Photo by Sabel Blanco on Pexels

ForwardKeys: H Omicron επισκιάζει τα ταξίδια των Κινέζων για τον εορτασμό του νέου έτους

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βαριά σκιά στα ταξιδιωτικά σχέδια των Κινέζων για τον εορτασμό του νέου έτους έχουν ρίξει τα πρόσφατα lockdowns στην Κίνα, που επιβλήθηκαν ως απάντηση στα κρούσματα του στελέχους Omicron του κορωνοϊού, με τις κρατήσεις πτήσεων να είναι στα… τάρταρα.

Μια νέα έκθεση της ForwardKeys, η οποία διαθέτει τις πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τα αεροπορικά εισιτήρια, αποκαλύπτει ότι, από τις 11 Ιανουαρίου οι κρατήσεις πτήσεων για την επερχόμενη περίοδο διακοπών στην Κίνα -24 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου- υπολείπονται κατά 75,3% από τα επίπεδα πριν την πανδημία, αλλά είναι κατά 5,9% υψηλότερες από τα περυσινά, θλιβερά, χαμηλά επίπεδα.

Εκτός από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την Omicron, οι κυβερνητικές συμβουλές για τα ταξίδια τη νέα χρονιά αποτέλεσαν επίσης παράγοντα που επηρέασε τη μείωση της ζήτησης. Πέρυσι, πολλές τοπικές αρχές συμβούλευσαν τον κόσμο να “μείνουν στη χώρα”. Φέτος, οι συμβουλές είναι λίγο πιο επιεικείς, με τους ανθρώπους να καλούνται να διαφυλάξουν την υγεία τους ενώ ταξιδεύουν, αλλά όχι να “μείνουν στη χώρα”. Αυτή η στάση παρέχει στους Κινέζους την ευελιξία να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή να ταξιδέψουν, αν το επιθυμούν.

Δεν έχουν, απαραίτητα, χαθεί όλα για τις αεροπορικές εταιρίες και τους άλλους φορείς της κινεζικής, ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο χρόνος μεταξύ των κρατήσεων πτήσεων και της υλοποίησης έχει μειωθεί δραματικά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόσφατα, περίπου το 60% των κρατήσεων για τις κινεζικές, εσωτερικές πτήσεις έγιναν μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την αναχώρηση. Ως εκ τούτου, με ένα δεκαπενθήμερο μεταξύ των τελευταίων δεδομένων και της έναρξης της περιόδου αιχμής των διακοπών, ένα “άλμα” της τελευταίας στιγμής παραμένει πιθανό. Το αν θα συμβεί αυτό ή όχι θα εξαρτηθεί από τα νέα κρούσματα της παραλλαγής Omicron και από το πόσο γρήγορα μπορούν να περιοριστούν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μοτίβο των εγχώριων ταξιδιών στην Κίνα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν μια διελκυστίνδα μεταξύ της ισχυρής, ανερχόμενης ζήτησης για ταξίδια και των δρακόντειων περιορισμών για τον Covid-19, με τα ταξίδια να ανακάμπτουν έντονα, μόλις οι ταξιδιώτες αισθανθούν ότι ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν σε μια περιοχή μόλυνσης έχει υποχωρήσει.

Ελπίδες δημιουργούν τα ταξίδια αναψυχής

Η ανάλυση των προορισμών με τις περισσότερες κρατήσεις αποκαλύπτει ότι τα ταξίδια αναψυχής είναι το “φως” σε μια κατά τα άλλα ζοφερή πραγματικότητα. Μεταξύ των 15 κορυφαίων προορισμών, οι πιο ανθεκτικοί προορισμοί είναι η Τσανγκτσούν, η οποία έφτασε το 39% των επιπέδων πριν την πανδημία, η Σάνια, 34%, η Σενιάνγκ, 32%, η Τσενγκντού, 30%, η Χαϊκού, 30%, η Τσονγκίνγκ, 29%, η Σαγκάη, 26%, η Γουχάν, 24%, το Χαρμπίν 24% και η Ναντζίνγκ, 20%.

Από αυτούς τους προορισμούς, το Τσανγκτσούν, η Σενιάνγκ και το Χαρμπίν περιλαμβάνουν πολλά θέρετρα χειμερινών σπορ και είναι αξιοσημείωτο ότι το Χαρμπίν εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες 15 επιλογές, παρόλο που επηρεάστηκε από την έξαρση του Covid-19 μόλις τον Δεκέμβριο.

Η Σάνια και το Χαϊκού, που βρίσκονται και τα δύο στο Χαϊνάν, το νησί διακοπών της Κίνας, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σημείωσαν συνεχή αύξηση της δημοτικότητάς τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία τροφοδοτείται από την απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών στην Κίνα και την ειδική φορολογική μεταχείριση στην πώληση πολυτελών αγαθών. Σύμφωνα με το τμήμα εμπορίου της Χαϊνάν, ο αριθμός των αγοραστών αφορολόγητων ειδών αυξήθηκε κατά 73% το 2021 και οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 83%.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους προορισμούς: Τσενγκντού, Τσονγκίνγκ, Σαγκάη, Γουχάν και Ναντζίνγκ, είναι όλοι δημοφιλείς για επίσκεψη στα αξιοθέατα της πόλης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ForwardKeys, ο Bing Han Kee, αντιπρόεδρος πωλήσεων της εταιρίας για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, δήλωσε: “Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να εγκαταλείψω την ελπίδα για ανάκαμψη της τελευταίας στιγμής. Ο λόγος είναι ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, τα ταξίδια ανέκαμπταν δυναμικά μόλις χαλάρωναν οι περιορισμοί. Είμαι, επίσης, εντυπωσιασμένος από τον έντονα αυξανόμενο ενθουσιασμό για τα χειμερινά αθλήματα, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι έχει ενθαρρυνθεί από τη δημοσιότητα γύρω από τους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *