Φόβοι για πτώση των κρατήσεων στη Μαγιόρκα τις επόμενες εβδομάδες | Είσοδος (;) σε ύφεση | Last minutes εκπτώσεις έως και 25% από τα ξενοδοχεία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προβληματισμός κι ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των ξενοδόχων, αλλά και στην ευρύτερη τουριστική βιομηχανία της Μαγιόρκα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει πτώση στις κρατήσεις.

Το επόμενο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται τόσο ελπιδοφόρο όσο αναμενόταν
για τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο, με εκπροσώπους ξενοδοχειακών αλυσίδων και τουριστικών φορέων του νησιού να αναρωτιούνται κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για νέα τουριστικά ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ultima Hora, αρκετές ξενοδοχειακές αλυσίδες στο νησί διαμαρτύρονται για ύφεση στις εισερχόμενες κρατήσεις τους για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

“Από τον Ιούνιο, η κατάσταση έχει αλλάξει δραστικά, λαμβάνουμε πολύ λιγότερες κρατήσεις από ό,τι τον Απρίλιο και τον Μάιο”, φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος μιας ξενοδοχειακής αλυσίδας.

Αντί για 75% όπως πέρυσι, η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι στο 65% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Και για τον Αύγουστο, η κατάσταση φαίνεται ακόμη χειρότερη.

Απώλεια αγοραστικής δύναμης και αύξηση των τιμών

Σύμφωνα με παρατηρητές του κλάδου, το πρόβλημα είναι εν μέρει κατασκευασμένο. “Πολλά ξενοδοχεία αύξησαν τις τιμές τους στις αρχές του τρέχοντος έτους, με την ελπίδα ότι η ζήτηση θα είναι τόσο υψηλή όσο το 2022”, λέει ο Biel Roig, πρύτανης οικονομικών στο Πανεπιστήμιο των Βαλεαρίδων, στην Πάλμα. Αλλά αυτό, υποστηρίζει, ήταν μια λανθασμένη εκτίμηση.

“Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης στη Γερμανία έχει οδηγήσει ιδίως τις οικογένειες να σχεδιάζουν και να προγραμματίζουν τις διακοπές τους πολύ πιο συνειδητά ως προς τις τιμές απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Επομένως, τα ακριβά ξενοδοχεία εγκαταλείπονται”, προσθέτει ο κ. Roig. Και συστήνει να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική, προκειμένου να μην βιώσουν ένα “κακό καλοκαίρι”.

Σύμφωνα με την Ultima Hora, ορισμένες ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν χορηγήσει εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής έως και 25% σε tour operators, αλλά και σε απευθείας κρατήσεις.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδιών (DRV), Kerstin Heinen, όσον αφορά τις αεροπορικές οργανωμένες διακοπές, η Ισπανία με τις Βαλεαρίδες Νήσους, τα Κανάρια και την ηπειρωτική χώρα παραμένει ο αγαπημένος προορισμός των Γερμανών στο εξωτερικό. “Ωστόσο, συνολικά, οι προορισμοί στην ανατολική Μεσόγειο αναπτύσσονται καλύτερα από εκείνους στη δυτική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται, επί του παρόντος, σε μια μάχη στήθος με στήθος”, λέει η κα. Heinen.

Πίσω στην υποτιθέμενη τουριστική κρίση στη Μαγιόρκα, σύμφωνα με την Ultima Hora, ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν είναι ο μόνος που παραπονιέται για την έναρξη ύφεσης. Ο Rafael Roig, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών Μεταφορών (FEBT), δήλωσε στην εφημερίδα: “Όλα πήγαιναν καλά μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά τώρα βλέπουμε μια πτώση των παραγγελιών κατά 15%, σε σχέση με το 2022, επειδή η ζήτηση των τουριστικών πρακτόρων για λεωφορεία, για τη μεταφορά των παραθεριστών τους, έχει πέσει κατακόρυφα”.

Από την άλλη, η  Caeb, η Ένωση Εργοδοτών Εστίασης της Μαγιόρκα, είχε ήδη ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι οι πωλήσεις στα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε μη τουριστικά μέρη είχαν μειωθεί κατά 20%. Ενώ, σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση αυτή παρατηρείται τώρα και στα θέρετρα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *