Έξι παράλληλες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης | KOSMIMA και Art Thessaloniki φέρνουν τον πολιτισμό στην «καρδιά» της πόλης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έξι διοργανώσεις σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών φιλοξενεί το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του που θα συνδυάσει από τον πολιτισμό και το κόσμημα μέχρι την αναψυχή και την εκπαίδευση. KOSMIMA, Art Thessaloniki, Thessaloniki Boat & Fishing Show 2022, Pharma Point, «Κρήτη. Η μεγάλη συνάντηση» και η θεματική έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» θα βρίσκονται παράλληλα σε λειτουργία.

Ειδικότερα, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου η ΔΕΘ-Helexpo συνδιοργανώνει με τον κ. Παντελή Τσάτση την 6η Art Thessaloniki International Contemporary Fair, καθιερωμένη πλέον έκθεση ελληνικών και ξένων γκαλερί τέχνης. Η Art Thessaloniki θα έχει φέτος Τιμώμενο Καλλιτέχνη τον Γιώργο Ζογγολόπουλο, ενώ θα φιλοξενήσει στο πλαίσιο των παράλληλων projects τη μουσειακή έκθεση πολυμέσων: Multimedia project of the OSTEN Museum of Drawing “Dreams & Reality – four stories of Escapism” (Όνειρα & Πραγματικότητα – τέσσερις ιστορίες απόδρασης) των διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών Ilya & Emilia Kabakov, οι οποίοι με το έργο τους στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Art Thessaloniki διοργανώνει τα βραβεία MATAROA για 10 επιλεγμένους νέους καλλιτέχνες έως 33 ετών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τη δουλειά τους σε ατομικά περίπτερα. Στη φετινή διοργάνωση θα είναι παρόν και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Δύο ημέρες μετά τα εγκαίνια της Art Thessaloniki έρχεται η 36η Διεθνής Έκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού KOSMIMA, που θα λειτουργήσει από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου, φέρνοντας στο προσκήνιο το ελληνικό κόσμημα. Η φετινή διοργάνωση έχει συγκεντρώσει αυξημένο αριθμό συμμετοχών, ενώ, εκτός από το σημαντικό εγχώριο ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, καταγράφει και διεθνείς συμμετοχές από Τουρκία, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Εσθονία και Ιταλία.

Στο πλαίσιο της KOSMIMA θα παρουσιαστούν και τα έργα του 33ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα «1922-2022: η Μικρά Ασία στο Ελληνικό Κόσμημα 100 χρόνια μετά», τον οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Aργυροχρυσοxόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo.

Την ίδια στιγμή στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται δύο εκθέσεις τρίτων διοργανωτών, η Thessaloniki Boat & Fishing Show 2022, που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου με 120 εκθέτες, αλλά και η Pharma Point στις 5 και 6 Νοεμβρίου.

Παράλληλα μετά από μία τριετία η ΔΕΘ-Helexpo υποδέχεται στο εκθεσιακό κέντρο ένα ξεχωριστό θεματικό πάρκο «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του στις 5 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου του 2023. H Placebo Events παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την εμβληματική έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η οποία κάνει μια αναδρομή στην ιστορία των μαθηματικών και  αναδεικνύει μέσω του παιδαγωγικού, διαδραστικού και ψυχαγωγικού της χαρακτήρα το πώς τα μαθηματικά μπορούν να είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται στην Πύλη Τόξο ΧΑΝΘ η έκθεση κρητικών προϊόντων και γεύσεων Ελλάδος «Κρήτη. Η μεγάλη συνάντηση», που θα ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου.

Η συνέντευξη Τύπου

Ευλογία αποτελεί η ύπαρξη της Έκθεσης για μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, τόνισε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των επικείμενων εκθεσιακών διοργανώσεων ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της για την τοπική οικονομία, αλλά και τη συμβολή της στη διοργάνωση και φιλοξενία παράλληλων γεγονότων διαφορετικών θεματικών, μορφών και μεγεθών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, κ. Πέτρος Καλπακίδης, αναφερόμενος στην KOSMIMA σημείωσε πως επιστρέφει δριμύτερη, αλλά και με πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα για την επισκεψιμότητά της. Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο να προτιμήσει το ελληνικό κόσμημα ενόψει της εορταστικής περιόδου, ενώ έκανε γνωστό πως η τουριστική περίοδος πήγε πολύ καλά για τον κλάδο, καθώς υπήρχε τόσο διάθεση κατανάλωσης όσο και πραγματική κατανάλωση.

Πάρκο πολιτισμού και αναψυχής θα είναι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκο Ποζρικίδη, που σημείωσε ότι στο ίδιο διάστημα η KOSMIMA θα βρίσκεται στο περίπτερο 6, η Art Thessaloniki στα περίπτερα 10 και 9, η θεματική έκθεση για τα μαθηματικά στο περίπτερο 1, η Fish and Boat στο περίπτερο 13, η Pharma Point στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και η έκθεση κρητικών προϊόντων στην Πύλη Τόξο ΧΑΝΘ. Τόνισε δε πως ο εκθεσιακός φορέας συνεχίζει δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους.

Με ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα έρχεται η 6η Art Thessaloniki, όπως σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, κ. Παντελής Τσάτσης, υπογραμμίζοντας μάλιστα την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ελληνικών και ξένων συμμετοχών στη φετινή έκθεση.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και η κα Kornelija Koneska, διευθύντρια του μουσείου Osten των Σκοπίων, μέσω του οποίου θα έρθει στην Art Thessaloniki η μουσειακή έκθεση πολυμέσων των Ilya και Emilia Kabakov. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μεταδόθηκε και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της Emilia Kabakov.

Αναφερόμενος στη θεματική έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» ο κ. Βασίλης Ζαρκαδούλιας της Placebo Events ευχαρίστησε τη ΔΕΘ-Helexpo για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα να αναβιώσει  ένα πρότζεκτ που επί 8 χρόνια λειτουργούσε στην Αθήνα και ήταν 8 χρόνια γεμάτο. Έκανε δε γνωστό πως πλέον η έκθεση έχει προσαρμοστεί στο 2022 και εμπλουτιστεί με ψηφιακές προβολές και τρισδιάστατες απεικονίσεις, ενώ περιλαμβάνει 8 σταθμούς, στον κάθε έναν από τους οποίους θα πραγματοποιούνται τέσσερα με πέντε πειράματα.

Στον σημαντικό ρόλο του εκθεσιακού κέντρου στην «καρδιά» της πόλης αναφέρθηκε τέλος ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, τονίζοντας πως μπορεί να φιλοξενήσει και τα πιο μικρά, αλλά πολύ σημαντικά εκθεσιακά γεγονότα, που δεν θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκτός του κέντρου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *