Karl Markgraf CEO FTI GROUP

FTI: “Κανένα πρόβλημα” | Πρόοδος στις συνομιλίες με τους επενδυτές | Περίπλοκη η διαδικασία | Έσοδα άνω των 4 δισ. €, αυξημένα κατά 10% | Θετικές οι προοπτικές για το 2024

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 10% στα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το οικονομικό έτος 22/23 ανακοίνωσε ο FTI Group, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τον όμιλο να σχεδιάζει επίσης διψήφια αύξηση για το τρέχον έτος και την αναζήτηση επενδυτών να “σημειώνει επίσης πρόοδο”. 

Ο όμιλος, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω ανησυχίας για τη βιωσιμότητά του, παρουσιάζει τα οικονομικά του αποτελέσματα και τα επιχειρηματικά του σχέδια λίγο πριν από τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμό ITB 2024.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, πραγματοποιώντας επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες και συστήματα, ο FTI κατάφερε να συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία, υποστηριζόμενος από τη θετική παγκόσμια εξέλιξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Θετικές προοπτικές για το 2023/2024

Ως εκ τούτου, η εταιρία είναι αισιόδοξη για το επερχόμενο καλοκαίρι και το τρέχον οικονομικό έτος: “Οι καμπάνιες έγκαιρης κράτησης έγιναν αποδεκτές από τους πελάτες και οι κρατήσεις για την επόμενη σεζόν είναι ήδη πολύ ελπιδοφόρες. Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε διψήφια ποσοστιαία αύξηση στις καλοκαιρινές αναχωρήσεις, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος”, συνοψίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου FTI, Karl Markgraf.

Όσον αφορά ολόκληρο το οικονομικό έτος 2023/24, ο όμιλος διαβλέπει πορεία ανάπτυξης. “Δεδομένων των θετικών ενδείξεων των κρατήσεων, σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις και τα κέρδη για το τρέχον οικονομικό έτος 2023/2024 κατά διψήφιο ποσοστό, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος”, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του FTI.

Παίρνοντας θέση σε εικασίες σχετικά με μια τεταμένη οικονομική κατάσταση, ο κ. Markgraf λέει πως η εξόφληση του χρεωστικού κεφαλαίου -ενίσχυση για τον κορωνοϊό και τραπεζικές υποχρεώσεις- καθώς και οι πληρωμές προμηθειών και άλλες υποχρεώσεις από τις τρέχουσες δραστηριότητες λαμβάνονται υπόψη στον προγραμματισμό ρευστότητας.

Ο FTI κατάφερε ήδη να μειώσει την ενίσχυση για τον κορωνοϊό από το γερμανικό ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης (WSF) μέσω έκτακτης αποπληρωμής.

Ψηφιακός μετασχηματισμός 

Ο όμιλος FTI έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωση των διαδικασιών και των συστημάτων τους τελευταίους μήνες. “Συνδυάζουμε πλέον την παραδοσιακά εκτεταμένη και υψηλής ποιότητας γκάμα προϊόντων μας με καλή προσβασιμότητα στις πωλήσεις και ακόμη πιο αποτελεσματικά συστήματα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε περαιτέρω την ικανοποίηση των πελατών μας και να βελτιώσουμε τη σχέση με τους συνεργάτες μας”, λέει ο κ. Markgraf.

Αυτό περιελάμβανε μια σημαντική προσπάθεια ολοκλήρωσης, καθώς έπρεπε να συγχωνευθεί μεγάλος αριθμός συστημάτων στις επιμέρους εταιρίες.

“Στο πλαίσιο της διαδικασίας μετασχηματισμού μας, επί του παρόντος εναρμονίζουμε τα συστήματα για τις συναλλαγές πληρωμών με τα ξενοδοχεία, τα οποία συχνά διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό”, σημειώνει ο επικεφαλής του ομίλου.

Καλή πρόοδος στις συνομιλίες με τους επενδυτές

Η αναζήτηση επενδυτή για την παροχή νέων κεφαλαίων, κυρίως για επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σημειώνει πρόοδο. “Συνεργαζόμαστε με τον κύριο μέτοχό μας, τις τράπεζες και τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση του κορωνοϊού σε πνεύμα εμπιστοσύνης προς την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας”, λέει ο κ. Markgraf. Ο ίδιος δεν αναφέρεται σε ονόματα, όμως, διάφορα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό επενδυτή Certares.

Κάνει, επίσης, λόγο για περίπλοκη διαδικασία στην αναζήτηση επενδυτών, με τον όρο “περίπλοκη” να εξηγείται λόγω του ότι ο όμιλος είχε πέρυσι πωλήσεις που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει 120 μεμονωμένες εταιρίες, πολλές εκ των οποίων στο εξωτερικό.

Προηγούνται Αίγυπτος και Αυστραλία 

Στον τομέα των οργανωμένων διακοπών, η Αίγυπτος ήταν ο προορισμός με τις περισσότερες πωλήσεις τον χειμώνα. “Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η αιγυπτιακή αγορά θα αναπτυχθεί δυναμικά. Όπως αναμέναμε, οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν έχουν επεκταθεί στον τομέα του τουρισμού και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην περιοχή”, λέει ο κ.

Markgraf. Ωστόσο, η φετινή χώρα εταίρος της ITB, το Ομάν, σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση της ζήτησης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως και η Μάλτα, η οποία προσελκύει επισκέπτες με ελκυστικές τιμές και ένα ευρύ φάσμα προσφορών κατά την περίοδο ψύχους, και η Ωκεανία -ιδίως η Αυστραλία- στο τμήμα των μακρινών ταξιδιών.

Για το καλοκαίρι, το Σουλτανάτο του Ομάν είναι και πάλι στην προτίμηση των ταξιδιωτών, με διψήφια αύξηση των πωλήσεων, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως και η Τουρκία, η Τυνησία και οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες προσφέρουν εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, σύμφωνα με τον FTI.

Η Ιταλία, η οποία παρέμεινε σχετικά σταθερή όσον αφορά τις τιμές, εισήλθε επίσης στην κορυφαία κατάταξη του ταξιδιωτικού πράκτορα. “Για τους πελάτες με χαμηλό προϋπολογισμό και τις οικογένειες, έχουμε να προσφέρουμε μια ευρεία επιλογή στην Αλβανία, που αποτελεί τάση, η οποία περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμά μας, καθώς και τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, την Τυνησία και την Τουρκία, οι οποίες επίσης θα επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον προϋπολογισμό των διακοπών το 2024”, δηλώνει ο κ. Markgraf.

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας συνεχίζει να αναφέρει αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια μακρινών αποστάσεων, ακόμη και πέρα από την Αυστραλία, με τον κ. Markgraf να εξηγεί: “Για πολλούς ανθρώπους, ο παράγοντας εμπειρία γίνεται όλο και πιο σημαντικός και οι μακρινές χώρες είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές με τον εξωτισμό, τα άγνωστα τοπία και τους διαφορετικούς πολιτισμούς τους. Επομένως, η έμφαση δίνεται όλο και περισσότερο στα ατομικά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών μετ’ επιστροφής, αλλά με την ασφάλεια ενός ταξιδιωτικού πράκτορα, και αυτό μας προσφέρει σαφείς δυνατότητες ανάπτυξης”.

Ο όμιλος FTI συμμετέχει στην ITB Berlin, στο περίπτερο 201 στην αίθουσα 25.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *