Photo by Taryn Elliott on Pexels

Εθνική Τράπεζα: “Πλώρη” για νέα ρεκόρ ο ελληνικός Τουρισμός το 2024

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε πείσμα των αντίξοων εξωτερικών συνθηκών, ο ελληνικός τουρισμός οδεύει προς νέα ρεκόρ το 2024, σύμφωνα με νέα μελέτη για τον Τουρισμό, το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, με τον Δεκέμβριο να καταγράφει διψήφια άνοδο αφίξεων (συνεχίζοντας την τάση Οκτωβρίου – Νοεμβρίου), το 2023 αναδεικνύεται ως νέα χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό με εισπράξεις άνω των 20 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις στις αρχές του καλοκαιριού. Έτσι, η συζήτηση πλέον κατευθύνεται στο αν το 2024 θα καταφέρει να επιτύχει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις.

Οι πρώτοι οιωνοί, σύμφωνα με τη μελέτη, δείχνουν δυναμική εκκίνηση χρονιάς σε όρους αεροπορικών αφίξεων, με τάση διψήφιας ετήσιας ανόδου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Η θετική εικόνα αντανακλάται στις υψηλές προσδοκίες ζήτησης των Ελλήνων ξενοδόχων, με τον σχετικό δείκτη να αγγίζει στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου το υψηλότερο ιστορικά σημείο του.

Η μελέτη αναφέρει ακόμη:

– Εν μέσω συγκυρίας αδύναμης ευρωπαϊκής ανάπτυξης (κυρίως στη Γερμανία) και γεωπολιτικών πιέσεων, ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να βγάζει άμυνες, ανακτώντας την αυτόνομη δυναμική του. Έτσι, σε μια χρονιά με εκτιμώμενη ισχυρή άνοδο του διεθνούς τουρισμού, η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να διεκδικήσει νέα ρεκόρ. Ωστόσο,
απαιτείται εγρήγορση, καθώς γεωπολιτικές και κλιματικές πιέσεις παραμένουν σε ισχύ, και μπορεί να επηρεάσουν απροσδόκητα και καταλυτικά την πορεία του κλάδου.

– Παράλληλα, η στοχοθεσία του ελληνικού τουρισμού έχει διευρυνθεί, καθώς η πάγια επιδίωξη ενίσχυσης των τουριστικών ροών πλαισιώνεται από τα ζητούμενα της βιωσιμότητας, της ποιότητας και της ισόρροπης (χωρικά και χρονικά) κατανομής της τουριστικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός
ότι ο κλάδος και οι υποστηρικτικοί θεσμοί εμφανίζονται συνειδητοποιημένοι και συντονισμένοι προς την κατεύθυνση αυτή.

Ρεκόρ αφίξεων το φθινόπωρο

Ρεκόρ τουριστικών αφίξεων καταγράφηκε το φθινόπωρο του 2023 (9,3 εκατ. τουρίστες ή +6% έναντι του 2019), σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς η παρατεταμένη καλοκαιρία του διμήνου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου (+13%) αντιστάθμισε τις επιπτώσεις των ακραίων κλιματικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου (+1%).

Συγκεκριμένα, οι “παραδοσιακές” αγορές (Γερμανία, ΗΒ, ΗΠΑ & Γαλλία) “τροφοδότησαν” τις επιδόσεις του φθινοπώρου και αύξησαν το μερίδιο τους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά στην περίοδο 2019-2023, σε 43% από 35%.

Ειδικότερα:

  • Η αγορά του ΗΒ με ισχυρή δυναμική (+55% έναντι του 2019) συνεισέφερε 500 χιλ. επιπλέον τουρίστες (συγκριτικά με το 2019) και ενίσχυσε το αποτύπωμά της στο φθινόπωρο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (μερίδιο 16% από 11% το 2019).
  • Η αγορά της Γερμανίας παρουσίασε επίσης σημαντική συμβολή στις επιδόσεις του φθινοπώρου, και με 300 χιλ. περισσότερους τουρίστες (+22% έναντι του 2019) παρέμεινε η κορυφαία αγορά με μερίδιο 17% (από 15% το 2019).
  • Η αγορά των ΗΠΑ ενίσχυσε το αποτύπωμα της κατά 70 χιλ. τουρίστες (ή +19% έναντι του 2019) και αναρριχήθηκε στην 3η θέση μεταξύ των αγορών, διατηρώντας παράλληλα την υψηλότερη δαπάνη ανά άφιξη.
  • Σημάδια κόπωσης έδειξε η αγοράς της Γαλλίας που υποχώρησε χαμηλότερο από το επίπεδο του 2022 (παραμένοντας ωστόσο 6% ψηλότερα του προ-πανδημικού της επιπέδου). Οι υπόλοιπες αγορές παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019, γεγονός που συνδέεται με τις αδύναμες επιδόσεις των οδικών αφίξεων.

Η εξέλιξη αυτή -συμβατή με την ισχυρή επίδοση των αεροπορικών αφίξεων- αντιστάθμισε τις αδύναμες οδικές αφίξεις, και παράλληλα λειτούργησε θετικά σε όρους εσόδου ανά τουρίστα.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι πωλήσεις των ξενοδοχείων κατέγραψαν ισχυρή αύξηση το φθινόπωρο (+7% ετησίως σε αποπληθωρισμένους όρους), ως αποτέλεσμα της ανόδου των διανυκτερεύσεων (με το έσοδο ανά διανυκτέρευση να μένει σχετικά σταθερό).

Όλες οι ευρείες κατηγορίες προορισμών (νησιά, αστικά κέντρα, ηπειρωτική χώρα) ήταν ανοδικές -με τους ηπειρωτικούς προορισμούς να έχουν την εντονότερη ετήσια άνοδο, καταφέρνοντας για πρώτη φορά μετά την πανδημία να επιτύχουν επίδοση φθινοπώρου υψηλότερη του 2019. Ωστόσο, υπήρξαν εξαιρέσεις προορισμών που κινήθηκαν πτωτικά, είτε λόγω σχετικά ασθενέστερης ζήτησης (Μύκονος και Σαντορίνη -9%), είτε λόγω εκτάκτων συνθηκών που επικράτησαν (Θεσσαλία -2%).

Εντούτοις, παρά την ανοδική κίνηση του φθινοπώρου, το πλήγμα των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν άφησε τον κλάδο αλώβητο, καθώς δεν ευνόησε τη βελτίωση της εποχικότητας, με το μερίδιο του φθινοπώρου στο δωδεκάμηνο να αυξάνεται μόλις κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα έναντι του 2019). Ενώ, παράλληλα, η χώρα μας απώλεσε μερίδιο στη μεσογειακή αγορά (-0,5 ποσοστιαία μονάδα, έναντι του 2019).

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *