fraport
Το αεροδρόμιο της Ζακύνθου

FRAPORT : Η εξέλιξη των έργων στα αεροδρόμια

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το έργο των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Με τεράστια οφέλη για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία, η επένδυση λειτουργεί ως όχημα πολυεπίπεδης ανάπτυξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Το έργο αφορά στη λειτουργία, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση 14 ελληνικών αεροδρομίων.

Πιο συγκεκριμένα η Fraport Greece είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των αεροδρομίων Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Χανίων.

money tourism copyright
Ο CEO της Fraport κ. Alexander Zinell | money tourism photo

Η παραχώρηση των αεροδρομίων στη Fraport Greece, διάρκειας 40 ετών, φέρνει στο κέντρο της ανάπτυξης την περιφέρεια της Ελλάδας, τους πανέμορφους προορισμούς της, στηρίζοντας ουσιαστικά σε μια κρίσιμη περίοδο για την εθνική, περιφερειακή και τοπική οικονομία. Το έργο δημιουργεί νέες προοπτικές για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενισχύσουν όχι μόνο το τουριστικό τους προϊόν, αλλά και τομείς ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας όπως η αγροτική παραγωγή, το εμπόριο, οι κατασκευές, η αξιοποίηση ακινήτων κ.ά..

fraport
Το αεροδρόμιο των Χανίων

Ξεκινώντας μια σειρά σημαντικών επενδύσεων, τόσο κατά την περίοδο 2017 – 2021, όσο και μετέπειτα, η Fraport Greece στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των αεροδρομίων. Μέσα από την υιοθέτηση των κορυφαίων διεθνών προτύπων και πρακτικών στα 14 ελληνικά αεροδρόμια καθίστανται διεθνώς ανταγωνιστικά.

fraport
Ο κ. Γιώργος Βήλος της Fraport

Τα σχέδια ανάπτυξης προβλέπουν τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και/ή την επέκταση της υποδομής των αεροδρομίων, συμπεριλαμβάνοντας εργασίες όπως ανακαινίσεις υποδομών, κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στις περιοχές και στους χώρους των αεροδρομίων. Συνολικά, η Fraport Greece θα επενδύσει 415  εκατ. ευρώ  στην ανάπτυξη της υποδομής των αεροδρομίων μέχρι το 2021.

Tα τρία αεροδρόμια αεροδρόμια στα οποία θα ολοκληρωθούν σύντομα τα έργα:  Ζάκυνθος, Καβάλα, Χανιά

Τερματικοί σταθμοί:  Τα κτίρια των επιβατικών τερματικών σταθμών στη Ζάκυνθο και Καβάλα θα είναι πλήρως ανακαινισμένα και ανανεωμένα, με ολοκαίνουργια συστήματα αναχώρησης για επιβάτες και αποσκευές, συμπεριλαμβανομένων νέων θυρίδων check-in, μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών και νέων οθονών πληροφοριών πτήσεων. Ο εξοπλισμός των σημείων ελέγχου ασφαλείας, οι χώροι ελέγχου διαβατηρίων και πυλών αναχώρησης είναι επίσης ολοκαίνουργια. Και τα δύο κτίρια των σταθμών είναι εξοπλισμένα με “έξυπνα” συστήματα και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δεδομένων με τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας όπως εξοπλισμό HVAC κλάσης Α, φωτισμό LED και μονωμένα παράθυρα, καθώς και συστήματα ασφαλείας όπως κεντρικό σύστημα CCTV / Ελέγχου Πρόσβασης, “Green” Boxes και σύστημα πυρανίχνευσης/ συναγερμού.

fraport
Το αεροδρόμιο της Καβάλας

Όλοι οι τερματικοί έχουν επεκταθεί: Στη Ζάκυνθο και τα Χανιά με “εσωτερικές” επεκτάσεις των ημιορόφων τους και στην Καβάλα με επέκταση των πυλών και του χώρου διαχείρισης αποσκευών.  Στους κοινόχρηστους χώρους και των τριών αεροδρομίων, οι επιβάτες θα έχουν ασύρματη πρόσβαση για τις έξυπνες συσκευές τους με σαφείς ανακοινώσεις για τις πύλες από το νέο / ανακαινισμένο σύστημα, νέα σήμανση διαδρομών, μοντέρνα WCs, ακριβή έλεγχο θερμοκρασίας, εξαιρετικούς εμπορικούς χώρους και άφθονα καθίσματα (ολοκαίνουργια καθίσματα, στην περίπτωση της Καβάλας).

Διάδρομος αποπροσγείωσης: Και στα τρία αεροδρόμια, οι περιοχές στάθμευσης αεροσκαφών θα  έχουν μετατραπεί σε χώρους με λειτουργίες οπισθώθησης (pushback), με νέους/ανακαινισμένους ιστούς, φωτισμό LED, βελτιωμένα οδοστρώματα και πρότυπα EASA για διαγραμμίσεις και σήμανση. Οι διάδρομοι και οι τροχόδρομοι θα αποκτήσουν επίσης νέα σήμανση και διαγράμμιση, αν και θα χρειαστούν λίγοι ακόμη μήνες για ολοκλήρωση των εργασιών.

Ευρύτερος χώρος αεροδρομίου: Στη Ζάκυνθο, ο πυροσβεστικός σταθμός, το φυλάκιο και ο κύριος ηλεκτρικός υποσταθμός έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλαιά κτίρια, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της κατεδάφισης. Στην Καβάλα, το φυλάκιο είναι εντελώς καινούργιο ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις επεκτείνονται και ανακαινίζονται. Σε αμφότερα τα Χανιά και Kαβάλα, διαμορφώνονται νέες συνδέσεις με τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών αποβλήτων για καλύτερη διάθεση των λυμάτων.

 Περιοχή ελεύθερης πρόσβασης: Η Ζάκυνθος διαθέτει νέα εξωτερικά πάνελ οροφής και προσφάτως βαμμένη πρόσοψη. Η Καβάλα αποκτά μια πλήρως ανακαινισμένη εξωτερική εμφάνιση με φινίρισμα εν είδει μαρμάρου και ελκυστικό περίγραμμα. Τα Χανιά αποκτούν νέες υποδομές στάθμευσης οχημάτων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *