Φ. Αραμπατζή σε Τρύφωνα Αλεξιάδη: «Κλείνετε τα μάτια στην παραοικονομία των «γκρίζων» μισθώσεων…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το ανεξέλεγκτο και αρύθμιστο τοπίο, που επικρατεί στις μισθώσεις στα Τουριστικά καταλύματα, με συνέπεια να επικρατεί ένα όργιο φοροαποφυγής και να ανθεί μία παραοικονομία με τζίρο άνω των 2 δις ευρώ το χρόνο, υπογράμμισε στον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη η Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή στη σημερινή συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής της στην ολομέλεια της Βουλής.

Η κ. Αραμπατζή επισήμανε ότι την ίδια στιγμή, που η Κυβέρνησή εκλιπαρεί το Κουαρτέτο για την υποδόση των 2,8 δις Ευρώ αδιαφορεί προκλητικά – παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες – να φέρει στη Βουλή νομοθέτημα για την πάταξη αυτής της παραοικονομίας, που η ίδια η Κυβέρνηση άφησε ανεξέλεγκτη με το ρυθμιστικό πλαίσιο, που έθεσε σε ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2015. Νόμο με το οποίο και κατήργησε τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αδειοδοτημένα και μη καταλύματα, επιτρέποντας στην πράξη στον καθένα να νοικιάζει από 1 ημέρα μέχρι όσο θέλει ιδιωτικά ακίνητα ως Τουριστικά καταλύματα, μαύρα, χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία απόδοση.

Τα αποτελέσματα αυτής της απελευθέρωσης, σημείωσε η κ. Αραμπατζή είναι σοκαριστικά, αφού σύμφωνα με μελέτες των θεσμικών φορέων του Τουρισμού, οι απώλειες για το δημόσιο μόνο από τους φόρους, που δεν πληρώνουν τα παράνομα αυτά καταλύματα αγγίζουν τα 270 εκ. Ευρώ τον χρόνο, ενώ οι απώλειες για τον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο τα 588 εκ. Ευρώ και οι απώλειες σε θέσεις εργασίας τις 15.000 το χρόνο!

Η Τομεάρχης Τουρισμού τόνισε ότι η ΝΔ δεν αντιτίθεται επί της αρχής στην οικονομία του διαμοιρασμού, η οποία μπορεί να συνυπάρξει με την ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού αν λειτουργεί με κανόνες και νομιμότητα. Αυτό όμως στο οποίο αντιτίθεται με σφοδρότητα, σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι η ανεξέλεγκτη «γκρίζα» οικονομία, που ανθεί μέσα σε αυτήν, αποτέλεσμα της πλήρους αδιαφορίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να τη ρυθμίσει με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, με συνέπειες  τη διόγκωση της «μαύρης εργασίας, την εκτόξευση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και εν τέλει την διακινδύνευση του Τουριστικού κύρους της χώρας ως ασφαλούς και ποιοτικού τουριστικού προορισμού».

«Όλα αυτά, που κατάφερε να διασφαλίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ με νύχια και με δόντια, παρά τις πιέσεις της Τρόικας,, κρατώντας το όριο ασφαλείας των 30 ημερών κάτω από τις οποίες η μίσθωση είναι Τουριστική, ήρθατε εσείς και τα απελευθερώσατε όλα εν μία νυκτί, και ένα χρόνο μετά, χωρίς σχέδιο, αφήνετε τη φοροδιαφυγή να οργιάζει».

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την κ. Αραμπατζή είναι ακόμη βαρύτερες γιατί το ανεξέλεγκτο αυτό τοπίο, που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε όλο τον παραγωγικό ιστό της νόμιμης Τουριστικής επιχειρηματικότητας και κυρίως της μικρομεσαίας, έρχεται ως συνέχεια της άγριας φορολόγησης του Τουριστικού κλάδου, η οποία καθιστά το ελληνικό Τουριστικό προϊόν μη ανταγωνιστικό με αδιάψευστο μάρτυρα δυστυχώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που καταδεικνύουν πτώση στον τζίρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και της εστίασης για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Τέλος, παρά τις πιέσεις της κ. Αραμπατζή στον Αν. Υπουργό Οικονομικών για την ημερομηνία κατάθεσης σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ο κ. Αλεξιάδης αρκέστηκε σε διαπιστώσεις, αποδίδοντας την τεράστια καθυστέρηση που επιδεικνύει η Κυβέρνησης, σημειωτέον αφήνοντας να παρέλθει η πιο κρίσιμη τουριστικά περίοδος, στη δήθεν συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *