money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Το 67% των Ευρωπαίων θέλουν να πάνε διακοπές με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα | ΕΡΕΥΝΑ | Στην 4η θέση η Ελλάδα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρά τα συνεχή lockdowns, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται προοδευτικά για ταξίδια και διακοπές, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, καθώς οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) « Παρακολούθηση συναισθημάτων για εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια – Wave 4 » με δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 και η οποία καταδεικνύει τα εξής:

  • Το 32% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να κάνουν ταξίδι κατά τον Απρίλιο-Ιούνιο του 2021, αύξηση 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα
  • Το 52% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, αύξηση 5% σε σύγκριση με την έρευνα του Νοεμβρίου 2020
  • Τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας επιτρέπουν στην πλειονότητα των Ευρωπαίων (67%) να αισθάνονται ασφαλείς και αρκετά χαλαροί για να απολαύσουν το ταξίδι τους.

etc διακοπέςΑυτές οι μηνιαίες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) παρέχουν ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 για τους Ευρωπαίους, τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και τις προτιμήσεις σχετικά με τα είδη των προορισμών και εμπειριών, τις περιόδους διακοπών και τις ανησυχίες που σχετίζονται με ταξίδια μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ισπανία με 9,8% είναι η χώρα που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις των Ευρωπαίων για το επόμενο ταξίδι για διακοπές και την Τουρκία να μπαίνει στο top 10, στην 9η θέση. Η Ιταλία με 8,2%, βρίσκεται στην 2η θέση, η Γαλλία με 6,3% στην τρίτη και η Ελλάδα με 6,1%, βρίσκεται στην 4η θέση.

Η Άνοιξη του 2021 βρίσκεται πλέον στα σχέδια των Ευρωπαίων ταξιδιωτών

Το ποσοστό των Ευρωπαίων που επιθυμούν να ταξιδέψουν την Άνοιξη του 2021 για διακοπές αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με την έρευνα του Νοεμβρίου 2020, με 1 στους 3 ερωτηθέντες να δηλώνουν αυτήν την πρόθεση. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες αυξήθηκε ελαφρά από 49% σε 52%. Αυτά τα δύο στοιχεία δείχνουν μια πιο θετική προοπτική για την Άνοιξη-Καλοκαίρι, ενώ μόλις το 12% των ερωτηθέντων σκέφτονται να κάνουν ταξίδι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΔΩ

Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια είναι τώρα η κορυφαία επιλογή, καθώς περισσότεροι ερωτηθέντες είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα (40%) από ότι ταξιδεύουν στο εσωτερικό (36% – μείωση 7% σε σύγκριση με την έρευνα του Νοεμβρίου). Ο ελεύθερος χρόνος είναι ο πρωταρχικός σκοπός για σχεδόν το 63% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν βραχυπρόθεσμα, ενώ η επίσκεψη φίλων και συγγενών είναι το κύριο κίνητρο για ένα άλλο 21%.

Τα επαγγελματικά ταξίδια αντιπροσωπεύουν το 9% των ερωτηθέντων.

Η εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια φαίνεται επίσης να αυξάνεται σταθερά.

ksd διακοπές
adv

Το 52% των Ευρωπαίων δηλώνει τώρα ότι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν αεροπορικώς, σε σύγκριση με το 49% τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, ένα χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων (17%) θεωρεί ότι η πτήση ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους, από 20% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας προστατεύουν τη χαρά του ταξιδιού

Η έκθεση αποδεικνύει ότι τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας χτίζουν εμπιστοσύνη και ηρεμία και κάνουν τα ταξίδια για διακοπές πιο ευχάριστα. Το 67% των ερωτηθέντων αισθάνονται ασφαλείς και αρκετά χαλαροί για να απολαύσουν το ταξίδι τους όταν ισχύουν αυστηρά πρωτόκολλα. Μόνο το 22% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι τέτοια μέτρα μπορούν σε κάποιο βαθμό να χαλάσουν την ταξιδιωτική εμπειρία, ενώ ένα άλλο 11% δηλώνει ότι δεν τους κάνει καμία διαφορά.

etc διακοπέςΕν πάση περιπτώσει, τα μέτρα καραντίνας, η αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 στον προορισμό και η ασθένεια στις διακοπές, εξακολουθούν να αποτελούν κορυφαίες ανησυχίες για το 15%, το 14% και το 14% των Ευρωπαίων, με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά προγράμματα αντίστοιχα.

Οι ώριμοι ταξιδιώτες γίνονται πιο φιλικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς συνεχίζεται η πανδημία

Οι ηλικιωμένοι ταξιδιώτες ασχολούνται όλο και περισσότερο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “υπενθυμίζοντας” προηγούμενα ταξίδια και ανυπομονώντας να ταξιδέψουν ξανά στο μέλλον. Ενώ οι αναφορές που σχετίζονται με τον Τουρισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις ηλικιακές ομάδες 18-25 και 25-35 μειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019, σημειώθηκε σημαντική αύξηση αυτών των αναφορών μεταξύ των 55-65 ετών (86%) και άνω των 65 (136%) ετών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις χώρες Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδάμ, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία και Αυστρία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *