Photo by Anete Lūsiņa on Unsplash

“Σεισμικές” αλλαγές στις συνήθειες των ταξιδιωτών | Οι 10 κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2022

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πανδημία αφύπνισε τους ταξιδιώτες, οι οποίοι, πλέον, είναι πιο ευσυνείδητοι και ενσωματώνουν τις αρχές και τις αξίες τους στις διακοπές τους, φέρνοντας μια “σεισμική” αλλαγή στις συνήθειές τους. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει η G Adventures, η οποία παρουσιάζει τις 10 κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια για το 2022.

Η G Adventures υποστηρίζει ότι πλέον οι ταξιδιώτες αναζητούν υπεύθυνες ταξιδιωτικές επιλογές. Στο πλαίσιο αυτί οι δέκα τάσεις που αναδύονται στα ταξίδια για το 2022 είναι:

1: Κοινοτικός τουρισμός – υπεύθυνο ταξίδι
Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου “πάνελ” ταξιδιωτών φαίνεται να έχει επικεντρωθεί περισσότερο στα υπεύθυνα ταξίδια το 2022. Οι ταξιδιώτες αναζητούν περιπέτειες που κινούνται σε πολλές μικρότερες κοινότητες και υποστηρίζουν τον τοπικό πληθυσμό.

2: Οι ταξιδιώτες νοιάζονται περισσότερο για τη στήριξη των ντόπιων
Οι ταξιδιώτες, που ενδιαφέρονται για πολλά ακόμη πέραν του αποτυπώματος άνθρακα και της μείωσης των πλαστικών, επιδιώκουν τα χρήματά τους να ωφελούν άμεσα τους ντόπιους. Σε ποσοστό 66% παγκοσμίως, η τάση αυτή ενισχύθηκε από τον αντίκτυπο της πανδημίας στις χώρες που βασίζονται στον τουρισμό για την οικονομική τους επιβίωση.

3: Τα workations αυξάνονται σε δημοτικότητα
Καθώς ο κόσμος μετατοπίζεται στην εξ αποστάσεως εργασία, οι εταιρίες συνειδητοποίησαν ότι τα γραφεία δεν ήταν απαραίτητα για να διασφαλιστεί η παραγωγικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, τα workations κερδίζουν έδαφος. Το 24% των ερωτηθέντων της έρευνας δήλωσαν ότι είναι σε θέση να εργάζονται από οπουδήποτε -με τον αριθμό αυτό να “εκτοξεύεται” στο 46% για τους νέους 18-34 ετών. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων (37% από 19% τον Δεκέμβριο του 2020) σχεδιάζει να συνδυάσει την εργασία με μελλοντικά ταξίδια.

4: Οι ξενώνες επιστρέφουν δυναμικά
Η ανάγκη για κοινωνική σύνδεση μεταξύ των νέων ταξιδιωτών είναι ισχυρότερη από ποτέ, με το 63% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-34 ετών να δηλώνουν ότι είναι πιθανό να δοκιμάσουν την εμπειρία ενός ξενώνα μετά την πανδημία. Η γνωριμία με ανθρώπους για να κοινωνικοποιηθούν και ενδεχομένως να ταξιδέψουν μαζί ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του ξενώνα για το 71% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

5: Επιθυμία αποσύνδεσης από τις συσκευές
Πέρα από τους εργαζόμενους, που συνδυάζουν εργασία και διακοπές, οι ταξιδιώτες επιθυμούν να επανασυνδεθούν με τους ανθρώπους και τους τόπους, αλλά επιθυμούν απεγνωσμένα να αποσυνδεθούν από τον διαδικτυακό κόσμο, κατά τη διάρκεια των διακοπών. Το 54% των ερωτηθέντων θέλουν να διακόψουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μειώσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη, ενώ το 28% δηλώνει ότι η κοινωνικοποίηση και η γνωριμία με νέους ανθρώπους είναι η κορυφαία προτεραιότητά τους στις επόμενες διακοπές τους.

6: Διαθέτοντας αυξημένο ταξιδιωτικό προϋπολογισμό
Η αποχή από τα ταξίδια έδωσε ώθηση σε μια “έκρηξη” αποταμίευσης, το 18% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό του για διεθνή ταξίδια. Αυτό το πλεόνασμα πιθανότατα σημαίνει ότι θα τους οδηγήσει σε μεγαλύτερες διακοπές περιπέτειες απ’ ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν.

7: Όχι στο staycation, ναι στα μακρινά ταξίδια
Η απήχηση των εγχώριων διακοπών έχει αρχίσει να φθίνει, καθώς η πανδημία προχωράει ολοένα και περισσότερο. Μόνο το 18% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να παραμείνουν πιο κοντά στο σπίτι τους, στις επόμενες διεθνείς διακοπές του, με σχεδόν το ένα τρίτο (30%) να λέει ότι είναι λιγότερο πιθανό να κάνει “staycation” το 2022.

8: Ο λήθαργος του lockdown ωθεί τον ενεργό τρόπο ζωής
Σωματικά δραστήριοι στις επόμενες διακοπές τους επιθυμούν να είναι το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Ενώ, το 64% των ταξιδιωτών δηλώνουν ότι η σωματική και ψυχική τους ευεξία αποτελεί κορυφαίο κριτήριο για τις επόμενες διακοπές τους. Για παράδειγμα το να κάνουν μια πεζοπορία τους ακούγεται αρκετά ελκυστικό.

9: Η ευημερία και η ψυχική υγεία σημείο αναφοράς
Με το συντριπτικό ποσοστό του 95% των ταξιδιωτών να δηλώνουν ότι τα ταξίδια είναι σημαντικά για την ευεξία και την ψυχική τους υγεία, πολλοί αναζητούν διακοπές που όχι μόνο τους βοηθούν να επανασυνδεθούν αλλά και ως μέσο αναζωογόνησης.

10: Φθίνουν τα ταξίδια εκδίκησης, αναδύονται τα ταξίδια επανασύνδεσης
Οι ταξιδιώτες “διψούν” για νέες εμπειρίες και ισχυρότερες συνδέσεις. Αν και ο όρος “ταξίδι εκδίκησης” απέκτησε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ταξίδια επανασύνδεσης βρίσκονται τώρα στο 42%, σε σύγκριση με τα ταξίδια εκδίκησης που αντιπροσωπεύουν το 14%.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *