Φόβοι για την αξιοπιστία των αερομεταφορών από το Brexit

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την ανησυχία τους ότι το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις Αερομεταφορές, εκφράζουν στελέχη της βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται ότι χθες με έντονη ανακοίνωσή της έθεσε το θέμα αυτό και η Ryanair.

Η συμφωνία σχετικά με την σύνδεση από αέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υψίστης σημασίας για τον κλάδο, καθώς η πρωθυπουργός ενεργοποιεί τη διαδικασία του Brexit και δημοσιεύει το «πολυνομοσχέδιο» για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο βρετανικό Δίκαιο (Great Repeal Bill).

Η Theresa May επρόκειτο να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη, εν μέσω αιτημάτων για μεγαλύτερη σαφήνεια, από όλους τους τομείς επιχειρήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Abta, Mark Tanzer υπογράμμισε τις ανησυχίες του τομέα ταξιδιών, λέγοντας: «Το πιο πιεστικό θέμα είναι μια συμφωνία αερομεταφορών, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η βιομηχανία πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάσει και να είναι κατανοητή τι πρόσβαση (με την ΕΕ) θα υπάρχει».

Ο Tanzer πιστεύει ότι οι υπουργοί κατανοούν τη σημασία να διευκρινιστεί η κατάσταση, αλλά φοβάται μια πολιτική αναμονή μέχρι να ψηφιστεί.

«Θέλουμε ασφάλεια, και πιστεύω ότι η κυβέρνηση το έχει λάβει υπόψη της», είπε. «(Αλλά) ανησυχώ για την αδυναμία πρόβλεψης της πολιτικής γι’ αυτό. Δεν είναι μόνο μια απλή εμπορική διαπραγμάτευση. Η πολιτική θα μπορούσε να μειώσει σε όλη την δραματικά.

Η οικονομική λογική θα έλεγε “Ας συνεχίσουμε” (όπως είμαστε), διότι ωφελεί και τις δύο πλευρές να έχουν ανοικτό εμπόριο, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα το κάνουμε. Τα θέματα έχουν τεθεί στο τραπέζι, αλλά η κυβέρνηση έχει εκατοντάδες προτεραιότητες. Το έργο αυτό είναι γιγάντιο και όλοι λένε ότι το θέμα τους είναι το πιο σημαντικό».

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια χωρίς σχόλια στρατηγική (μέχρι τώρα), αλλά νομίζω ότι θα αρχίσει να αλλάζει αυτή την εβδομάδα. Επιμένοντας «Δεν λέμε τίποτα», θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο».

Η φετινή Travel Convention στις Αζόρες, τον Οκτώβριο, θα δώσει την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με τους πρώτους έξι μήνες διαπραγματεύσεων του Brexit. Ο Tanzer δήλωσε: «Είτε θα δούμε το σχήμα (του Brexit) ή, χειρότερα, δεν θα το δούμε».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του World Travel & Tourism Council, David Scowsill κάλεσε την May την περασμένη εβδομάδα για να επικεντρωθεί σε τέσσερα «βασικά θέματα» που αφορούν τα ταξίδια, λέγοντας: «Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες της βιομηχανίας μας».

Υπογράμμισε τη διατήρηση μιας ενιαίας αγοράς αερομεταφορών στην Ευρώπη, την ανάγκη για κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, τα ταξίδια χωρίς βίζα και τις επενδύσεις σχετικά με τα σύνορα. «Αυτά τα ζητήματα είναι ζωτικής σημασίας και η σκέψη μου είναι ότι κανένα από αυτά δεν θα αποσαφηνιστεί μέσα σε δύο χρόνια. Το μόνο που έχουμε ακούσει είναι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποσπασματικές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορώ να δω αυτά τα πράγματα να έχουν συμφωνηθεί και να απουσιάζουν από μια συνολική εμπορική συμφωνία», είπε ο Scowsill.

Για να προσθέσει: «Αυτό με ανησυχεί. Χρειάστηκε επτά χρόνια ο Καναδάς για να κάνει μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., έτσι τα δύο χρόνια μου φαίνεται αισιόδοξο σενάριο».

«Δεν έχω δει τίποτα (μέχρι τώρα) που να με κάνει να αισθάνομαι πιο αισιόδοξος», κατέληξε.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *