ksd photo
Ο Fritz Joussen | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Fritz Joussen : «Η Ελλάδα στους τρεις κορυφαίους προορισμούς” | Καλή ζήτηση σε όλες τις αγορές | Πιθανή η επέκταση της σεζόν ως τα τέλη Φθινοπώρου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων προορισμών για τους επισκέπτες της TUI, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ο διευθύνων σύμβουλος του TUI Group, κ. Fritz Joussen.

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία -προσθέτει- βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να ανακάμψει και να επανέλθει ισχυρότερη από ό, τι πριν. «Δεν έχω καμία αμφιβολία: Ο τουρισμός θα ανακάμψει. Έχουμε ήδη αρχίσει να πουλάμε διακοπές για το καλοκαίρι του 2021. Όμως, για την πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το 2022», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Joussen.

Πώς βλέπετε την πορεία του τουρισμού εν μέσω της πανδημίας του Covid-19;

Ο τουρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανεκκινεί σταδιακά, καθώς όλο και περισσότερες χώρες αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που παρουσίασαν σχέδιο για την επανεκκίνηση. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τους παραθεριστές, τις ταξιδιωτικές εταιρείες, τους προορισμούς και τις χιλιάδες των Ελλήνων που εργάζονται στον κλάδο. Ο τουριστικός τομέας πέρασε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Αλλά με την επανεκκίνηση, έχουμε κάνει ήδη ένα μεγάλο βήμα εξόδου από την κρίση. Φυσικά, τα ταξίδια σε περιόδους πανδημίας είναι διαφορετικά. tui

Πώς αποτιμάτε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης;

Η ελληνική κυβέρνηση, τους τελευταίους μήνες, προετοιμάστηκε για μια ασφαλή και υπεύθυνη επανεκκίνηση του τουρισμού, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μαζί με τους Έλληνες εταίρους μας θα αξιοποιήσουμε τα εξαιρετικά σχέδια και διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί. Τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού τώρα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, είτε κάποιος βρίσκεται στο σπίτι είτε σε διακοπές στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να δούμε κάποια πρότυπα ταξιδιών να αλλάζουν. Φέτος, τα ταξίδια ξεκινούν αργότερα, οπότε πιθανόν να δούμε τη σεζόν να επεκτείνεται ως τα τέλη του φθινοπώρου.

ksd
adv

Υπό ποιες συνθήκες μπορεί να σωθεί το υπόλοιπο της φετινής σεζόν;

Τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Υπήρχε μεγάλη ζήτηση και οι κρατήσεις μας είχαν διψήφια αύξηση. Η Ελλάδα, ως προορισμός διακοπών, είχε εξαιρετικές επιδόσεις και ήμασταν πολύ αισιόδοξοι ότι θα είχαμε ένα νέο ρεκόρ επισκεπτών της TUI στην Ελλάδα. Όλα αυτά ξαφνικά σταμάτησαν και έπρεπε να αναστείλουμε όλες τις ταξιδιωτικές μας δραστηριότητες τον Μάρτιο. Τώρα η υγεία και η ασφάλεια είναι το «κλειδί» για να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός μπορεί να επανέλθει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Προσωπικά πιστεύω ότι τα ταξίδια εμπειριών και οι δύο πτυχές – η ασφάλεια και οι εμπειρίες – μπορούν να συνδυαστούν σε περιόδους πανδημίας.

Οι συνέπειες του κορωνοϊού στα ταξίδια θα περιοριστούν έως το τέλος του 2020 ή θα επηρεάσουν και το 2021;

Δεν έχω καμία αμφιβολία: Ο τουρισμός θα ανακάμψει. Έχουμε ήδη αρχίσει να πουλάμε διακοπές για το καλοκαίρι του 2021 σε ορισμένες αγορές-πηγές και βλέπουμε μια ισχυρή αύξηση των κρατήσεων για το επόμενο έτος. Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, αλλά αναμένουμε πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού έως το 2022, εάν μέχρι τότε βρεθεί και το εμβόλιο. Η μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης του τουρισμού παραμένει άθικτη. Η ελευθερία μετακινήσεων μεταξύ των χωρών, βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η ελευθερία δεν είναι απλά «απαραίτητη για να έχουμε τουρισμό», αποτελεί το ουσιαστικό θεμέλιο της Ευρώπης.

tui
money tourism copyright photo

Πώς εξελίσσεται η ζήτηση για τα ταξίδια;

Βλέπουμε ότι η ζήτηση επανέρχεται, όσο περισσότερες χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές όταν εξετάζουμε την online κίνηση στις ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές πύλες μας. Υπάρχει καλή ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, τόσο για ταξίδια εντός των χωρών όσο και εντός της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι και πάλι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους επισκέπτες της TUI. Βλέπουμε στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες αγορές ισχυρή ζήτηση για την Ελλάδα. Η Μεσόγειος γενικότερα θα δει αύξηση στις κρατήσεις, ενώ η ανάκαμψη για προορισμούς μεγάλων αποστάσεων εκτός Ευρώπης, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Ποιοι είναι οι στόχοι της TUI στις τρέχουσες συνθήκες;

JOUSSENΈπρεπε να αναστείλουμε όλες τις ταξιδιωτικές μας δραστηριότητες λόγω των κλυδωνισμών και των παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών. Από τα μέσα Μαρτίου είμαστε μια εταιρεία χωρίς έσοδα. Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση για εμάς, αλλά και για τους εταίρους μας στους προορισμούς. Γνωρίζω ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν επίσης δύσκολοι για τους Έλληνες εταίρους μας – άλλωστε πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου συστημική κατάρρευση ολόκληρης της τουριστικής βιομηχανίας. Ποτέ πριν ο τουρισμός δεν έχει βιώσει μια τέτοια υπαρξιακή πρόκληση. Ωστόσο, η ελληνική τουριστική βιομηχανία βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να ανακάμψει και να επανέλθει ισχυρότερη από ό, τι πριν. Το ίδιο ισχύει και για την TUI. Έχουμε ένα ισχυρό και ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο. Ως εταιρεία θα προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κατάσταση. Μετά την πανδημία η επιχείρησή μας θα είναι απλούστερη, πιο λιτή, πιο ψηφιακή από ό,τι πριν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, θα παραμείνει στον πυρήνα της TUI: Να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες διακοπών.

Στα σχέδια της TUI για την Ελλάδα περιλαμβάνονται και νέες επενδύσεις;

cruiseΈχουμε παρουσία στην Ελλάδα για περισσότερα από 40 χρόνια. Μαζί χτίσαμε μια εξαιρετικά ισχυρή και μακροχρόνια συνεργασία. Ως TUI στηρίζουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες συναδέλφους και συνεργάτες μας. Το ίδιο κάνουν και εκατομμύρια παραθεριστές από όλη την Ευρώπη που επισκέπτονται αυτή την υπέροχη χώρα κάθε χρόνο. Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των 3 κορυφαίων προορισμών για τους επισκέπτες της TUI. Λειτουργούμε 49 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, έξι από τα οποία προσθέσαμε πέρυσι. Σε λίγες μέρες ανοίγουμε ένα νεόκτιστο Robinson Club στην Ιεράπετρα Κρήτης, το οποίο θα είναι το τρίτο Robinson Club στην Ελλάδα.

Πώς βλέπετε τα πρωτόκολλα υγείας που εφαρμόζει η Ελλάδα στον τουρισμό;

Η Ελλάδα ήταν πολύ αποτελεσματική στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Κατά την άποψή μου, η ελληνική κυβέρνηση θέσπισε τα σωστά μέτρα την κατάλληλη στιγμή. Η Ελλάδα είναι επίσης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με υψηλά πρότυπα στον τουρισμό και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να διασφαλίσουν ότι ο τουρισμός θα είναι όσο το δυνατόν προσιτός για τους ταξιδιώτες και ασφαλής σε περιόδους πανδημίας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να είναι πιο επικίνδυνο να περάσει κάποιος το χρόνο του σε ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη ή την Κέρκυρα από ό, τι σε ένα ξενοδοχείο στη Βαυαρία, εάν τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής…

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *