Euromonitor: Αθήνα και Ηράκλειο, οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αθήνα και Ηράκλειο είναι οι δύο πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, εμφανίζοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης για το 2017, σύμφωνα με την έρευνα του Euromonitor, η οποία παρουσιάζει τις 100 κορυφαίες μητροπόλεις-προορισμούς.

Με βάση τα αποτελέσματα την έρευνας, το Ηράκλειο αποτελεί τον δημοφιλέστερο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό σε επίπεδο ανάπτυξης για το 2017, υποδεχόμενο 11% περισσότερους τουρίστες από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, και σε σύγκριση πάντα με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Από την άλλη, η Αθήνα ακολουθεί στη δεύτερη θέση, επίσης, με διψήφια αύξηση 10%.
Εντούτοις, αν και η Ελλάδα βρίσκεται στους κερδισμένους της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές πόλεις υποχωρούν στη γενική κατάταξη.
Από την άλλη πλευρά, σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται ότι oι ασιατικοί προορισμοί υπερτερούν, με το Χονγκ Κονγκ να τοποθετείται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, εξέλιξη στην οποία σημαντικό ρόλο έχει η ραγδαία άνοδος του εξερχόμενου τουρισμού από την Κίνα.

Το Χονγκ Κονγκ είναι η δημοφιλέστερη πόλη στον κόσμο σε επίπεδο διεθνών επισκεπτών, ενώ ακολουθεί η Μπανγκόγκ, η οποία ξεπέρασε το Λονδίνο, σύμφωνα με την έκθεση του Euromonitor «Top100 City Destinations Ranking 2017», η οποία παρουσιάστηκε στη World Travel Market (WTM) του Λονδίνου, το κορυφαίο ταξιδιωτικό και τουριστικό γεγονός παγκοσμίως.
Μιλώντας σχετικά, ο Wouter Geerts, ανώτερος αναλυτής ταξιδιών της Euromonitor International, λέει: «Το κομμάτι της Ασίας πλάι στον Ειρηνικό είναι η περιοχή που έφερε την αλλαγή στο ταξιδιωτικό τοπίο και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει και την επόμενη δεκαετία, με τη Σιγκαπούρη να ξεπερνά το Λονδίνο ως η τρίτη πόλη στον κόσμο με τους περισσότερους επισκέπτες μέχρι το 2025».

Αντίθετα, οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών πόλεων εμποδίστηκαν από την κρίση της ευρωζώνης και τις εισροές μεταναστών, καθώς και από το Brexit και τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Παρά την αβεβαιότητα, όμως, ορισμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί, κυρίως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν επωφεληθεί από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA).

Οι επιδόσεις στην περιοχή MENA παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα στοιχεία του Euromonitor προβλέπουν ότι η περιοχή θα ανακάμψει από το 2017 και μετά. Ενώ οι βασικές προκλήσεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι οι πόλεμοι και οι συνοριακές διαμάχες, η Αφρική προσπαθεί να κάνει το αντίθετο: άνοιγμα των συνόρων και ενίσχυση της συνεργασίας με τα σχέδια της Αφρικανικής Ένωσης για απρόσκοπτα σύνορα.

Σε απόλυτη αντίθεση με την Αφρική, τα σχέδια για ισχυρότερους συνοριακούς ελέγχους είναι πιο έντονα στην Αμερική. Σύμφωνα με τη μελέτη του Euromonitor για τον τουρισμό, εάν οι Η.Π.Α. εγκαταλείψουν τη NAFTA και επιβάλουν τιμολόγιο 35% στις εισαγωγές από το Μεξικό, ακολουθούμενες από αντίποινα του Μεξικού, ο αντίκτυπος στα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών θα είναι σημαντικός. Η Νέα Υόρκη, η πιο επισκέψιμη πόλη της Αμερικής και η μόνη των Η.Π.Α. που βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα πρώτες πιο δημοφιλείς πόλεις, έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για το 2017, αναμένοντας πιθανή πτώση περίπου 300.000 επισκεπτών, ως το χειρότερο σενάριο.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι:

• Υπάρχουν μόνο δύο ευρωπαϊκές πόλεις που εμφανίζονται στις πρώτες δέκα θέσεις της κατάταξης: το Λονδίνο και το Παρίσι.

• Το Λονδίνο θα παρουσιάσει πτώση (από την 3η θέση στην 6η) μέχρι το 2025, χαμηλότερα από το Ντουμπάι, το Μακάο και τη Σιγκαπούρη. Το Δελχί θα εισέλθει επίσης στην πρώτη δεκάδα μέχρι το 2025, ξεπερνώντας αρκετές πόλεις, όπως το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

• Μόνο δύο γαλλικές πόλεις εμφανίζονται στις κορυφαίες 100: το Παρίσι και η Νίκαια. Και οι δύο κατέγραψαν πτώση το 2016-2017. Αυτές είναι οι πιο αδύναμες πόλεις στην Ευρώπη όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις (-1% το 2016-2017), με τη Νίκαια να αναμένεται να βγει από την κατάταξη την επόμενη χρονιά.

Τρεις γερμανικές πόλεις εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις και όλες τους γνωρίζουν ανάπτυξη: το Βερολίνο κατατάσσεται 24ο με 5,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2016. Το 2017 προβλέπεται ότι οι διεθνείς αφίξεις θα αυξηθούν κατά 5%. Η πόλη αναμένεται να έχει 7,6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2025. Το Μόναχο κατατάσσεται 59ο με 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες το 2016 και 3% ανάπτυξη το 2016-2017. Μέχρι το 2025 η πόλη θα φτάσει τις 4,6 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις. Η Φρανκφούρτη κατατάσσεται στην 84η θέση με 2,4 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2016, με αύξηση 4,4%.

• Το Ηράκλειο και η Αθήνα είναι οι πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με διψήφια ανάπτυξη το 2017, καθώς προσφέρουν ένα παρόμοιο κλίμα με τις γειτονικές χώρες που πλήττονται από τρομοκρατία και αναταραχές στην περιοχή MENA.

• Οι ιταλικές πόλεις επωφελούνται επίσης από το φαινόμενο «υποκατάστασης». Τέσσερις ιταλικές πόλεις εμφανίζονται στην κατάταξη και όλες καταγράφουν αύξηση: Ρώμη, Μιλάνο, Φλωρεντία και Βενετία. Παρόλο που καμία από αυτές δεν εμφανίζεται στην πρώτη δεκάδα, το άθροισμα των αφίξεων στις ιταλικές πόλεις της κατάταξης υπερβαίνει τον αριθμό των εισερχόμενων ταξιδιωτών σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το Μιλάνο κατέγραψε την ισχυρότερη ανάπτυξη μεταξύ των ιταλικών πόλεων, εξακολουθώντας να επωφελείται από την επίδραση της Expo.

• Δύο ισπανικές πόλεις εμφανίζονται στην κατάταξη: Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Η Βαρκελώνη παραμένει η πιο επισκέψιμη πόλη στην Ισπανία με πάνω από 7 εκατομμύρια αφίξεις, ακολουθούμενη από τη Μαδρίτη με 5,1 εκατομμύρια επισκέψεις. Ωστόσο, οι διεθνείς αφίξεις στη Μαδρίτη (8,8%) αναμένεται να αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι στη Βαρκελώνη (8,3%) το 2017, όπως το 2016.

• Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι η μόνη υποσαχάρια πόλη που εμφανίζεται στους 100 κορυφαίους προορισμούς πόλεων και καταγράφει αύξηση 7,2% το 2016-2017.

Στην πρώτη δεκάδα, η μόνη πόλη της ηπειρωτικής Κίνας είναι το Shenzhen, με σχεδόν διπλάσιες επισκέψεις από τη Σαγκάη. Ενώ η αύξηση των διεθνών αφίξεων στην Κίνα είναι μικρή, η σημασία της Κίνας για τον προσδιορισμό της παγκόσμιας κατάταξης είναι σημαντική, καθώς τα ταξίδια προς το εξωτερικό από την Κίνα καταστούν την περιοχή της Ασίας πλάι στον Ειρηνικό Ωκεανό την πιο διακεκριμένη περιοχή στον κόσμο.

• Το Τόκιο κατατάσσεται 13ο με πάνω από 9 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το 2016. Η Οσάκα είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής πόλη στην Ιαπωνία. Ο αριθμός των διεθνών αφίξεων καταγράφει αύξηση 8,7% την περίοδο 2016-2017. Το Κιότο καταλαμβάνει την 72η θέση και είναι η ταχύτερα τουριστικά αναπτυσσόμενη πόλη της Ιαπωνίας με αύξηση 10,4% το διάστημα 2016-2017, ανεβαίνοντας πέντε θέσεις στη φετινή κατάταξη. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι «οι ιαπωνικές πόλεις είναι θύματα της δικής τους επιτυχίας. Με την έντονη εισροή Κινέζων τουριστών τα τελευταία χρόνια, οι δείκτες των ξενοδοχείων στο Τόκιο και το Τσίμπα έχουν εκτοξευθεί, διώχνοντας τους ταξιδιώτες μακριά».

• Αν και εξακολουθεί να παρατηρείται θετική ανάπτυξη, το 2017 οι διεθνείς αφίξεις στις πόλεις των Η.Π.Α. θα πέσουν βρισκόμενες πίσω από πόλεις του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής.

• Το Κανκούν είναι η πιο δημοφιλής πόλη στο Μεξικό και την Κεντρική και Λατινική Αμερική. Κατατάσσεται στην 32η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναμένεται να είναι η ισχυρότερη αναπτυσσόμενη πόλη της Αμερικής με διεθνείς αφίξεις που αυξάνονται κατά 16%. Η πόλη του Μεξικού καταγράφει αύξηση 9% στον αριθμό των διεθνών αφίξεων το 2016-2017. Με 2,1 εκατομμύρια επισκέψεις το 2016, η πόλη ανέβηκε πέντε θέσεις στην κατάταξη (94η θέση). Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ οι Η.Π.Α. αποτελούν τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά, το Μεξικό γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους επισκέπτες από την Ευρώπη και την Ασία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *