Εξηγήσεις θέλουν, όχι επενδύσεις…

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα για την μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ιο, για την οποία το ελληνικό Δημόσιο, δια των αρμοδίων υπουργών, έπραξε τα νόμιμα, παραχωρωντας το δικαίωμα χρήσης χώρου αιγιαλού, παραλίας και θαλασσίου χώρου.      Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, δημοιεύτηκε το παρακάτω κείμενο. Το οποίο μάλιστα δεν γράφτηκε από κάποιον τυχαίο συντάκτη, αλλά από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας…                                                                    “Απολαύστε” το κείμενο για να καταλάβετε -για πολλοστή φορά βέβαια και διαχρονικά-, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε…                                                                                     “Με κακόγουστο αστείο μοιάζει η πρόσφατη κοινή απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Τρύφων Αλεξιάδης, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Τσιρώνης και με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης χώρου αιγιαλού, παραλίας και θαλασσίου χώρου για την εκτέλεση του έργου “Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων στη θέση Κουμπάρα – Διακοφτό Νήσου Ίου” στην εταιρεία 105 Α.Ε.
ios perivallonΤο Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων πριν λίγες ημέρες με ανακοίνωσή του κατήγγειλε «την πρόσφατη έγκριση παραχώρησης αιγιαλού στον επενδυτή του σύνθετου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη χερσόνησο Διακοφτό στην Ίο, από μέρους των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Οικονομικών, ως ανεπανόρθωτα καταστροφική για τον φυσικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού» και ζήτησε «την άμεση ανάκληση της παραπάνω υπουργικής απόφασης και ταυτόχρονα την επιτάχυνση των απαραίτητων νομικών παρεμβάσεων ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο αδειοδότησης των όποιων επενδύσεων». Η “Αυγή” από την πλευρά της είχε αναδείξει το θέμα στις 13.10.2014 με εκτενέστατο ρεπορτάζ της Λούλης Σταυρογιάννη, όπου αποκαλύπτονταν οι σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις δύο υπουργών της τότε συγκυβέρνησης, και συγκεκριμένα του Γ. Μανιάτη και της Όλ. Κεφαλογιάννη, οι οποίοι «πριμοδοτούσαν τη βίαιη αλλοίωση του τοπίου του νησιού με κρατική επιδότηση, υπογράφοντας την έγκριση δημιουργίας τουριστικού χωριού μαζί με τα συνοδά έργα τους και τους περιβαλλοντικούς όρους σε δύο διαφορετικές εκτάσεις στη Χερσόνησο Διακοφτό και την απέναντι περιοχή Κουμπάρα». Όπως αποκάλυπτε τότε η “Αυγή”, πίσω από την 105 Ανώνυμη Τουριστική και Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων βρίσκεται επιχειρηματίας ο οποίος έχει διατελέσει χρηματιστής στις ΗΠΑ. Ως μεγαλομέτοχος συμμετέχει και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ίο. Είναι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για παράνομη διάνοιξη δρόμου σε άλλο σημείο του νησιού, ενώ για μπάζωμα υγρότοπου του έχει επιβληθεί πρόστιμο από την Περιφέρεια. Όλως περιέργως, η εταιρεία, με απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομίας Π. Ρήγα, είχε ενταχθεί από τα τέλη του 2011 στον αναπτυξιακό νόμο “για την ενίσχυση του επενδυτικού της σχεδίου” στην Ίο συνολικής επιχορηγούμενης δαπάνης 29.954 εκατ. ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 29,675%. Το δημοσίευμα της “Αυγής” έγινε μάλιστα αφορμή να φτάσει το θέμα και στη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου και Απόστολου Αλεξόπουλου, οι οποίοι έκαναν λόγο για την «αγαστή συνεργασία όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. με τους φρενήρεις ρυθμούς απορρύθμισης και με την από το παράθυρο ελαστικοποίηση όλων των όρων και των κανονισμών που διέπουν τη χωροθέτηση, τους περιβαλλοντικούς όρους και την τουριστική ανάπτυξη στα νησιά».
Λαμβάνοντας κανείς υπόψη όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τη συγκεκριμένη «επένδυση» αλλά και την κατηγορηματικά αντίθετη στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά η κοινή υπουργική απόφαση που ανάβει το πράσινο φως σε μεγάλης κλίμακας δομικές παρεμβάσεις που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του κυκλαδικού τοπίου και της Ίου ειδικότερα. Οι υπουργοί που υπέγραψαν αυτή την απόφαση οφείλουν κάποιες εξηγήσεις.                              Πέτρος Κατσάκος”.                                                                                                   Μάλιστα !!!

4 σχόλια στο “Εξηγήσεις θέλουν, όχι επενδύσεις…

 1. Πως λοιπόν τα επενδυτικά σενάρια που μπορεί να έχει ένας σοβαρός (αν μη τι άλλο) επενδυτής να μην πραγματοποιούνται στην μεταμοντέρνα (ας το πούμε έτσι) Ελλάδα? Με το να ρίχνεις 100 εκατομμύρια στην ελληνική αγορά βρίσκεσαι εκτεθειμένος σε κάθε λογής τρικυμίες (είτε λέγονται περιβαλλοντολικές εκθέσεις, πράσινοι, λιμενικες αρχές, νόμοι που σταματούν μία επένδυση λογω γραφειοκρατίας κτλ κτλ) και ας έχεις όλη την καλή επιχειρηματική διάθεση να μην είσαι παράνομος, είτε κτιριακά, είτε περιβαλλοντολογικά, είτε τελοσπάντων σε όλους τους τομείς…
  Κύριοι, ο τουρισμός στην σύγχρονη εποχή δεν περιμένει, οι προορισμοί παγκοσμίως πολλαπλασιάζονται και αν μένεις πίσω γίνεσαι είδος προς εξαφάνιση. Τα funds (κεφάλαια) που περιμένουν να επενδύσουν στην (μωρή) Ελλάδα είναι τέτοια που με τον ένα η τον άλλο τρόπο (hostile takeover) θα βρεθούν στην χώρα μας. Είτε το θέλουμε είτε όχι, όσο ο παγκόσμιος τουρισμός της Μεσογείου ξεπερνάει το 50-55%, θα γίνονται επενδύσεις. Όποιος αντιστέκεται θα βρεθεί απομονωμένος. Λέτε ο επενδυτής της Ίου να μην θέλει τουρισμό στην Ίο, η φοβούνται οι ντόπιοι μην χάσουν την ποσόστοση που τους ανήκει (?). Μακάρι να φτάσουμε τα 40 εκ. τουρισμό, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι τότε.
  Και στην τελική αν είναι κάθε επένδυση να περνάει από τέτοια γραφειοκρατία και πόλεμο κάθε φορά, αφήστε τους τεχνοκράτες των υπουργείων/περιφέρειας/εοτ να είναι οι μόνοι που θα σχεδιάζουν/οργανώνουν/ολοκληρώνουν τις δικές τους επενδύσεις, όπως τις σκέφτονται οι ίδιοι, με τα χρήματα τους και με την (τεράστια…) γνώση τουριστικής ανάπτυξης που κουβαλούν όλα αυτά τα χρόνια στα δημόσια γραφεία…Θα μας πάρει 30 χρόνια ξεπεράσουμε την Κροατία η την Τουρκία σαν προορισμός. Μην με αποπαίρνετε, είναι κρίμα να θέλει Έλληνας να φέρει χρήματα και δουλειές στην Ελλάδα της κρίσης και να συζητάμε για το …δέντρο και όχι το δάσος και τις ευκαιρίες που δίνονται στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης.

 2. Απόλυτο! Ναι έχει απόλυτο δίκιο.
  Αναρωτιέμαι, αν θέλει κάποιος να αντιδράσει τι θα πρέπει να κάνει;;
  Μήπως οι ίδιοι οι υποτιθέμενοι σωτήρες του περιβάλλοντος, της αισθητικής κλπ. μας ωθούν στη ζουγκλοποίηση;;
  Μήπως τελικά πρέπει να τους ακούσουμε και να αρχίσουμε τις ξυλιές;;;
  Λέω, μήπως….
  Είμαι πολύ οργισμένος κι εγώ όπως και ο προηγούμενος, από όλα αυτές τις απαράδεχτες και φασιστικές αντιδράσεις που, δυστυχώς, υπάρχουν και στη Σαντορίνη! Copy-paste!
  Ίδωμεν…..

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *