spain
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

ForwardKeys: “Αναθερμαίνεται” ο ισπανικός Τουρισμός | Προβλέψεις για ανάκτηση του 80% των διεθνών τουριστικών αφίξεων του 2019 τον Απρίλιο

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεταξύ των πιο περιζήτητων ταξιδιωτικών προορισμών σε όλο τον κόσμο, τόσο για την περίοδο του Πάσχα, όσο και για το καλοκαίρι συγκαταλέγεται η Ισπανία, με τις αφίξεις από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές για τη χώρα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, να εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κορυφαίας εταιρίας ταξιδιωτικών πληροφοριών και δεδομένων, ForwardKeys.

Οι εκτιμήσεις για τον ισπανικό τουρισμό πραγματοποιήθηκαν από το ισπανικό υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού και την ForwardKeys, με τον αρμόδιο υπουργό, Reyes Maroto, να υποστηρίζει ότι το 2022 έχει ξεκινήσει με μια διαρκή ανάκαμψη του τουρισμού, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας για την πληρότητα των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τα οποία 24,1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, φτάνοντας στο 72% του προπανδημικού επιπέδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ισπανία θεωρείται  ως ασφαλής προορισμός, λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού του πληθυσμού της.

Ο κ. Maroto αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του Σχεδίου Τουριστικού Εκσυγχρονισμού και Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου, που χρηματοδοτείται από τα κονδύλια της Επόμενης Γενιάς και ανακοίνωσε ότι η έκτακτη πρόσκληση για το 2022 των Σχεδίων Βιωσιμότητας του Τουρισμού σε προορισμούς που είναι “προικισμένοι” με 720 εκατομμύρια ευρώ είναι πλέον ανοικτή. Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να προχωρήσει ο μετασχηματισμός των τουριστικών προορισμών προς ένα μοντέλο βασισμένο στην περιβαλλοντική, κοινωνικοοικονομική και χωροταξική βιωσιμότητα.

Αν και όλοι οι τομείς επηρεάζονται από την αβεβαιότητα που προκύπτει εξαιτίας του πολέμου του Πούτιν στην Ουρανία, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ForwardKeys, τον Απρίλιο, η Ισπανία, αναμένεται να ανακτήσει 80% των διεθνών τουριστών που είχε το 2019. Ωστόσο, ο υφυπουργός Τουρισμού, Fernando Valdés, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η εξέλιξη τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου και το πώς αυτός θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη στα ταξίδια.

Μάλιστα, ο κ. Valdés, αναφέρθηκε στο Σχέδιο Αντιμετώπισης που ενέκρινε η κυβέρνηση και, σύμφωνα με το οποίο, θα διατεθούν 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια βοήθεια, που αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στην παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις και τους ομίλους που έχουν πληγεί περισσότερο και στη δημιουργία εμπιστοσύνης στην ισπανική οικονομία.

Η Ισπανία κορυφαίος προορισμός για διεθνείς αφίξεις και εγχώρια ταξίδια το Πάσχα

Κοιτάζοντας τα τελευταία στοιχεία της ForwardKeys για τα αεροπορικά εισιτήρια για τα πασχαλινά ταξίδια, η γενική εικόνα είναι θετική. Οι διεθνείς αφίξεις στην Ισπανία είναι μειωμένες κατά 13%, σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ τα εγχώρια ταξίδια είναι μειωμένα μόλις κατά 1%.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μεταξύ των πέντε κορυφαίων προορισμών για τα ταξίδια για τις διακοπές του Πάσχα στην Ισπανία, τέσσερις στους πέντε προορισμούς βρίσκονται στα Κανάρια Νησιά: Λανζαρότε, Φουερτεβεντούρα, Τενερίφη, Γκραν Κανάρια και Ίμπιζα. Αυτή ήταν η κύρια τάση για τον εσωτερικό τουρισμό που διαπίστωσε η ForwardKeys και το 2021.

Περισσότερα καλά νέα για την Ισπανία είναι η επιστροφή των Γερμανών και Βρετανών τουριστών λόγω της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών. Οι κορυφαίες ταξιδιωτικές αγορές που ταξιδεύουν στην Ισπανία αυτό το Πάσχα είναι η Δανία, η Σουηδία και η Κολομβία και ακολουθούν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε πολλή συσσωρευμένη ζήτηση, η οποία μετατράπηκε σε ανανεωμένο ενδιαφέρον από τους ταξιδιώτες, κάθε φορά που οι περιορισμοί επέτρεπαν ξανά τα ταξίδια. Σε αυτή τη νέα φάση της πανδημίας, η Ισπανία ανακάμπτει γρήγορα σε σημείο που να βρίσκεται κοντά στο μέγεθος που είχε πριν από την έναρξη της κρίσης. Αυτό το Πάσχα αναμένουμε ότι οι παραδοσιακές αγορές προέλευσης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία, θα ξεπεράσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα αφίξεων”, λέει ο Juan Gomez, επικεφαλής του τμήματος Market Intelligence της ForwardKeys.

“Αλλά μην περιμένετε τα πράγματα να είναι τα ίδια με πριν από την πανδημία. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η διάρκεια παραμονής έχει φτάσει κατά μέσο όρο τις 9 ημέρες στην Ισπανία, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται σε ομάδες 3 – 5 ατόμων, μέγεθος που αντικατοπτρίζει οικογένειες. Αυτό είναι ενδιαφέρον, καθώς σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρίες οφείλουν να σκεφτούν έξω από τα συνηθισμένα για το πώς να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των οικογενειών που ταξιδεύουν”, προσθέτει ο Gomez.

Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν προγραμματίσει μόνο 7% λιγότερες θέσεις για διεθνείς πτήσεις προς την Ισπανία για το Πάσχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019. Ορισμένοι προορισμοί, όπως η Φουερτεβεντούρα (+17%), η Ίμπιζα (+16%), η Τενερίφη (+11%) και η Πάλμα (+3%), θα έχουν περισσότερες θέσεις από ό,τι την εποχή προτού την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Ενθαρρυντικές οι προοπτικές για το β’ τρίμηνο και το καλοκαίρι

Η Ισπανία επιδεικνύει ανθεκτικότητα και παραμένει ένας από τους πλέον προτιμώμενους ταξιδιωτικούς προορισμούς κατά το β’ τρίμηνο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά την εξέταση των μελλοντικών κρατήσεων για το β’ τρίμηνο, σε σύγκριση με το 2019, η Ισπανία παρουσιάζει μείωση κατά 22%, αλλά εξακολουθεί να προηγείται της γειτονικής Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

“Αυτό είναι πραγματικά ενθαρρυντικό, καθώς μια τάση που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οπότε αυτό το ποσοστό μπορεί να βελτιωθεί”, λέει ο Juan Gomez της ForwardKeys.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση είναι πραγματική, καθώς η χωρητικότητα θέσεων που έχει προγραμματιστεί για αυτή την περίοδο είναι μειωμένη κατά 5%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ενώ ορισμένοι προορισμοί όπως η Τενερίφη και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα προβλέπουν ζήτηση αυξάνοντας την αντίστοιχη χωρητικότητά τους κατά 14% και 4%”, αντίστοιχα.

Το καλοκαίρι θα είναι η καθοριστική περίοδος για να αποτυπωθεί αν ο τουριστικός τομέας της Ισπανίας έχει επανενεργοποιηθεί πλήρως. Με βάση τα στοιχεία της ForwardKeys, για τα διεθνή αεροπορικά εισιτήρια που έχουν κρατηθεί για την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου, παρατηρείται αύξηση 197%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

 

 

Tagged

1 σχόλιο στο “ForwardKeys: “Αναθερμαίνεται” ο ισπανικός Τουρισμός | Προβλέψεις για ανάκτηση του 80% των διεθνών τουριστικών αφίξεων του 2019 τον Απρίλιο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *