιώσουν τις τουριστικές εμπειρίες και να εξασφαλίσουν επαρκή ανάκαμψη των τουριστικών τους τομέων.

Ικανοποιημένοι οι ταξιδιώτες από τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν γενικά ικανοποιημένοι από τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες στους προορισμούς που επισκέφθηκαν. Εμπόδια παρουσιάστηκαν κυρίως κατά τη μετάβαση στον προορισμό, ιδίως με το αεροπλάνο. Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες βρήκαν απαιτητικές τις προϋποθέσεις εισόδου για το COVID-19, όπως η εξέταση αντιγόνου/PCR και η πρόσθετη τεκμηρίωση, και ήταν επίσης απογοητευμένοι από τον αυξημένο χρόνο που δαπανήθηκε στα αεροδρόμια. Κατά την άφιξη, οι συνήθειες από την πατρίδα σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα COVID-19 ήταν εύκολα εφαρμόσιμες στον προορισμό. Από τις πρωτοβουλίες που έχουν εισαχθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ταξιδιώτες θα ήθελαν η τουριστική βιομηχανία να συνεχίσει να προσφέρει ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης και ενισχυμένα μέτρα υγιεινής.

Η επίδραση του κορωνοϊού στην ταξιδιωτική συμπεριφορά

Ο Covid-19 επηρέασε κυρίως τη συμπεριφορά των καταναλωτών κάνοντας τους ταξιδιώτες πιο επιφυλακτικούς. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει τη μη κράτηση διακοπών πολύ νωρίτερα, τον πιο προσεκτικό και λεπτομερή σχεδιασμό του ταξιδιού και την τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών του COVID-19[1] κατά το ταξίδι. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι είναι πιο ανοιχτοί στο να συνάψουν ταξιδιωτική ασφάλιση για να μετριάσουν τις πιθανές οικονομικές απώλειες και να επισκεφθούν κοντινούς προορισμούς, ώστε να είναι ευκολότερη η επιστροφή στην πατρίδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *