Έτοιμο (σχεδόν) το κόσμημα του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το «εξωπραγματικό» συγκρότημα του πολυαναμενόμενου Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Παλαιό Φάληρο, που κατασκευάζεται χάρη στα 596 εκατομμύρια του Ιδρύματος Νιάρχου, τη μεγαλύτερη δωρεά στην πρόσφατη ελληνική ιστορία και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως για την τέχνη και τον πολιτισμό, ήδη μας κάνει να «χαζεύουμε» όποτε βρισκόμαστε στην πρωτεύουσα περνώντας απ’ έξω, ενώ αδημονούμε να μπούμε μέσα.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε η τελική φάση των εργασιών στα αθηναικά media και μετά το τέλος αυτού του μήνα αναμένεται εκεί η σταδιακή μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Τι όμως ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η νέα μαγική χώρα της «άλλης Ελλάδας», που αγναντεύει τη θάλασσα δια χειρός Renzo Piano;

ΤΟΙΧΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΛΟΦΟΣ

Η πρόθεση του Renzo Piano στο «φιλέτο» γης των 210 στρεμμάτων ήταν να δημιουργηθεί ένας «Τόπος», μέσα από την ανύψωση, δηλαδή λόφος με ήπια ανοδική κλίση. Κάτω από αυτό το λόφο, χωροθετήθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) ως μια ενιαία εσώσκαφη κατασκευή.

ΠΑΡΚΟ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ
Η κλίση του Πάρκου είναι περίπου 5% με τα διαγώνια μονοπάτια να εξασφαλίζουν μικρότερη κλίση, έτσι ώστε να επιτρέπει σε όλους τους επισκέπτες να μετακινούνται άνετα. Προσβάσιμο και φιλικό προς όλους τους επισκέπτες, με ιδιαίτερη μέριμνα σε κινητικές δυσκολίες. Η επιλογή και σύνθεση των φυτών έγινε ώστε να εναλλάσσεται η εποχική ανθοφορία με χρώματα, αρώματα και υφές. Όλα τα φυτά που επιλέχθηκαν είναι ενδημικά της Μεσογείου. Το Πάρκο θα διαθέτει συνολικά 1.450 δέντρα (έως τώρα έχουν φυτευτεί περίπου 800 δέντρα), 280.000 θάμνους, φυτά εδαφοκάλυψης και αγροστώδη.

ΥΔΑΤΙΝΟ ΚΑΝΑΛΙ
Έχει μήκος 400μ. και αποτελεί μια συνεχή επιφάνεια νερού, που επαναφέρει συμβολικά τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Θα λειτουργεί σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων ως αποδέκτης των ομβρίων υδάτων, εξασφαλίζοντας, σε συνδυασμό με άλλα προβλεπόμενα μέτρα, την αντιπλημμυρική προστασία του έργου. Τροφοδοτείται με νερό από τη θάλασσα, το οποίο φιλτράρεται πριν περάσει μέσα στο κανάλι και επιστρέφει πάλι στη θάλασσα με συνεχόμενη ροή.

ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ
Η περιοχή της Εσπλανάδας νοτιανατολιλά, παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης της περιβάλλουσας αστικής περιοχής προς τη θάλασσα. Στο βόρειο τμήμα της προβλέπεται φύτευση με κουκουναριές.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ
Κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα, τόσο για τα εγχώρια, όσο και τα διεθνή κατασκευαστικά δεδομένα. Με 2 καμπύλες πλάκες φεροτσιμέντου, διαστάσεων 100×100μ., στηρίζεται πάνω σε 30 λεπτές μεταλλικές κολώνες και έχει συνολικό βάρος 4.700 τόνους. Φτάνει τα 46 μέτρα ύψος και, λόγω της γεωμετρίας του και της λευκής απόχρωσης, δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση μιας ανάλαφρης στέγης που αιωρείται πάνω από το ΚΠΙΣΝ. Καλύπτεται από 5.700 φωτοβολταϊκά πάνελ και παράγει ηλεκτρική ενέργεια 2GWh ανά έτος.
Ο δρόμος του πάρκου
Κτίρια, αγορά, κανάλι, Εσπλανάδα
Η αγορά σαν πέρασμα, συνδέει τη Λυρική με τη Βιβλιοθήκη

ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ
Σε μια έκταση περίπου 3.000τμ βρέθηκε ένα εκτεταμένο αρχαίο νεκροταφείο, τμήματα του οποίου είχαν ανασκαφεί από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η έκταση, η πυκνότητα και η μεγάλη διάρκεια χρήσης τριών σχεδόν αιώνων συνηγορούν υπέρ του χαρακτηρισμού του ως μια από τις σημαντικότερες νεκροπόλεις της Αττικής κατά την αρχαϊκή περίοδο.

ΑΓΟΡΑ
Εξωτερικός χώρος διαστάσεων 40×40μ που οριοθετείται από τα υαλοστάσια των κτιρίων, μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ). Συνδέεται οπτικά με τους δύο κεντρικούς χώρους υποδοχής της ΕΒΕ και της ΕΛΣ, των οποίων αποτελεί φυσική προέκταση. Από την Αγορά μπορεί κανείς να προσεγγίσει όλες τις σημαντικές λειτουργίες του ΚΠΙΣΝ.
Η γυάλινη πρόσοψη της Λυρικής Σκηνής
Το εσωτερικό της Λυρικής
Εξώστες και θόλος

ΚΤΙΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Το νέο κτίριο των 23.000τμ θα στεγάσει τις υπάρχουσες λειτουργίες της ΕΒΕ, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ερευνητών (Εθνική Ερευνητική Βιβλιοθήκη), αλλά και ένα εξ ολοκλήρου νέο τμήμα της βιβλιοθήκης, με διευρυμένο φάσμα λειτουργιών, ανοικτό στο ευρύτερο κοινό (Εθνική Δημόσια Δανειστική Βιβλιοθήκη).

ΚΤΙΡΙΟ ΛΥΡΙΚΗΣ
Συνολικής επιφάνειας 28.000τμ., το κτίριο της ΕΛΣ θα στεγάσει μια από τις σημαντικότερες αίθουσες παραστάσεων του αιώνα μας. Η σωστή οργάνωση και ο σχεδιασμός του χώρου, καθώς και ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός της σκηνής προσφέρομται για διεθνούς επιπέδου παραστάσεις λυρικού θεάτρου και μπαλέτου.

ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Το πρώτο κτίριο του συγκροτήματος σχεδιασμένο από τον Renzo Piano που άνοιξε για το κοινό δίνει μια πρώτη γεύση της αισθητικής και του σχεδιασμού του Κέντρου προιδεάζοντας για τη μελλοντική λειτουργία του. Είναι η συνέχεια του προσωρινού Κέντρου Επισκεπτών που υποδέχθηκε 58.000 επισκέπτες και είχε σχεδιαστεί από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής, Σπύρο Γιωτάκη και Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τον Renzo Piano, μέσα από πανελλήνιο σπουδαστικό διαγωνισμό.
Στην είσοδο της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Μπαίνοντας στη Λυρική

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
«Metamorphosis»:από Πέμπτη 23 έως και την Κυριακή 26 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο για όλους, σε καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος της Λίμορ Τόμερ, Γενικής Διευθύντριας Συναυλιών και Διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, αναμένονται ξεναγήσεις, συναυλίες, εγκαταστάσεις τέχνης και performances. Επίσης, παράλληλο εκπαιδευτικό και αθλητικό πλάνο για παιδιά και οικογένειες.
Θα λάβουν μέρος η Λόρι Άντερσον, η πρωτοποριακή καλλιτέχνης και μουσικός σε βιωματική performance. Ο ανατρεπτικός Σύρος μουσικός Ομάε Σουλειμάν.
Ο Αμερικανο-Ιρακινός μουσικός Αμίρ ΕλΣαφάρ, μαζί με το συγκρότημα Two Rivers Ensemble. Οι Xylouris White, Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.α.

Άντυ Μπακοπούλου

ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *