© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Euromonitor: Το Παρίσι κορυφαίος προορισμός πόλης και το 2023 | Κόστος ζωής και γεωπολιτική αστάθεια τροχοπέδη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Παρίσι ανακηρύχθηκε και πάλι ο πιο ελκυστικός προορισμός πόλης στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της παγκόσμιας εταιρίας ερευνών αγοράς Euromonitor International, η οποία αναδεικνύει το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τη γεωπολιτική αστάθεια ως παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της τουριστικής-ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Ο δείκτης Top 100 City Destinations Index 2023, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία δεδομένων Lighthouse, εξέτασε τις κορυφαίες πόλεις από όλο τον κόσμο και τις κατέταξε με κριτήρια όπως ο τουρισμός, η βιωσιμότητα, οι οικονομικές επιδόσεις και η υγεία και η ασφάλεια.

Η Ευρώπη κυριάρχησε, με επτά από τις 10 κορυφαίες πόλεις και 63 χώρες στις 100 πρώτες θέσεις. Οι μόνες μη ευρωπαϊκές πόλεις στην πρώτη 10άδα ήταν το Ντουμπάι στο νούμερο 2, το Τόκιο στο νούμερο 4 και η Νέα Υόρκη στο νούμερο 8.

Η Μαδρίτη ήρθε τρίτη, ενώ το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και η Ρώμη βρέθηκαν στις θέσεις 5, 6 και 7 αντίστοιχα. Η Βαρκελώνη και στη συνέχεια το Λονδίνο συμπλήρωσαν την πρώτη 10άδα.

Η Ασία τα πήγε καλά στην πρώτη 20άδα, καθώς η Σιγκαπούρη (11), η Σεούλ (14), η Οσάκα (16) και το Χονγκ Κονγκ (17) συμπεριλήφθηκαν στη λίστα.

Η έκθεση αποδίδει την επιτυχία της Ευρώπης στην “ταχεία αστικοποίηση και την ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας”.

Οι ταξιδιώτες επιθυμούν πλέον γρήγορο διαδίκτυο, ευέλικτες επιλογές κρατήσεων και χώρους για απομακρυσμένη εργασία. “Η βελτίωση της βιωσιμότητας, των δικτύων μεταφορών και του κοινωνικού αντίκτυπου είναι μερικοί από τους βασικούς στόχους που υιοθετούν σήμερα οι πόλεις για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να βελτιώσουν την τουριστική τους προσφορά και να προσφέρουν ένα απρόσκοπτο ταξίδι στον επισκέπτη”, ανέφερε η Euromonitor International.

Το Τόκιο μπήκε στην πρώτη δεκάδα για πρώτη φορά, γεγονός που σύμφωνα με την έκθεση οφείλεται στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών, στη χαλάρωση των κανονισμών που σχετίζονται με το Covid-19 και στην αποδυνάμωση του γεν, το οποίο προσφέρει στους διεθνείς επισκέπτες εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

Η Κωνσταντινούπολη είχε τους περισσότερους διεθνείς επισκέπτες το 2023

Υπήρχαν τέσσερις νεοεισερχόμενες χώρες στην πρώτη 100άδα, οι οποίες μπορούν να υπερηφανεύονται για βελτιωμένες τουριστικές επιδόσεις φέτος: Η Ουάσινγκτον στο Νο 48, το Μόντρεαλ στο Νο 68, το Σαντιάγο στο Νο 88 και το Βίλνιους στο Νο 92.

Η Κωνσταντινούπολη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας για τον αριθμό των διεθνών αφίξεων το 2023, ακολουθούμενη από το Λονδίνο και στη συνέχεια από το Ντουμπάι. Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση ήταν το Χονγκ Κονγκ (2.495%) και η Μπανγκόκ (142%), λόγω του ότι ήταν από τις τελευταίες που άνοιξαν ξανά μετά την πανδημία του Covid-19.

Ωστόσο, η “έκρηξη” του αριθμού των επισκεπτών μπορεί να είναι μια αμφιλεγόμενη ευλογία, με αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον. Η Nadejda Popova, ανώτερο στέλεχος της Euromonitor International, ανέλυσε σε δήλωσή της τους τρόπους με τους οποίους οι πόλεις αντιμετωπίζουν την πρόκληση του υπερτουρισμού.

“Ορισμένοι προορισμοί επιβάλλουν περιορισμούς, απότομη φορολόγηση ή μείωση της δυναμικότητας των ξενοδοχείων για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εισροής τουριστών και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ άλλοι υιοθετούν στρατηγικές διασποράς που προωθούν εναλλακτικούς ή εκτός των συνηθισμένων προορισμούς”, δήλωσε η ίδια.

Προέβλεψε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής, ο κυμαινόμενος πληθωρισμός και η γεωπολιτική αστάθεια θα αποτελέσουν τα μεγαλύτερα εμπόδια όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη το 2024 και το 2025. Σύμφωνα με την κα. Popova, οι καταναλωτές θα αναζητούν ταξιδιωτικές προτάσεις με καλή σχέση ποιότητας-τιμής και πολλοί θα επιλέγουν διακοπές που θα είναι λίγο πιο κοντά στο σπίτι τους.

Σε φάση ανάκαμψης τα ταξίδια παρά τους κινδύνους

Η κρίση του κόστους ζωής, η γεωπολιτική αστάθεια, οι πληθωριστικές πιέσεις, η οικονομική αβεβαιότητα και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα είναι μερικές από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ταξιδιωτική βιομηχανία το 2024. Ενώ, και ο υπερτουρισμός επισημαίνεται επίσης ως πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι πόλεις σε όλο τον κόσμο στη νέα έκθεση της Euromonitor International.

Σε περίπτωση παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού το 1ο τρίμηνο του 2024, οι διεθνείς αφίξεις αναμένεται να μειωθούν από το προβλεπόμενο 1,5 δισεκατομμύριο αφίξεις όσον αφορά τον αριθμό των ταξιδιών σε 1,46 δισεκατομμύρια το 2024.

Ωστόσο, παρά το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τη γεωπολιτική αναταραχή, εφέτος συνεχίστηκε η ισχυρή ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών, με τον αριθμό τους να προβλέπεται να φτάσει τα 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023, δημιουργώντας περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες τουριστικές δαπάνες.

Ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάκαμψη των ταξιδιών το 2023 ήταν η επιστροφή των Κινέζων διεθνών ταξιδιωτών, μετά την άρση των κυβερνητικών απαιτήσεων, που είχαν επιβληθεί  για την πανδημία.

“Η αύξηση του κόστους ζωής, η οποία προκαλεί μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, και ο κυμαινόμενος πληθωρισμός αναμένεται να αποτελέσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου το 2024 και το 2025, ειδικά αν αποκαλυφθεί παγκόσμια ύφεση. Η γεωπολιτική αστάθεια αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο για τον ταξιδιωτικό κλάδο. Οι καταναλωτές αναμένεται να αναζητούν ταξιδιωτικές προτάσεις με καλή σχέση ποιότητας-τιμής όταν κάνουν κρατήσεις για ταξίδια. Αυτό, με τη σειρά του, θα ωθήσει τη ζήτηση των καταναλωτών για ενδοπεριφερειακά ταξίδια, ιδίως καθώς οι ταξιδιωτικές αγορές είναι συχνά προαιρετικές. Οι ταξιδιώτες θα συνεχίσουν να προτιμούν τις αυθεντικές και τοπικές εμπειρίες εκτός από τις εναλλακτικές λύσεις βιώσιμου τουρισμού”, είπε η κα. Popova.

Και πρόσθεσε: “Ο βιώσιμος τουρισμός παραμένει ένα σημαντικό και εξελισσόμενο θέμα για τις πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προορισμοί λαμβάνουν διάφορα μέτρα για να ενισχύσουν τις πρακτικές βιωσιμότητας, όπως η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι πράσινες κατασκευές, η έναρξη προγραμμάτων ανακύκλωσης ή η επένδυση σε μεταφορές χωρίς εκπομπές ρύπων. Ο υπερτουρισμός είναι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, επηρεάζοντας τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον, καθώς ο τουρισμός ανακάμπτει από την κρίση του Covid-19”.

Οι 20 κορυφαίες πόλεις στο Top 100 City Destinations Index 2023 της Euromonitor 

1. Παρίσι, Γαλλία
2. Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
3. Μαδρίτη, Ισπανία
4. Τόκιο, Ιαπωνία
5. Άμστερνταμ, Ολλανδία
6. Βερολίνο, Γερμανία
7. Ρώμη, Ιταλία
8. Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες
9. Βαρκελώνη, Ισπανία
10. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
11. Σιγκαπούρη
12. Μόναχο, Γερμανία
13. Μιλάνο, Ιταλία
14. Σεούλ, Νότια Κορέα
15. Δουβλίνο, Ιρλανδία
16. Οσάκα, Ιαπωνία
17. Χονγκ Κονγκ
18. Βιέννη, Αυστρία
19. Λος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες
20. Λισαβόνα, Πορτογαλία

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *