Photo by Mikhail Nilov on Pexels

Expedia: “Πρωταθλητές” οι Αμερικανοί στις λιγότερες ημέρες άδειας αναψυχής στον κόσμο

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε υψηλό 11ετίας ανέρχεται το αίσθημα της στέρησης διακοπών για τους Αμερικανούς, όπως αποκαλύπτει η 24η Ετήσια Έκθεση για τη Στέρηση των Διακοπών, που διενήργησε η Harris Research Partners, μια παγκόσμια εταιρία στρατηγικών ερευνών, για λογαριασμό της Expedia.

Η έκθεση, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά μεταξύ 11.580 ερωτηθέντων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, από τις 26 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2024, διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί Αμερικανοί δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν όλες τις ημέρες αδείας τους εφέτος (53%). Κι αυτό παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν μόλις 12 ημέρες άδεια ετησίως -τις λιγότερες από κάθε άλλη χώρα που συμμετείχε στην έκθεση.

Η έκθεση της Expedia αναλύει εδώ και 24 χρόνια τις τάσεις των διακοπών σε όλο τον κόσμο, κι ενώ η στέρηση διακοπών από τους Αμερικανούς (που ορίζεται ως το αίσθημα ότι δεν έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο) έχει φθάσει τώρα σε υψηλό 11 ετών, στο 65%, τα ποσοστά είναι μειωμένα σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Μαθήματα αναψυχής

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες εργαζόμενοι παίρνουν παρόμοιο αριθμό ημερών άδειας κάθε χρόνο (11 και 12 αντίστοιχα), αλλά παραδόξως η Ιαπωνία διαθέτει τα χαμηλότερα επίπεδα στέρησης διακοπών στον κόσμο (53%).

Η Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ παίρνουν σχεδόν ένα μήνα άδεια ετησίως, ενώ οι Αμερικανοί αγωνίζονται να χρησιμοποιήσουν μόλις 12 ημέρες. Και, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, οι Αμερικανοί έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να περάσει ένας χρόνος ή περισσότερο μεταξύ των ημερών αδείας για διακοπές (32% έναντι 18% παγκοσμίως).

Από το 53% των Αμερικανών που δεν χρησιμοποίησαν όλη την άδειά τους πέρυσι, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το έκαναν ήταν γιατί “η ζωή είναι πολύ πολυάσχολη για να προγραμματίσουν ή να πάνε διακοπές”.

“Μπορεί να μην μπορούμε να ελέγξουμε πόσες ημέρες άδειας παίρνουμε, αλλά η έρευνα θέτει το ερώτημα: δήλωσε η Melanie Fish, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων των εμπορικών σημάτων του ομίλου Expedia. Και συμπλήρωσε: “Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι παίρνουν άδεια κάθε μήνα αντί μόνο δύο φορές το χρόνο. Για τους Γάλλους, ούτε ένας ολόκληρος μήνας διακοπών δεν μοιάζει αρκετός χρόνος. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά από τα οποία μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ, είτε πρόκειται για την κατανομή των ημερών αδείας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είτε για την προτεραιότητα της ξεκούρασης στις επόμενες διακοπές σας”.

Οι συνήθειες των διακοπών από ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο

Ιαπωνία: Η χώρα με τις λιγότερες ημέρες διακοπών

Οι Ιάπωνες ερωτηθέντες έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν “διαλείμματα” κάθε μήνα, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ (32% έναντι 5%), παρά το γεγονός ότι παίρνουν μόνο μία επιπλέον ημέρα άδειας (12 έναντι 11) ετησίως.

Η στρατηγική τους: Εκμεταλλευτείτε τις εθνικές αργίες ή το κλείσιμο των γραφείων και των σχολείων για να προγραμματίσετε συχνές, σύντομες αποδράσεις που επιτρέπουν ένα “διάλειμμα” από τη ρουτίνα και μια γρήγορη ανανέωση ανάμεσα σε μεγαλύτερα ταξίδια, χωρίς να χρησιμοποιήσετε πολύτιμες ημέρες αδείας.

Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί κατατάσσονται μεταξύ των ταξιδιωτών που ιεραρχούν στα χαμηλότερα επίπεδα την  ξεκούραση και τη χαλάρωση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους (61%), ενώ είναι ο νούμερο ένα στόχος για το 84% των Ιαπώνων ταξιδιωτών.

Γαλλία: Η χώρα με τις περισσότερες ημέρες διακοπών

Κανείς δεν κάνει διακοπές όπως οι Γάλλοι, οι οποίοι παίρνουν τις περισσότερες ημέρες άδειας από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως.

Περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς (19%) δεν χρησιμοποίησε όλη την άδεια του το 2023 επειδή έκανε οικονομία για ένα μεγάλο ταξίδι, αφήνοντας μέρες αναξιοποίητες.

Οι Γάλλοι ερωτηθέντες, από την άλλη πλευρά, τείνουν να αποφεύγουν το “μεγάλο ταξίδι”, με σχεδόν το ένα τρίτο (30%) να επιλέγει να κατανέμει τις ημέρες αδείας του ομοιόμορφα μέσα στο έτος.

Παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι δικαιούνται ένα μήνα άδεια ετησίως, εξακολουθούν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα στέρησης διακοπών (69%) από ό,τι οι ΗΠΑ (65%). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Γάλλοι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι βασικό δικαίωμα (93% έναντι 83% των ΗΠΑ) και ότι είναι κρίσιμος για τη συνολική υγεία και ευεξία (94% έναντι 86%).

Σύμφωνα με την έκθεση, η ευδιάκριτη έμφαση των Γάλλων στο θεμελιώδες δικαίωμα στην ανάπαυση είναι κάτι που πρέπει να υιοθετηθεί παντού.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες στον κόσμο

Το Χονγκ Κονγκ ήταν η μόνη χώρα στην οποία οι ερωτηθέντες δεν άφησαν αχρησιμοποίητες ημέρες διακοπών, αλλά αντίθετα πήραν κατά μέσο όρο περισσότερες ημέρες από αυτές που τους αναλογούσαν, κάτι που το 15% υπόσχεται να το ξανακάνει το 2024 (το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως).

Καταλαμβάνοντας φέτος τη θέση του έθνους με τη μεγαλύτερη έλλειψη διακοπών (84%), οι Γερμανοί ταξιδιώτες έχουν κίνητρο να κάνουν μια αλλαγή και είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να χρησιμοποιήσουν όλο τον χρόνο αδείας τους το 2024 (77% έναντι 47% των ΗΠΑ).

“Κανείς δεν θέλει να αφήσει ημέρες διακοπών αναξιοποίητες, αλλά η ζωή γίνεται πιεστική και είναι το κομμάτι της έρευνας, του σχεδιασμού και της κράτησης που μας καθυστερεί. Περίπου το 53% δηλώνει ότι αισθάνεται καταβεβλημένο από τη διαδικασία, όμως το 2024 υπάρχει τεχνολογία που το κάνει πιο εύκολο”, είπε η Melanie Fish.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *