© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

FTI Group: Οι ανταγωνιστές πίνουν πάλι μπύρες και όχι σαμπάνιες!

ΓΝΩΜΗ

Γράφουν οι:
Δρ. Λεμονιά Παπαδοπούλου-Κελίδου
Καθηγητής Οικονομικών Δρ. Νικόλαος Αντωνακάκης

Ο FTI Group, ένας σημαντικός τουριστικός οpearator, έχει πρόσφατα υποβάλει αίτηση πτώχευσης, μια εξέλιξη που δεν ήταν εντελώς απρόσμενη δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών της εταιρείας από το 2020. Τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας είχαν τις ρίζες τους σε διάφορους παράγοντες, όπως η πανδημία COVID-19, η οποία είχε σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία, και οι προσπάθειες της εταιρείας να μετασχηματιστεί και να ψηφιοποιηθεί.

Τα οικονομικά προβλήματα του FTI Group ξεκίνησαν το 2020, όταν η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε σημαντική πτώση του τουρισμού. Για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης, η εταιρεία υλοποίησε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως πακέτα σταθεροποίησης και ψηφιοποίηση υπηρεσιών. Ωστόσο, η χρονική καθυστέρηση της ψηφιοποίησης και της υλοποίησης των δράσεων αποδείχτηκαν καθοριστικές και επιζήμιες.

Αντίστοιχα, οι δράσεις αειφορίας του FTI Group που περιλάμβαναν την υιοθέτηση βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας, τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης αποβλήτων ήταν αξιοσημείωτες αλλά δεν αντιμετώπισαν πλήρως τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας.

Ήδη από το 2020 ξεκίνησαν οι συζητήσεις  εξαγοράς από το αμερικανικό fund Certares και τον δισεκατομμυριούχο Αιγύπτιο Sawiris. H υποβολή αίτησης πτώχευσης λοιπόν του FTI Group δεν ήταν εντελώς απρόσμενη.

Πόσο έτοιμος ήταν ο ξενοδοχειακός κλάδος για το ενδεχόμενο αυτό; Τα νούμερα των συμβολαίων στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δείχνουν ότι δεν ήταν αρκετά. Η χρεοκοπία της FTI Touristik, ενός μεγάλου γερμανικού τουριστικού πράκτορα, έχει προκαλέσει σημαντικές διαταραχές, ιδίως για την Ελλάδα, έναν από τους κύριους προορισμούς της. Η κρίση επηρέασε περίπου 7.500 τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές στην Ελλάδα. Αυτοί οι τουρίστες διαμένουν σε περίπου 250 ξενοδοχεία σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική​.  Οικονομικά, η περίπτωση του FTI έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό. Ο τουριστικός πράκτορας οφείλει περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 300 ελληνικά ξενοδοχεία.

Πόσο αξιοποίησε ο κλάδος το μάθημα της πτώχευσης της Thomas Cook;  Φαίνεται ότι δεν διδαχτήκαμε από το παρελθόν. Η Lambda Negotiations πραγματοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα περί Διαπραγματεύσεων με Tour Operators και εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).  Ένα από τα βασικά θέματα είναι η απεμπλοκή από τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το μέγεθος ενός tour operator είναι δείγμα της διαπραγματευτικής και οικονομικής του δύναμης.  Τίποτα στην αγορά δεν συμβαίνει εν μία νυκτί.  Αντιθέτως, οι κακοί οιωνοί εμφανίζονται νωρίς.  Το ζήτημα είναι ποιοι μπορούν και θέλουν να τους διαβάσουν.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ξενοδοχειακού κλάδου είναι η στερεοτυπικές αντιλήψεις και η βεβαιότητα που συνοψίζεται στη φράση «εμείς ξέρουμε! Χρόνια κάνουμε αυτή τη δουλειά».  Ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός κλάδος, ευάλωτος σε κρίσεις και τρωτός στις τεχνολογικές εξελίξεις.  Όσο και αν κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, αν οι επαγγελματίες που εκπροσωπούν τον κλάδο δεν είναι δεκτικοί και δεν αποδεχτούν ότι δεν μπορεί να γνωρίζουν αλλά να μαθαίνουν, δυστυχώς η ιστορία θα επαναλαμβάνεται.  Όταν βλέπουμε «γίγαντες» να καταρρέουν και να μην προλαβαίνουν τις εξελίξεις….η φράση «ξέρουμε» δεν υφίσταται.

Πώς μπορούν να προφυλαχθούν τα ξενοδοχεία από μελλοντικές παρόμοιες εμπειρίες; Με συνεχή εκπαίδευση, με διασπορά του ρίσκου και του κινδύνου σε περισσότερους tour operators, με ορθολογικότερη επιλογή των tour operators, με ανάπτυξη άμεσων κρατήσεων μέσω ιστοσελίδων των ξενοδοχείων, με εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ για μείωση του κόστους λειτουργίας, με συνεργασίες στον κλάδο και στην τοπική κοινωνία.

Ας γίνουμε όλοι σωματοφύλακες του ελληνικού τουρισμού «ένας για όλους και όλοι για έναν!»

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *