Αεροδρόμιο Schiphol – Φωτογραφία από το site του αεροδρομίου

Eurocontrol: Αναθεωρημένη προς τα κάτω η πρόβλεψη για την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ευρωπαϊκή αεροπορική κίνηση το καλοκαίρι έφτασε στο 93% του επιπέδου του 2019, δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Μαρτίου, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό φορέα ασφάλειας της αεροναυτιλίας Eurocontrol.

Ο οργανισμός αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη μελλοντική εναέρια κυκλοφορία λόγω της υποχώρησης και της αναθεώρησης προς τα κάτω των οικονομικών προοπτικών της Ευρώπης.

Ο Eurocontrol εξέδωσε επικαιροποιημένη επταετή πρόβλεψη για την κυκλοφορία λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δεδομένα και τις οικονομικές τάσεις, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσει “οριακά προς τα κάτω” την τελευταία πρόβλεψή του του Μαρτίου, όταν προέβλεπε ότι το καλοκαίρι του 2023 η αεροπορική κυκλοφορία θα έφτανε το 95% του επιπέδου του 2019.

Σημείωσε ότι “οι πτήσεις στην Ευρώπη είχαν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν τον Μάρτιο, αλλά υπήρξε μια μικρή πτώση από τον Ιούνιο”.

Ο Eurocontrol προβλέπει τώρα ότι η εναέρια κυκλοφορία θα φθάσει στο 92% του επιπέδου του 2019 φέτος, έχοντας φθάσει στο 93% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πριν αυξηθεί στο 98% το 2024 και στο 100% το 2025. Ωστόσο, εκτιμά ότι η κίνηση στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου του επόμενου έτους θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2019.

Μετά το 2025, ο Eurocontrol αναμένει τώρα ότι η αύξηση των πτήσεων θα είναι κατά μέσο όρο 1,6% ετησίως στη βασική πρόβλεψή του, λόγω “μεγαλύτερων αβεβαιοτήτων”, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, της πίεσης στις τιμές του πετρελαίου, των οικονομικών κινδύνων και των περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Κατά τη σύνταξη της αναθεωρημένης πρόβλεψής του, ο Eurocontrol σημειώνει: “Η ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19 έχει πλέον ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, το δίκτυο εξακολουθεί να επηρεάζεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

Ειδικότερα, υποδεικνύει ότι η Γερμανία -η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική αγορά της Ευρώπης, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο- αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της “οικονομικής υποτονικότητας και των πιέσεων της εγχώριας αγοράς”.

Αντίθετα, ο Eurocontrol αναφέρει ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη.

Ο Eurocontrol επισημαίνει ότι η τελευταία πρόβλεψή του εκπονήθηκε πριν από την έκρηξη της βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα και προειδοποιεί: “Μια περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων ή άλλα απρόβλεπτα γεγονότα μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κυκλοφορία”.

Επίσης προειδοποιεί πως “οι προοπτικές για την τιμή του πετρελαίου παραμένουν πολύ αβέβαιες [και] τα πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από τις αερομεταφορές συνιστούν έναν αρνητικό παράγοντα κινδύνου”.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *