Sheremetyevo
Photo by Egor Myznik on Unsplash

ForwardKeys: Που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις κρατήσεις πτήσεων λόγω Ουκρανίας

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημαντική υστέρηση στις κρατήσεις πτήσεων, ιδίως προς την Ανατολική Ευρώπη, προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέρχεται στο 23%, ενώ στις υπερατλαντικές κρατήσεις η πτώση διαμορφώνεται στο 13%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ForwardKeys.

Τα τελευταία στοιχεία της ForwardKeys αποκαλύπτουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε άμεση καθίζηση στις κρατήσεις πτήσεων προς την Ευρώπη και εντός της Ρωσίας στο εσωτερικό της χώρας.

Στη δεύτερη δημόσια ανάλυσή της από το ξέσπασμα του πολέμου, η ForwardKeys εξέτασε τις κρατήσεις πτήσεων την εβδομάδα που ακολούθησε της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το διάστημα 24 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Εξαιρουμένων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, οι οποίες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους, και της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, στις οποίες επιβλήθηκαν απαγορεύσεις πτήσεων και προειδοποιήσεις ασφαλείας, οι προορισμοί που επλήγησαν περισσότερο ήταν εκείνοι που βρίσκονται πιο κοντά στην Ουκρανία. Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση των κρατήσεων κατά 30%-50%. Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από το Βέλγιο, την Ισλανδία και τη Σερβία, που κατέγραψαν μονοψήφια πτώση, παρουσίασαν μείωση των κρατήσεων μεταξύ 10% και 30%. Ενώ, οι κρατήσεις εσωτερικών πτήσεων στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 49%.

Η ανάλυση ανά αγορά προέλευσης δείχνει ότι η ενδοευρωπαϊκή αεροπορική κίνηση επηρεάστηκε περισσότερο από ό,τι τα υπερατλαντικά ταξίδια. Οι κρατήσεις πτήσεων εντός της Ευρώπης μειώθηκαν κατά 23%, ενώ από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 13%.ForwardKeys

Ο μόνος ευρωπαϊκός εναέριος διάδρομος που έχει απομείνει ανοιχτός για τη Ρωσία είναι μέσω της Σερβίας, η οποία λειτουργεί πλέον ως πύλη εισόδου. Αυτό αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο από την άμεση αύξηση της χωρητικότητας θέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, τον Μάρτιο, και από το προφίλ των κρατήσεων.

Η χωρητικότητα των θέσεων που είχε προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου καταδεικνύει περίπου 50% αύξηση των διαθέσιμων θέσεων για πτήσεις από τη Ρωσία προς τη Σερβία, σε σύγκριση με την 21η Φεβρουαρίου (πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων πλήρους κλίμακας).

Την εβδομάδα αμέσως μετά την εισβολή εκδόθηκαν 60% περισσότερα αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια από τη Ρωσία προς άλλο προορισμό μέσω Σερβίας από ό,τι ολόκληρο τον Ιανουάριο. Επίσης, τον Ιανουάριο, το 85% των μετακινήσεων από τη Ρωσία μέσω Σερβίας κατευθύνονταν προς το Μαυροβούνιο. Το αντίστοιχο ποσοστό την εβδομάδα μετά την εισβολή, ήταν 40%, καθώς η Σερβία έγινε κόμβος για περαιτέρω ταξίδια προς την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και αλλού.

ForwardKeysforwardkeysΣχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά ο κ. Olivier Ponti, VP Insights της ForwardKeys, δήλωσε: “Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε άμεσο αντίκτυπο, ανακόπτοντας την ισχυρή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στα ταξίδια από τις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι δυτικοευρωπαϊκοί προορισμοί έχουν επηρεαστεί λιγότερο σοβαρά από ό,τι φοβόμουν -οι Βορειοαμερικανοί μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου στην Ευρώπη, και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι ταξιδιώτες θεωρούν την υπόλοιπη Ευρώπη σχετικά ασφαλή. Υπάρχει, επίσης, μια ισχυρή ανερχόμενη ζήτηση. Το πιο αξιοσημείωτο είναι η ταχύτητα με την οποία η Σερβία έχει γίνει η πύλη για ταξίδια μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Ωστόσο, πρόκειται για τις πρώτες ημέρες μιας παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Έτσι, το τι θα συμβεί στα ταξίδια θα εξαρτηθεί σίγουρα από την εξέλιξη του πολέμου και τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένω ότι θα δούμε τον πληθωρισμό και πιθανά προβλήματα εφοδιασμού καυσίμων να υποχωρούν! Αυτό που κατά τα άλλα θα αποτελούσε μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον κορωνοϊό αίρονται σταδιακά”.

ForwardKeys

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *