Photo by Magic K on Pexels

ForwardKeys: Στο 65% των επιπέδων του 2019 τα αεροπορικά ταξίδια το τρίτο τρίμηνο εφέτος

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε άνοδο βρίσκονται τα αεροπορικά ταξίδια παγκοσμίως, τα οποία αναμένεται να φτάσουν το 65% των επιπέδων του 2019, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως διαπιστώνει μία νέα έκθεση για την Παγκόσμια Ταξιδιωτική Αγορά (WTM), που εκπόνησε η ForwardKeys.

Ωστόσο, η ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου είναι αποσπασματική, καθώς σε ορισμένα μέρη του κόσμου να εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις, όπως και ορισμένα είδη ταξιδιών, ιδίως οι διακοπές στην παραλία, να είναι πολύ πιο δημοφιλείς από τις επισκέψεις σε αστικές πόλεις και αξιοθέατα.

Η περιοχή που εμφανίζει τη μεγαλύτερη δυναμική είναι η Αφρική και η Μέση Ανατολή, με τις αφίξεις το γ’ τρίμηνο να αναμένεται να φθάσουν στο 83% των επιπέδων του 2019. Ακολουθεί η Αμερική, όπου οι καλοκαιρινές αφίξεις αναμένεται να φτάσουν στο 76%, με επόμενες την Ευρώπη (71%) και την Ασία-Ειρηνικό (35%).

Πρώτες σε προτιμήσεις οι διακοπές στην παραλία

Η τρέχουσα προτίμηση για διακοπές στην παραλία φαίνεται καλά από μια σύγκριση δέκα κορυφαίων παραθαλάσσιων και αστικών προορισμών στην Ευρώπη, με βάση τις κρατήσεις πτήσεων του φετινού τρίτου τριμήνου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019. Οι περιοχές που βρίσκονται στη λίστα των παραθαλάσσιων προορισμών, στην οποία προηγούνται η Αττάλεια με 81%, τα Τίρανα με 36% και η Μύκονος με 29%, παρουσιάζουν εξαιρετικά υγιή ζήτηση, ενώ, στη λίστα των αστικών προορισμών, μόνο η Νάπολη υπερτερεί. Επιπλέον, οι τέσσερις κορυφαίοι αστικοί προορισμοί, η Νάπολη (+5%), η Κωνσταντινούπολη (σταθερή), η Αθήνα (-5%) και η Λισαβόνα (-8%), λειτουργούν επίσης ως πύλες εισόδου σε παραθαλάσσια θέρετρα.

Παρόμοια τάση καταγράφεται και στην Αμερική, όπου οι κρατήσεις για αεροπορικά ταξίδια προς την Καραϊβική, την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό το γ’ τρίμηνο είναι 5% μπροστά από τα επίπεδα του 2019, ενώ οι κρατήσεις για πτήσεις προς τη Νότια Αμερική και προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά είναι, αντίστοιχα, 25% και 31% μειωμένες. Οι προορισμοί που αναμένεται να έχουν τις πιο ισχυρές επιδόσεις είναι η Κόστα Ρίκα (+24%), η Τζαμάικα (+17%)  και η Δομινικανή Δημοκρατία (+13%).

“Πετάνε” οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Ο ενθουσιασμός για διεθνή ταξίδια είναι τόσο έντονος, ώστε η αύξηση των αεροπορικών ναύλων δεν έχει συμβάλει σχεδόν καθόλου στην “αναχαίτιση” της ζήτησης. Για παράδειγμα, ο μέσος ναύλος από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη αυξήθηκε πάνω από 35% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, χωρίς να παρατηρηθεί αισθητή επιβράδυνση στα ποσοστά κρατήσεων. Και οι ναύλοι αυτοί ήταν σχεδόν 60% πάνω από το προηγούμενο έτος.

Αντίστοιχα, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για ταξίδια μικρότερων αποστάσεων, ενδοπεριφερειακά, αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, κατά 47%, αλλά λιγότερο από ό,τι για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Ωστόσο, η ζήτηση για αυτά τα εισιτήρια κορυφώθηκε τον Μάρτιο.

Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες σχεδιάζουν να μείνουν μεγαλύτερο διάστημα στον προορισμό διακοπών τους και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από ό,τι το 2019, αλλά λιγότερο, σε σύγκριση με το 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, η μέση προγραμματισμένη διάρκεια παραμονής το γ’ τρίμηνο είναι 12 ημέρες, από 11 ημέρες το 2019 και 16 ημέρες πέρυσι, όταν οι ταξιδιώτες ήταν λιγότεροι σε αριθμό, αλλά με μεγαλύτερή οικονομική επιφάνεια. Το ποσοστό των ατόμων που ταξιδεύουν σε premium θέσεις κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο αναμένεται επίσης να αυξηθεί, από 12% το 2019 σε 15% φέτος (αν και, έφτασε το 19% το 2021).

Ανακάμπτουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

Οι σχετικά ελπιδοφόρες προοπτικές για τα καλοκαιρινά ταξίδια προς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Αρκετά αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής λειτουργούν ως κόμβοι για ταξίδια μεταξύ της Ασίας και του Ειρηνικού και της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η Μέση Ανατολή να επωφελείται από την “αναζωογόνηση” των διηπειρωτικών ταξιδιών, με κινητήρια δύναμη κυρίως τους ανθρώπους που επιστρέφουν στις ασιατικές χώρες για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς. Το κλείσιμο του ρωσικού εναέριου χώρου συνέβαλε επίσης στην αύξηση της κίνησης σε κομβικό σημείο.

Το Κάιρο, που προηγείται κατά 23%, έχει αυξήσει τη συνδεσιμότητα με τις ευρωπαϊκές αγορές. Η Νιγηρία με αύξηση 14%, η Γκάνα (+8%) και η Ακτή Ελεφαντοστού (+1%), με μεγάλες διασπορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, βλέπουν τους ομογενείς να επιστρέφουν για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς. Η Τανζανία (+3%), το Πράσινο Ακρωτήριο (σταθερά) και οι Σεϋχέλλες (-2%), προσελκύουν με επιτυχία επισκέπτες μεγάλων αποστάσεων από την Ευρώπη.

Τα ταξίδια προς και εντός της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού ανακάμπτουν πιο αργά, λόγω των αυστηρότερων ταξιδιωτικών περιορισμών για την πανδημία, που παραμένουν σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε δηλώσεις του ο Olivier Ponti της ForwardKeys, είπε: “Με το 2022 να βλέπει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η ζήτηση για διεθνή ταξίδια αυξάνεται και πάλι, σηματοδοτώντας μια απόκλιση από την τάση των εγχώριων ταξιδιών, που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια. Στο τρίτο τρίμηνο φέτος, οι παραθεριστές είναι σχετικά πολύ πιο πρόθυμοι να αφήσουν πίσω τους την πανδημία, με μια ευχάριστη απόδραση στην παραλία, παρά να επιδοθούν σε επισκέψεις σε πόλεις και αξιοθέατα”.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “ForwardKeys: Στο 65% των επιπέδων του 2019 τα αεροπορικά ταξίδια το τρίτο τρίμηνο εφέτος

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *