Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

Eurocontrol: Ανακάμπτουν τα επαγγελματικά ταξίδια|Η Αθήνα στην πρώτη τετράδα

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με ταχείς ρυθμούς ανέκαμψε η αγορά των επαγγελματικών ταξιδιών στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Eurocontrol, οι πτήσεις για επαγγελματικά ταξίδια, σε συνδυασμό με τις πτήσεις cargo και τσάρτερ, ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Οι πτήσεις για επαγγελματικά ταξίδια παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης κατά το καλοκαίρι του 2020, όμως τον Απρίλιο του 2021 ξεκίνησε η ουσιαστική ανάκαμψή τους για να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 τον Ιούλιο και να σταθεροποιηθούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε επίπεδα 20% και 30% επάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κατά την περίοδο αυτή, ο μέσος όρος των ημερήσιων πτήσεων ανήλθε σε 2.728, έναντι 2.182 το 2019.

Ως αποτέλεσμα της τάσης αυτής, το μερίδιο αγοράς των επαγγελματικών ταξιδιών έναντι των συνολικών πτήσεων αντιπροσωπεύουν το 13% από 6% το 2019.

Η τόσο ισχυρή ανάπτυξη προέρχεται από αλλαγές, τόσο στην προσφορά, όσο και στη ζήτηση: οι αερομεταφορείς βρίσκουν νέους τρόπους να προσεγγίσουν πελάτες και νέες υπηρεσίες να προσφέρουν, όπως κοινόχρηστες πτήσεις και οι επιβάτες στρέφονται σε πτήσεις για επαγγελματικά ταξίδια, καθώς η συνδεσιμότητα που επιθυμούν δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη με το χρονοδιάγραμμα ή την ποιότητα που θέλουν.

Σε Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία ο μεγαλύτερος όγκος πτήσεων για επαγγελματικά ταξίδια

Το καλοκαίρι, ο μεγαλύτερος όγκος πτήσεων για επαγγελματικά ταξίδια αφορούσε μεσογειακούς προορισμούς, όπως το αεροδρόμιο Nice-Côte d’Azur, που καταλαμβάνει συχνά την πρώτη θέση από το Paris Le Bourget, όπως κι εφέτος. Ακόμη, μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για επαγγελματικά ταξίδια το φετινό καλοκαίρι ήταν η Ίμπιζα, η Μαγιόρκα, η Μάλαγα και η Αθήνα, με τις τρεις τελευταίες να συγκεντρώνουν πτήσεις για επαγγελματικά ταξίδια αυξημένες κατά 40%, έναντι του Αυγούστου του 2019.

Τα πρώτα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αλλά θα αμβλυνθεί από το τρέχον +20% το 2019.

Ωστόσο, η ανάπτυξη στα μεγάλα αεροδρόμια πέρα από τη Μεσόγειο -Le Bourget, Γενεύη, Farnborough, Μόσχα, Λούτον- είναι μονοψήφια τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και χαμηλότερη από το 2019. Καθώς αυτά συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο των πτήσεων,  όσο προχωρά το φθινόπωρο, συνολικά η ανάπτυξη είναι πιθανό να αποδυναμωθεί. Βεβαίως, τα αεροδρόμια της Ζυρίχης, της Κωνσταντινούπολης (Ατατούρκ) και του Βερολίνου, μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της τρέχουσας ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, οι πτήσεις εκτός Ευρώπης ξεπέρασαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα επίπεδα του 2019, καθώς ενισχύθηκαν από τις πτήσεις από τη Μόσχα, αλλά επανήλθαν κάτω από τα επίπεδα του 2019 τον Σεπτέμβριο. Στη διατήρηση της ανάπτυξης των πτήσεων για επαγγελματικά ταξίδια εκτιμάται πως θα συμβάλει το αναμενόμενο άνοιγμα των πτήσεων σε όλο τον Βόρειο Ατλαντικό.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *