Εθνικές διαστάσεις λαμβάνει η συνεχιζόμενη απεργία στο χώρο των αερομεταφορών, η οποία και θα προκαλέσει ένα ντόμινο αρνητικών συνεπειών για τη χώρα, αν δεν ανακληθεί άμεσα.
Σύσσωμοι οι φορείς του Τουρισμού ζητούν ψυχραιμία προς όφελος του Τουρισμού και της Οικονομίας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά απευθύνει έκκληση για άμεση αναστολή της απεργίας..
“Η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας τετραήμερης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα δεν δικαιολογείται ως προς τη διάρκειά της και την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνικό τουρισμό”, αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο και “κάνει έκκληση για την άμεση αναστολή της απεργίας, γιατί τορπιλίζει την εξαιρετική πορεία της τουριστικής κίνησης τον μήνα Οκτώβριο, εγκλωβίζει χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας, οδηγεί σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων και τουριστικών αφίξεων, φέρνει σε αδιέξοδο τον τουριστικό κλάδο, θίγει τα συμφέροντα των επαγγελματιών, δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό και κάνει τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία”.
Η ΥΠΑ
Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Κωνσταντίνος Λιντζεράκος απαντά στις αιτιάσεις της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος ως εξής: «Αντιπαλεύτε ένα νόμο που διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων και υιοθετεί το σύνολο των Ευρωπαϊκών Κανονισμών»
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Με μεγάλη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την εμμονή της συνδικαλιστικής ηγεσίας ενός μονάχα μέρους των εργαζομένων στο ευαίσθητο χώρο του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να προχωρήσει στην ανακοίνωση παράλογων και αδικαιολόγητων απεργιακών κινητοποιήσεων. Παράλογων, γιατί ουδέποτε πριν την ψήφιση του νέου νόμου για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της εναέριας κυκλοφορίας δεν προσήλθαν σε διάλογο παρότι κλήθηκαν και αδικαιολόγητων γιατί επιβαρύνουν, αποκλειστικά για στενά συντεχνιακούς λόγους, το σύνολο του επιβατικού κοινού ζημιώνοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για όλους.
• Αντιπαλεύουν ένα νόμο που ρητά και κατηγορηματικά εξασφαλίζει το σύνολο των εργαζομένων στην ΥΠΑ και σέβεται την προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό.
• Αντιπαλεύουν ένα νόμο που υιοθετεί το σύνολο των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, όπως θα έπρεπε από καιρό να έχει γίνει.
Τους παραδίδουμε στην κρίση των συναδέλφων τους μέσα στην ίδια υπηρεσία.
Επίσης προκαλεί τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι εργαζομένων δεν προχώρησαν σε ανάλογες κινητοποιήσεις ακόμα και όταν διακυβεύονταν η εκχώρηση του ελέγχου του εναέριου χώρου σε ιδιωτικά συμφέροντα ή φορείς εκτός Ελλάδος.
Προκαλεί εντύπωση. Όχι απορία. Και αυτό γιατί παρακολουθήσαμε τον λόγο που άρθρωσαν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές, κατόπιν της ψήφισης του νόμου και όχι πριν, όπως θα έπρεπε. Και ο λόγος τους ταυτίστηκε με την ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ κάτι που για το οποίο η διοίκηση και το υπουργείο είχε εναντιωθεί..
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν προτίθεται να εκποιήσει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας ούτε σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως επιθυμούν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές και οι πολιτικοί τους πάτρωνες, ούτε σε φορείς εκτός Ελλάδος.
Σύμμαχο στην προσπάθειά της αυτή, η κυβέρνηση βρήκε το σύνολο των εργαζομένων στην ΥΠΑ. Εκτός από μία ισχνή μειοψηφία που φοβάται την απώλεια προσωπικών προνομίων.
Με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) επισημαίνει:
Πρωτοφανής αναστάτωση και σοβαρότατα προβλήματα δημιουργούνται στον τουρισμό της χώρας λόγω της υλοποίησης επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, που αποφάσισε και εξήγγειλε η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ), μετά την άγονη χθεσινή συνάντηση με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τη διοίκηση της ΥΠΑ. Οι απεργίες αυτές, εφόσον τελικά πραγματοποιηθούν, θα καταστήσουν αδύνατη τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ταξιδιωτών από και προς την χώρα μας. Θα προκαλέσουν ντόμινο επιπτώσεων για το σύνολο του τομέα του τουρισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να εγκλωβίζονται στην χώρα μας λόγω ακύρωσης του συνόλου των τακτικών και έκτακτων πτήσεων, όπως και σε τουριστικά πακέτα που έχουν αγοραστεί χωρίς οι επισκέπτες να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις διακοπές τους. Προφανώς θα είναι τεράστια η ζημιά σε όλη την αλυσίδα των τουριστικών υπηρεσιών, στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών και στην εικόνα της χώρας.
Μία, έστω, 24ωρη απεργία μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και είναι εύκολα αντιληπτό τι θα συμβεί εάν «κατέβει ο διακόπτης» στην πτητική λειτουργία της χώρας, με τόσο ακραίο τρόπο, επί δύο 48ωρα, σε διάστημα πέντε ημερών. Έστω και την τελευταία στιγμή, είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί λύση με διάλογο των δύο πλευρών. Τόσο το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όσο και η διοίκηση της ΥΠΑ πρέπει να δώσουν περαιτέρω απαντήσεις και στοιχεία για τα ζητήματα που θέτει η ΕΕΕΚΕ και να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ταυτόχρονα, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, θα πρέπει να διατηρήσει υπεύθυνη στάση που επί μακρόν επιδεικνύει απέναντι στον τομέα του τουρισμού και να μην υλοποιήσει τις επαναλαμβανόμενες απεργίες, ιδιαίτερα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο καταγράφεται αυξημένη ζήτηση, συμβάλλοντας θετικά στην προσπάθεια αναπλήρωσης των αφίξεων και εσόδων που χάθηκαν κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ο τομέας του τουρισμού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από κανέναν. Πάγια θέση του ΣΕΤΕ παραμένει το ότι η απρόσκοπτη λειτουργία του τομέα πρέπει να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού και να εξασφαλίζεται μέσω της συνεργασίας όλων των φορέων. Η διαφύλαξη της εμπειρίας των επισκεπτών της χώρας είναι η βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, για την προστασία της καλής εικόνας της χώρας και για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.