Photo Adrian Agawin on Pexels

ETC: Το 70% των Ευρωπαίων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022 | Στο top 5 η Ελλάδα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σχεδόν το 70% όλων των Ευρωπαίων ερωτηθέντων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022. Από αυτούς πάνω από τους μισούς προτιμούν να επισκεφθούν άλλη ευρωπαϊκή χώρα και το 35% σχεδιάζει να ταξιδέψει στο εσωτερικό, ενώ ένα αυξανόμενο μερίδιο Ευρωπαίων τηρεί τα αρχικά του ταξιδιωτικά σχέδια, αλλά οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε προορισμούς έχουν ενταθεί κατά 20%.

Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της τελευταίας έρευνας με θέμα « Παρακολούθηση συναισθημάτων για εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια-κύμα 8 » [1] από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), η οποία παρέχει έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τις ταξιδιωτικές προθέσεις και προτιμήσεις των Ευρωπαίων [2] κατά τη διάρκεια της Πανδημία Covid-19.

Πιο αναλυτικά, τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 και η παραλλαγή Delta μπορεί να επηρεάζουν την Ευρώπη τον τελευταίο καιρό, αλλά το ταξιδιωτικό κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων έχει παραμείνει υψηλό το Kαλοκαίρι. Σχεδόν το 70%των Ευρωπαίων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, ενώ πολύ λιγότεροι εξέφρασαν απροθυμία (17%) ή αβεβαιότητα (15%) για βραχυπρόθεσμα ταξίδια.

Η Ελλάδα στην λίστα των 10 κορυφαίων προορισμών, βρίσκεται στην 4η θέση, ενώ από τις ανταγωνίστριες χώρες προορισμούς ήλιου και θάλασσας στη Μεσόγειο, μόνο η Ισπανία είναι ψηλότερα, στην δεύτερη θέση.

Το εμβόλιο COVID-19 δείχνει τον δρόμο για σταθερή ανάκαμψη του Τουρισμού

Το εμβόλιο COVID-19 παραμένει βασική προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και την συμπεριφορά στις κρατήσεις. Η πρόσφατη διάθεση εμβολίων επέτρεψε σε περισσότερους από τους μισούς (54%) Ευρωπαίους να αισθάνονται πολύ πιο αισιόδοξοι, όσον αφορά στον προγραμματισμό ταξιδιού τους επόμενους μήνες, με μόνο το 21% να εκφράζει σκεπτικισμό.

Επιπλέον, 1 στους 2 Ευρωπαίους σκοπεύει να κλείσει ένα ταξίδι μόλις εμβολιαστεί. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από τους μισούς (57%) των ερωτηθέντων αναμένουν ότι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα διευκολύνει τον προγραμματισμό του επόμενου ταξιδιού τους και τη διέλευση των συνόρων, ενώ μόνο το 18% αμφιβάλλει ότι θα διευκολύνει και θα απλοποιήσει την ταξιδιωτική του εμπειρία.

Οι διακοπές είναι η κορυφαία επιλογή για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια

Η διάθεση για διακοπές και η προσαρμογή στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς COVID-19 αύξησαν τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής στο υψηλότερο σημείο (72% των ταξιδιωτών που πραγματοποιούν κρατήσεις νωρίς και με προσφορές [3] ) από τότε που ξεκίνησε αυτή η έρευνα. Ταυτόχρονα, η έντονη έλξη για παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, επιτάχυνε την επιθυμία των ανθρώπων για μια παρατεταμένη καλοκαιρινή περίοδο. Πάνω από το 20% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ταξίδια τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και να περάσουν χρόνο στην θάλασσα ή στου βουνό.

Η έρευνα δείχνει ότι το ενδιαφέρον για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια έχει επίσης αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το περασμένο Καλοκαίρι.

Πάνω από το ήμισυ (53%) των Ευρωπαίων με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια προτιμούν να επισκεφθούν άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κροατία, να είναι στην κορυφή της λίστας επιθυμιών του. Ωστόσο, το ποσοστό των Ευρωπαίων που προτιμούν τα εσωτερικά ταξίδια παραμένει σταθερό (35%). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ταξιδιώτες στην ηλικιακή ομάδα 54+ είναι πιο πιθανό να ταξιδέψουν στη χώρα τους, από εκείνους της ηλικίας 18-24 ετών (44% έναντι 27%).

Η εικόνα της γερμανικής ταξιδιωτικής αγοράς, σύμφωνα με την έρευνα έχει ως εξής:

Οι Ευρωπαίοι είναι πιο άνετοι με τα ταξίδια καθώς προσαρμόζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Τους τελευταίους μήνες, το μερίδιο των ταξιδιωτών που έχουν κλείσει το ταξίδι τους έχει αυξηθεί κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, ένα σαφές σημάδι εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της τουριστικής προσφοράς που “επιστρέφει” στην Ευρώπη. Επιπλέον, τα επίπεδα αβεβαιότητας ως προς το πού να ταξιδέψουν μειώθηκαν κατά 20%. Ο αριθμός των ερωτηθέντων που απέφυγαν να προγραμματίσουν ταξίδια μειώθηκε επίσης κατά 20%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο (16%) από τον Σεπτέμβριο του 2020. Η διάθεση του εμβολίου, οι ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης και οι άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών είναι οι κορυφαίοι παράγοντες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων στο επόμενο ταξίδι στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ορισμένες ανησυχίες εξακολουθούν να εμποδίζουν τον προγραμματισμό ταξιδιού παρά τις υψηλότερες προθέσεις ταξιδιού.

Οι Ευρωπαίοι με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια παραμένουν ανήσυχοι για τα μέτρα καραντίνας (18%), την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 εντός του προορισμού (16%) και τις αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους (15%). Όσον αφορά στην προσωπική υγεία και ασφάλεια, οι τρεις πρώτοι τομείς ανησυχίας είναι τα αεροπορικά ταξίδια (17%), οι μεταφορές στον προορισμό (15%) και τα καφέ και τα εστιατόρια (13%).

[1] Το κύμα 8 διαθέτει δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Ιούλιο του 2021

[2] Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία και Αυστρία

[3] Οι ταξιδιώτες «πρώιμων πτηνών» και οι Ευρωπαίοι «έτοιμοι για ταξίδια» αναφέρονται σε ερωτηθέντες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους 6 μήνες

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη την περίληψη  εδώ/

Ευρωπαίων

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *