Ρόδος | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ForwardKeys: Προς… απογείωση οι κρατήσεις για Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο | Πάνω από το 2019

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στην τρίτη θέση τοποθετείται η Ελλάδα από πλευράς ανάκαμψης των αεροπορικών κρατήσεων από το Ην. Βασίλειο, τον Ιανουάριο του 2022, σε σύγκριση με το 2019, ενώ, επί του παρόντος, βρίσκεται και στους  κορυφαίους προορισμούς για το Πάσχα, στη βρετανική αγορά. 

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ForwardKeys, η χώρα μας παρουσίασε αύξηση 22% στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από το Ην. Βασίλειο, τον Ιανουάριο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019, πριν την πανδημία. Ενώ, τη μεγαλύτερη ανάκαμψη κατέγραψε το Μεξικό (72%) και ακολούθησαν στη δεύτερη θέση οι Μαλδίβες (54%), στην τέταρτη η Κύπρος (20%) και η πεντάδα ολοκληρώθηκε με τα Μπαρμπάντος (16%).

Επίσης, η Ελλάδα, με αύξηση κρατήσεων 26% έναντι του 2019, στις κρατήσεις από το Ην. Βασίλειο για την περίοδο του Πάσχα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, μπροστά από την Ισπανία, η οποία με αύξηση 5% καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. Σε κορυφαίο προορισμό για τη συγκεκριμένη περίοδο αναδεικνύεται η Κύπρος (68%), με επόμενη τη Νιγηρία (35%) και ακολουθεί το Μεξικό στην τρίτη θέση (28%).

Όπως αποκαλύπτει η ForwardKeys, οι κρατήσεις πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν “εκτοξευθεί” μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν θα απαιτείται πλέον διενέργεια εξέτασης ανίχνευσης του κορωνοϊού για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την επομένη της ανακοίνωσης αυτής από τον Υπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Shapps, η οποία έγινε στις 24 Ιανουαρίου, οι κρατήσεις εισερχομένων και εξερχομένων πτήσεων “εκτινάχθηκαν” στο 84% των επιπέδων πριν από την πανδημία (2019), με τις εισερχόμενες κρατήσεις να παρουσιάζουν αύξηση 106% και τις εξερχόμενες 47%.

Σύμφωνα με την εταιρία, η εποχικότητα έχει επιστρέψει, με τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2022 να παρουσιάζουν κορύφωση των κρατήσεων για τις επικείμενες σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου και την περίοδο του Πάσχα.

Σε σχετικούς όρους, η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου διακοπών για τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ, στις αρχές Ιουνίου, είναι ήδη 13% επάνω, έναντι του 2019.

Οι προορισμοί που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη όσον αφορά τις επερχόμενες σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου, σε σχέση με το 2019 είναι το Μεξικό (68%), με επόμενο το Πακιστάν (60%), στην τρίτη θέση τις Μαλδίβες (55%) και ακολουθούν τα Μπαρμπάντος (32%), το Κατάρ (28%), το Μπαγκλαντές (16%), τα ΗΑΕ (8%) και η Πορτογαλία (2%).

“Στον κατάλογο κυριαρχούν οι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι προσφέρουν διακοπές στην παραλία ή έχουν μια σχετικά ισχυρή αγορά επισκεπτών φίλων και συγγενών (VFR), όπως το Πακιστάν”, σχολιάζει η ForwardKeys.

Μετριοπαθής η εισερχόμενη ζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η πρόσφατη άνοδος των κρατήσεων στο εξωτερικό ακολουθήθηκε από μια μέτρια “αναζωογόνηση” της εισερχόμενης ζήτησης.

Στις 31 Ιανουαρίου, οι ισχυρότερες αγορές προέλευσης (με βάση τα εκδοθέντα αεροπορικά εισιτήρια) είχαν ως επικεφαλής τη Νιγηρία, στο 73% των επιπέδων πριν από την πανδημία (2019). Ακολουθούσε η Ιρλανδία (47%), οι ΗΠΑ (47%), η Βραζιλία (47%), η Σαουδική Αραβία  (45%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (44%, 7), η Νότια Αφρική (40%), η Ισπανία (40%), το Κουβέιτ (37%), οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (47%) και η Σουηδία (36%).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος του τμήματος Πληροφοριών της ForwardKeys, δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Με την άρση του μέτρου των εξετάσεων για Covid και της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, οι κρατήσεις πτήσεων σημειώνουν αλματώδη άνοδο. Αυτό που βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η συνεχιζόμενη κυριαρχία των κλασικών προορισμών, που προσφέρουν θάλασσα και ήλιο. Ένα σαφές σημάδι ότι η πανδημία είναι ακόμα πολύ κοντά μας είναι η απουσία αναζωπύρωσης του τουρισμού πόλεων ή των ταξιδιών που συνδέονται έντονα με το σκι. Ωστόσο, αν δούμε τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τους με τον τρόπο που μόλις έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο, θα δούμε μια ‘πλημμύρα’ κρατήσεων για διακοπές που θα  ξεπερνούσα τα προ της πανδημίας επίπεδα, χάρη στην απελευθέρωση της τεράστιας συσσωρευμένης ζήτησης”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *