etoa

ETOA: Συνιστά ψυχραιμία για τον Κορωνοϊό ύστερα από την ακύρωση της ITB|Η εικόνα των μεγάλων αγορών για Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

O CEO του European Tourism Association (ETOA),Tom Jenkins,  τοποθετήθηκε για το ζήτημα της ανησυχίας που προκαλεί η έξαρση του Κορωνοϊού, ύστερα από την ακύρωση της ITB Βερολίνου.

Όπως δηλώνει και ο ίδιος: “Oι tour operators του ETOA θα συνεχίσουν την πραγματοποίηση ταξιδιών, εκτός αν υπάρξει διαφορετική οδηγία. Τα άτομα από περιοχές, που δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα του ιού, δεν αποτελούν απειλή”.

etoaΚαι προσθέτει: “Σαν σύνδεσμος θα πραγματοποιήσουμε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και θα συμμετέχουμε σε όλες τις εκθέσεις. Ο Τουρισμός είναι ένα ζωτικό κομμάτι της οικονομίας και πρέπει να συνεχιτούν οι λειτουργίες του. Έχουμε κάθε όρεξη να πραγματοποιήσουμε το China European Marketplace (CEM) στη Σαγκάη στις 12 Μαϊου, το οποίο και αποτελεί σημείο συνάντησης Ευρωπαίων προμηθευτών και Κινέζων αγοραστών. Η Κίνα αποτελεί μια αγορά, που χρειάζεται-και αξίζει-υποστήριξη. Θα αναρρώσει σύντομα και εμείς πρέπει να θέσουμε τις σωστές βάσεις”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ETOA, η εικόνα στις μεγάλες αγορές, για ταξίδια στην Ευρώπη, έχει ως εξής:

Κίνα

Η κινεζική αγορά για το 2020 κινούταν καλά: Η ζήτηση για την Ευρώπη σημείωσε αύξηση 11% κατά το 2019. Όμως, με τα νέα δεδομένα έχει σημειωθεί μια ύφεση. Από τις 27 Ιανουαρίου δεν έχουν σημειωθεί αναχωρήσεις τουριστών με αποτέλεσμα να χαθεί το 50% της κίνησης της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς λόγω της έξαρσης το ιού. Εάν λάβουμε υπ’όψιν την τάση αυτή, τότε παρατηρούμε απώλεια του 30% των τουριστικών εισροών για 1έτος.

Η περίοδος Φεβρουάριος-Απρίλιος αποτελεί σημαντικό χρονικό σημείο για τις κρατήσεις μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Ακόμα και αν αρθούν όλοι οι περιορισμοί τον Μάιο, τότε αναμένεται δραματική μείωση για αυτούς τους 3 μήνες της καλοκαιρινής υψηλής περιόδου, καθώς οι Κινέζοι τουρίστες δε θα έχουν καθόλου χρόνο για να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, να κάνουν κρατήσεις και να λάβουν Visa. Για αυτό το λόγο προβλέπεται μείωση της τάξης του 50% των τουριστικών εισροών.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία και η νοτιοανατολική Ασία σημείωσαν πέρυσι άνοδο 15% στις κρατήσεις. Έτσι κινήθηκαν και φέτος μέχρι τον Φεβρουάριο, όπου ακυρώσεις πτήσεων και η ανησυχία για τα ταξίδια, επηρέασαν την αγορά.

Από την ανακοίνωση της έξαρσης του ιού στην Ιταλία οι κρατήσεις πάγωσαν και ξεκίνησαν οι ακυρώσεις. Αν η κατάσταση εξομαλυνθεί γρήγορα, οι tour operators θα έχουν μείωση 20% σε σχέση με το 2019. Μόνο από την Ιαπωνία ήρθαν το 2019 στην Ευρώπη 3.5 εκατ. τουρίστες, οι οποίοι μεταφράζονται σε 4 δισεκατ. ευρώ έσοδα.

ΗΠΑ

Η ζήτηση για διακοπές στην Ευρώπη αυξήθηκε πέρυσι κατά 10% με συνολικά 19 εκατ. τουρίστες που απέφεραν στην Ευρώπη 30 δισεκατ. ευρώ έσοδα. Η έξαρση του ιού συνέβη σε μια χαμηλής κινητικότητας σεζόν, αλλά η συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελεί την καλύτερη περίοδο για κρατήσεις από τη Β. Αμερική.

Η έξαρση στην Ιταλία οδήγησε σε ακυρώσεις κρατήσεων επηρεάζοντας το σύνολο της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να έχουμε δεδομένα, αλλά σίγουρα οι Αμερικάνοι κάνουν ακυρώσεις σε μια περίοδο που θα έπρεπε να κάνουν κρατήσεις.

Οι ΗΠΑ αποτελούν μια σταθερή αγορά και, αν υπάρξει μια γρήγορη λύση στην κρίση, η ζημιά θα περιοριστεί. Οι Αμερικανοί τουρίστες δε χρειάζονται Visa, η Ευρώπη είναι γνωστός προορισμός και υπάρχει μεγάλη προσφορά σε πτήσεις. Αν υπάρξει και εδώ η τάση για αποφυγή των κρατήσεων προς την Ευρώπη, τότε ενδέχεται η μείωση να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με την Ιαπωνία.

Σχετικά με την έξαρση του Κορωνοϊού στην Ευρώπη ο Tom Jenkins αναφέρει, ότι ο εισερχόμενος τουρισμός έχει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από τον Πόλεμο του Κόλπου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “Το πρώτο πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ιός, ο οποίος έχει γίνει “διάσημος”. Τα νέα από την Κίνα, ωστόσο είναι ενθαρρυντικά καθώς η επιδημία σταθεροποιείται, όπως και ο αντίκτυπος στα άτομα που νοσούν.

Το δεύτερο και κύριο πρόβλημα, που εμφανίζεται, είναι πως ο φόβος για τον ιό είναι παράλογος και συνδυάζεται με ακραία μέτρα, που λαμβάνουν τόσο οι πολίτες όσο και οι κυβερνήσεις. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για μια περίεργη συμπεριφορά, όμως επηρεάζεται η αισιοδοξία των πολιτών και των τουριστών και αυτό είναι επίφοβο. Πρέπει να γίνει σαφές, αν πρόκειται για επιδημία στην Ευρώπη και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Αναμένουμε ο ιός να διαδοθεί τις ερχόμενες 3 εβδομάδες και έπειτα να “ξεθυμάνει” τις επόμενες 6.

Το τρίτο ζήτημα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης. Πρέπει να περιμένουμε ότι το κλείσιμο των εργοστασίων στην Κίνα μαζί με την κρίση στον τομέα των υπηρεσιών, θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης. Το πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση αυτή, έχει να κάνει με τους χειρισμούς των κυβερνήσεων”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *