© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Explore France 2022: Ο βιώσιμος Τουρισμός με το βλέμμα στο νερό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η νέα έκδοση του περιοδικού Explore France για το 2022 είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο βιώσιμο τουρισμό. Το κεντρικό θέμα του περιοδικού του Γαλλικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Atout France είναι το νερό: Ο πιο πολύτιμος φυσικός πόρος και απαραίτητος για τη ζωή, όπως η θάλασσα, τα ποτάμια, τα κανάλια, το ιαματικό νερό με τις ευεργετικές ιδιότητές του, τα ιαματικά λουτρά…

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Γαλλία στοχεύει να γίνει βιώσιμη χώρα με το περιβάλλον και το νερό να αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Επιφανείς προσωπικότητες δίνουν το δικό τους αγώνα για την προστασία του πλανήτη και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα. Ανάμεσα σε όσους μάχονται για αυτόν το σκοπό ο Laurent Balesta -που παραχώρησε την κεντρική συνέντευξη του περιοδικού- ο οποίος είναι βιολόγος, φωτογράφος και νικητής του Wildlife Photographer of the Year 2021 με μία εκπληκτική λήψη. Στόχος του Balesta είναι να αναδείξει την ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου, εστιάζοντας στο πόσο σημαντικό είναι να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον. Ανάλογη η δράση του Manu Laurin, ιδρυτή της Sauvage Med που συγκεντρώνει απόβλητα από τη θάλασσα, από δίχτυα ψαρέματος μέχρι πλαστικά μπουκάλια, τα οποία μεταμορφώνει σε υπέροχα μπιζού. Παράλληλα, η Julie Gautier, πρωταθλήτρια της ελεύθερης κατάδυσης, υποβρύχια χορεύτρια και σκηνοθέτις στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στη θάλασσα, στην ομορφιά της, στους τρόπους προστασίας και διατήρησής της.

Ταυτόχρονα, μέσα από το νερό προκύπτουν πολιτιστικές δυνατότητες με τη δημιουργία υποθαλάσσιων μουσείων, «μπλε» νησιών και πόλεων, με περιπατητικές διαδρομές κατά μήκος των μεγάλων ποταμών όπως ο Λίγηρας, ο Σηκουάνας, ο Ροδανός.

Επιπλέον, ο αειφόρος τουρισμός σχετίζεται και με τη γαστρονομία, χάρη στα ξακουστά για τα πιάτα τους με ψάρι εστιατόρια που βραβεύονται με πράσινο αστέρι Michelin, καθώς η εστίαση γίνεται ολοένα πιο βιώσιμη.

Ο βιώσιμος τουρισμός αποτελεί στόχο όλων των περιοχών της Γαλλίας που παρουσιάζονται φέτος στο περιοδικό, από την κοιλάδα του Λίγηρα, την περιφέρεια του Παρισιού, τη Νορμανδία, τη Χάβρη-Ετρετά, την Κυανή Ακτή, τη Μεντόν, τη Νίκαια, την Αλσατία, το Βαρ, την Κορσική, μέχρι τη Νέα Ακουιτανία που επιθυμεί να γίνει η πιο βιώσιμη περιοχή στη Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, η Disneyland στο Παρίσι που σβήνει 30 κεράκια φέτος, τα κορυφαία πολυκαταστήματα Galeries Lafayette της γαλλικής πρωτεύουσας, το La Samaritaine που πρόσφατα άνοιξε εκ νέου τις πύλες του και τα οικολογικά ξενοδοχεία δεσμεύονται για τη βιωσιμότητα.

Νέα Ακουιτανία: Η «πρωτεύουσα» του βιώσιμου τουρισμού

Η μεγαλύτερη διοικητική περιοχή της Γαλλίας θέλει να στεφθεί «βασίλισσα» του βιώσιμου τουρισμού. Πολλοί και ενδιαφέροντες είναι οι προορισμοί στη Νέα Ακουιτανία: Το Μπορντό με τη Cité du Vin, η Λασκώ με το ομώνυμο σπήλαιο, η πόλη-κόσμημα Sarlat, η Χώρα των Βάσκων και το Μπιαρίτζ, το Πουατιέ και το Futuroscope, το περίφημο Κονιάκ, το Pau και τα Πυρηναία, η Λιμόζ με την πορσελάνη της…

Αξίζουν αναφοράς, όμως, και οι παραλίες: 750 χλμ. αμμώδους ακτογραμμής με λιμάνια από το Bayonne στη Rochelle, με 51 σημεία για σέρφινγκ, ο αμμόλοφος του Πιλά, τα 110 μέτρα του κόλπου του Αρκασόν, τα νησιά ανοιχτά του Ατλαντικού -Ré, Oléron, Aix- με τα κουκλίστικα σπίτια, οι βάρκες των ψαράδων, το πράσινο και τα λουλούδια.

Η φύση είναι η απόλυτη προτεραιότητα καθώς πέρα από την Κοιλάδα της Δορδόνης που ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO, στη Νέα Ακουιτανία λειτουργούν ένα εθνικό πάρκο και πέντε φυσικά περιφερειακά πάρκα, τα οποία διασφαλίζουν την πλούσια βιοποικιλότητά της. Η περιοχή είναι ιδανική για αργό τουρισμό με ποδηλατικές διαδρομές, δυνατότητα κρουαζιέρας στο ποτάμι, επισκέψεις σε φάρους και στο μαγικό τοπίο της προστατευόμενης περιοχής Marais Poitevin.

Στη Νέα Ακουιτανία ο στόχος είναι ένας: Να γίνει η περιοχή ο πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός στη Γαλλία.

Μπορείτε να βρείτε το περιοδικό Explore France στη Γαλλική Πρεσβεία, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον ιστότοπο της Γαλλικής Πρεσβείας gr.ambafrance.org

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *