©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Το 70% των Ευρωπαίων σχεδιάζουν ένα ταξίδι τους επόμενους έξι μήνες|Η Ελλάδα και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου στις προτιμήσεις τους

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το 70% των Ευρωπαίων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, με τους μισούς να επιθυμούν να επισκεφθούν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία να προσελκύουν το ενδιαφέρον τους σύμφωνα με το ETC. 

ETCΠαρά τα σχέδιά τους για ταξίδια στο εξωτερικό, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, με κυρίαρχη την καραντίνα, και οι ξαφνικές αλλαγές των ταξιδιωτικών κανονισμών παραμένουν μείζονες ανησυχίες για τους Ευρωπαίους. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα  για την παρακολούθηση των συναισθημάτων για τα εσωτερικά και τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

Καθώς η Ευρώπη ανοίγει μετά από μήνες “κλειδώματος” και περιορισμών, το ενδιαφέρον για ταξίδια έχει αυξηθεί ξεκάθαρα, με τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων να σκοπεύουν να ταξιδέψουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με την έρευνα που παρέχει έγκαιρες πληροφορίες για τις βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις και προτιμήσεις των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η ταχεία εξέλιξη των εμβολιασμών COVID-19 στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την πρόσφατη εισαγωγή του  Ψηφιακού Πιστοποιητικού Υγείας της Ε.Ε. και τη θερινή περίοδο. ενισχύουν το ταξιδιωτικό πνεύμα των Ευρωπαίων, με το 70% να κάνουν ήδη ταξιδιωτικά σχέδια για τους επόμενους έξι μήνες, από 56% τον Φεβρουάριο του 2021, αποτελώντας το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2020.

Πάνω από το ήμισυ (57%) των Ευρωπαίων αισθάνονται πολύ πιο αισιόδοξοι για τον προγραμματισμό ταξιδιών τους επόμενους μήνες, χάρη στη διάθεση εμβολίων, ενώ το 25% είναι ουδέτερο και το 18% παραμένει μη πεπεισμένο. Συγκεκριμένα, σε πολλές περιπτώσεις, ο εμβολιασμός έχει άμεσο αντίκτυπο στις ταξιδιωτικές ρυθμίσεις, με το 54% να προτίθεται να κλείσει ένα ταξίδι αφού πρώτα εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Ομοίως, οι πρόσφατες δράσεις της Ε.Ε. για τον συντονισμό των κανόνων και την αναζωογόνηση των ταξιδιών σε ολόκληρη την Ένωση, έχουν ήδη θετικά αποτελέσματα. Η εισαγωγή του EU Digital COVID Certificate έλαβε ευρεία αποδοχή μεταξύ των Ευρωπαίων, με το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα να πιστεύουν ότι, το πιστοποιητικό θα διευκολύνει τον προγραμματισμό του επόμενου ταξιδιού τους, ενώ μόνο το 18% εκφράζει την αντίθετη γνώμη.

Τα ταξίδια στην Ευρώπη στην πρώτη γραμμή

Οι Ευρωπαίοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν σύντομα είναι περισσότερο ενθουσιασμένοι για τα καλοκαιρινά ταξίδια, με το 31% των ερωτηθέντων να σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και το 41% ​​τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ ένα 16% σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι το φθινόπωρο.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Η έρευνα δείχνει επίσης σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για τα εξερχόμενα ταξίδια., με τους μισούς από τους ερωτηθέντες να επιθυμούν να επισκεφθούν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα (51%), ενώ το 36% προτιμούν τα εγχώρια ταξίδια για να απολαύσουν τα αξιοθέατα της χώρας τους. Οι Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι προτιμούν προορισμούς του Νότου, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία για το επόμενο ταξίδι τους.

ksd PRIMAGEL ETC
adv

Όσον αφορά την κατάσταση προγραμματισμού αυτών των ταξιδιών, σύμφωνα με το ETC, το 42% των ταξιδιωτών έχουν κάνει μερικές ή όλες τις κρατήσεις τους για την επόμενη απόδρασή τους, το 40% έχουν επιλέξει έναν προορισμό, αλλά δεν έχουν προβεί ακόμη σε κάποια κράτηση και 19% δεν έχουν ακόμη αποφασίσει που θα πάνε.

Ανησυχία για τις πτήσεις και τα μέτρα καραντίνας

Ενώ το ταξιδιωτικό συναίσθημα συνεχίζει να βελτιώνεται, το 19% των ερωτηθέντων των “early bird” ταξιδιωτών εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για τα απρόσμενα μέτρα καραντίνας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Αυτό αποδεικνύει και πάλι ότι, οι σαφείς και συνεκτικοί ταξιδιωτικοί κανόνες είναι απαραίτητοι για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ταξιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα αεροπορικά ταξίδια σύμφωνα με το ETC παραμένουν το πιο ανησυχητικό μέρος του ταξιδιού για το 18% όλων των ερωτηθέντων, για λόγους υγείας και ασφάλειας. Αν και εξακολουθεί να είναι η πιο προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των Ευρωπαίων με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια, η ελκυστικότητα των αεροπορικών ταξιδιών (47%) έχει μειωθεί κατά 11%, από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ η προτίμηση για ταξίδια με αυτοκίνητο (39%) έχει αυξηθεί κατά 23 %, κατά την ίδια περίοδο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *