Photo by Anna Shvets on Pexels

Η Ευρώπη γυρίζει… την πλάτη στους Αμερικανούς ταξιδιώτες | Όχι η Ελλάδα λέει ο Β. Κικίλιας

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δεν έχει περάσει πάνω από μία εβδομάδα από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε τις ΗΠΑ από τον “ασφαλή κατάλογο” χωρών για τα μη απαραίτητα ταξίδια, και, ήδη, μερικά από τα 27 κράτη-μέλη ευθυγραμμίστηκαν με την Ένωση, αυξάνοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Αμερικανούς επισκέπτες.

Η σύσταση, βεβαίως, της Ε.Ε. δεν είναι δεσμευτική, οπότε εναπόκειται σε κάθε χώρα του μπλοκ αν θα επιβάλλει πρόσθετους περιορισμούς, γεγονός που φέρνει τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ αντιμέτωπους με ένα ακατάστατο συνονθύλευμα διαφορετικών κανόνων και κανονισμών, σε ολόκληρη την ήπειρο.

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες από τις Η.Π.Α. έως το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αγορά, που δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας.

Οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες του τουρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και βεβαίως οι απόδημοι Έλληνες, έδειξαν και δείχνουν την αγάπη τους για την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό τουριστικό προϊόν».

Το Forbes, με στοιχεία που έχει αντλήσει από τις πρεσβείες και τα αρμόδια υπουργεία για τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα εισόδου  κάθε χώρας, παρουσιάζει τις ευρωπαϊκές χώρες που ούτε λίγο – ούτε πολύ “γυρίζουν την πλάτη” στους Αμερικανούς ταξιδιώτες.

Βεβαίως, μια σειρά από χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δεν έχουν αλλάξει τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς εισόδου για τους Αμερικανούς επισκέπτες.

Χώρες όπου οι Αμερικανοί απαγορεύονται σχεδόν να ταξιδέψουν

Σουηδία: Από τις 6 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ είναι πλέον εκτός της λίστας των “ασφαλών χωρών” της Σουηδίας. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί τουρίστες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη Σουηδία για μη ουσιώδεις λόγους, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.

Photo by Skitterphoto on Pexels

Βουλγαρία: Δύο ημέρες μετά την Ε.Ε. και η Βουλγαρία αφαίρεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη λίστα “ασφαλούς ταξιδιού”,  τοποθετώντας τες στην “κόκκινη” ζώνη. Σε άτομα που φτάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους, απαγορεύεται η είσοδος στη Βουλγαρία. Ωστόσο, οι Αμερικανοί τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν τη Βουλγαρία, εάν φτάσουν από χώρα της “πράσινης”  ή της “πορτοκαλί” λίστας και παρουσιάσουν, είτε απόδειξη εμβολιασμού κατά του Covid-19 και πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Covid, είτε απόδειξη ανάρρωσης από τον Covid -19.

Χώρες όπου οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν πλέον αυστηρότερους περιορισμούς

Ολλανδία: Οι Ολλανδοί επέβαλαν μερικούς από τους πιο “σκληρούς”, νέους περιορισμούς στους Αμερικανούς ταξιδιώτες. Από τις 4 Σεπτεμβρίου, οι Κάτω Χώρες θεωρούν ότι οι ΗΠΑ είναι μια περιοχή “υψηλού κινδύνου”. Έτσι, μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορούν να εισέλθουν στη χώρα και πρέπει να συμμορφώνονται με μια υποχρεωτική απαίτηση καραντίνας. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν αρνητικό τεστ PCR για τον Covid-19 ή αρνητικό τεστ αντιγόνου, που πραγματοποιήθηκε εντός 24 ωρών πριν από την αναχώρηση για τις Κάτω Χώρες.

Δανία: Έχει, πλέον, απαγορευτεί η είσοδος στη Δανία για τους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς. Προηγουμένως, όλοι οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 ή απόδειξη ανάρρωσης. Όσον αφορά τις απαιτήσεις εισόδου για τους εμβολιασμένους τουρίστες παραμένουν οι ίδιες.

Ιταλία: Όλοι οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού τους, πρέπει τώρα να υποβάλλουν αρνητικό τεστ Covid-19, που ελήφθη εντός τριών ημερών πριν από την άφιξή τους στην Ιταλία. Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να τεθούν σε καραντίνα για πέντε ημέρες, μετά την άφιξή τους, και στη συνέχεια να υποβληθούν ξανά σε εξετάσεις.

Ισπανία: Από τις 6 Σεπτεμβρίου, η Ισπανία απαιτεί, είτε απόδειξη πλήρους εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ Covid-19, είτε απόδειξη ανάρρωσης από τον Covid-19 για την είσοδο την χώρα. Για να εισέλθουν στην Ισπανία, όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν πληροφορίες υγείας στην πύλη Spain Travel Health, η οποία δημιουργεί έναν κωδικό QR, για εμφάνιση κατά την είσοδο στη χώρα του ταξιδιώτη, ο οποίος κωδικός αποστέλλεται σε κάθε ταξιδιώτη με email.

Βέλγιο: Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη λίστα του Βελγίου με τις χώρες της “κόκκινης ζώνης” υψηλού κινδύνου. Οι Αμερικανοί τουρίστες μπορούν να ταξιδέψουν στο Βέλγιο μόνο εάν μπορούν να προσκομίσουν αποδείξεις πλήρους εμβολιασμού. Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες που δεν μπορούν να προσκομίσουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Βέλγιο για μη ουσιώδεις λόγους, εκτός εάν κατέχουν ιθαγένεια ή κατοικία στην Ε.Ε..

Χώρες όπου οι περιορισμοί δεν έχουν αλλάξει

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν επιβάλλει πρόσθετους, ταξιδιωτικούς περιορισμούς μετά την αφαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη λίστα των “ασφαλών χωρών” της Ένωσης. Αλλά τα πρωτόκολλα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή και οι Αμερικανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να παρακολουθούν τις πολιτικές που επηρεάζουν, όχι μόνο την είσοδο σε μια χώρα, αλλά και τους περιορισμούς εντός της χώρας, όπως οι απαιτήσεις σε ορισμένες χώρες οι ταξιδιώτες να παρουσιάζουν το πιστοποιητικό απόδειξης του εμβολιασμού τους για διάφορες δραστηριότητες.

Ακολουθεί μια σύνοψη των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς:

Γερμανία: Ακόμα και πριν από την Ε.Ε., η Γερμανία είχε χαρακτηρίσει τις ΗΠΑ ως περιοχή “υψηλού κινδύνου” για τον Covid-19. Οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ για να ταξιδέψουν στη Γερμανία θα πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού τους και να είναι σε θέση να αποδείξουν γιατί το ταξίδι τους στη χώρα είναι απαραίτητο. Οι ταξιδιώτες που μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν μολυνθεί προηγουμένως με Covid μέσω εξέτασης PCR που ελήφθη μεταξύ 28 ημερών και έξι μηνών πριν την άφιξη και οι οποίοι δεν εμφάνισαν κανένα σχετικό σύμπτωμα, θεωρούνται ότι έχουν αναρρώσει πλήρως.

Νορβηγία: Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες δεν επιτρέπεται ακόμη να εισέλθουν στη Νορβηγία, με εξαίρεση όσους επισκέπτονται στενά μέλη της οικογένειάς τους. Οι ταξιδιώτες πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Covid-19, που έγινε 24 ώρες πριν από την αναχώρηση και πρέπει, επίσης, να κάνουν ένα τεστ κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Πορτογαλία: Για να εισέλθουν στην Πορτογαλία, οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ πρέπει να προσκομίσουν, είτε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού τους, είτε αρνητικό τεστ Covid-19, που ελήφθη εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση, είτε αρνητικό τεστ αντιγόνου που ελήφθη εντός 48 ωρών πριν την αναχώρηση. Μόλις βρεθούν στην Πορτογαλία, οι ταξιδιώτες πρέπει να επιδείξουν αποδεικτικό εμβολιασμού ή πρόσφατο αρνητικό τεστ για να μείνουν σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο κατάλυμα. Ενώ όσοι νοσήσουν με Covid κατά την παραμονή τους στη χώρα θα αντιμετωπίσουν καραντίνα 10 ημερών, με τα έξοδα να επιβαρύνουν τους ίδιους.

Γαλλία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στην “πράσινη” λίστα της Γαλλίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς τεστ Covid, ενώ οι μη εμβολιασμένοι, ενήλικες ταξιδιώτες και όλοι οι ταξιδιώτες κάτω των 12 ετών πρέπει να υποβάλλουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου, που έχει ληφθεί λιγότερο από 72 ώρες πριν την άφιξη. Τα άτομα που έχουν προσβληθεί προηγουμένως από τον Covid-19 μπορούν να προσκομίσουν πιστοποιητικό ανάρρωσης, με ημερομηνία από 11 ημέρες έως και έξι μήνες πριν από την άφιξη. Ενώ βρίσκονται στη Γαλλία, οι ταξιδιώτες πρέπει να κατεβάσουν και να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή για κινητά TousAntiCovid, η οποία απαιτεί απόδειξη της κατάστασης της υγείας τους σχετικά με τον Covid, ώστε να μπορούν να δειπνήσουν σε εστιατόρια, να εισέλθουν σε μπαρ και καφετέριες και σε κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα και άλλους εσωτερικούς χώρους.

Ελλάδα: Πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα, οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα εντοπισμού επιβατών και να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR για Covid-19, που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών από την άφιξη ή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου, που πραγματοποιήθηκε εντός 48 ωρών πριν την άφιξη.

ksd PRIMAGEL Αμερικανούς
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *