european_parliament

ETOA: Έκκληση για αντιμετώπιση του πανικού και τη λήψη οικονομικών μέτρων από τις κυβερνήσεις

ΜΟΝΕΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης tour operators (ΕΤΟΑ), Tom Jenkins, σε ανακοίνωση του ανέφερε την ανάγκη για τη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος, που προκαλεί η ανησυχία στον κλάδο εξαιτίας του Κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος:

“Πρόκειται για μια κατάσταση, που είναι ρευστή και μεταβάλλεται συνεχώς. Με την εξάπλωση του Κορωνοϊού οι κυβερνήσεις δε δίνουν τη δέουσα προσοχή στις οικονομικές επιπτώσεις. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι απαραίτητες, αλλά πρέπει να συμβαδίζουν με το βιοπορισμό των πολιτών.

Τα σχολεία και τα σύνορα κλείνουν, εκθέσεις και διοργανώσεις ακυρώνονται και οι αρχές κάθε κράτους αποθαρρύνουν τους πολίτες τους από το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Όπως και ο ιός, τα μέτρα αυτά έχουν διεθνείς επιπτώσεις.

primagel
adv

Ο οικονομικός αντίκτυπος μεταδίδεται γρηγορότερα και από τον ιό, που τον προκάλεσε, και οι συνέπειες είναι εμφανής με σημάδια καθίζησης στην Ευρώπη, με τις εργασίες από την Κίνα είναι ανύπαρκτες και με τη μείωση εργασιών από την Ασία-Ειρηνικό κατά 75%.

Ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ιταλία, σε μια χώρα από την οποία διέρχεται το 25% όλων των πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, βρίσκεται σε τέλμα. Οι κρατήσεις από τη Β. Αμερική έχουν παγώσει. Αναμένουμε περισσότερη μείωση του ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ, όταν ο ιός θα είναι σε έξαρση. Ήδη μέχρι τις 5 Μαρτίου τα κρούσματα στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 472.

Τα ταξίδια εσωτερικού μειώνονται πριν καν καταγραφεί στα κράτη-μέλη αποδεδειγμένη εξάπλωση του ιού και οι εταιρίες απαγορεύουν τα “μη-απαραίτητα” ταξίδια. Πριν μία εβδομάδα επέμενα να είμαστε αισιόδοξοι. Τώρα είμαι σε διάλογο με operators, oι οποίοι προσπαθούν να κάνουν περικοπές, ενώ πριν λίγους μήνες έψαχναν προσωπικό. Τόσο σημαντικός είναι ο αντίκτυπος της παρούσας ύφεσης. Έχω 40 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο και έχω βιώσει τα γεγονότα στη Λιβύη το 1986, τον Πόλεμο του Κόλπου, την 11η Σεπτεμβρίου και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Κανένα από αυτά τα γεγονότα δε συγκρίνονται με τις παρούσες εξελίξεις.

Οι κυβερνήσεις δρουν στη βάση, ότι είναι “πολύ πιθανό” ο ιός να εξελιχθεί μελλοντικά σε πανδημία. Όλη η προσοχή των κυβερνήσεων και του Τύπου είναι στραμμένη στην απειλή που αποτελεί ο ιός. Με κάποιον τρόπο το αφήγημα πρέπει να μετατεθεί από τον τομέα της “υγείας” και του φόβου στο τι πραγματικά συμβαίνει. Δεν αρκεί να προστατευόμαστε από μια πιθανή μελλοντική πανδημία, διότι αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι ζημιογόνο.

Το ζήτημα είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, ακόμα και αν αυτή έχει θρυμματιστεί. Βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης, η οποία θα σταματήσει να υπάρχει στο μέλλον. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν με γνώμονα το τι συμβαίνει στις οικονομίες τους.

Δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε ακριβής υπολογισμούς για τις οικονομικές επιπτώσεις, αλλά ο ευρωπαϊκός τουριστικός κλάδος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μείωση της τάξης του 50% για το 2020″.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *