Γ. Παράσχης: “Εκρηκτικά ξεκίνησε η εφετινή χρονιά” | Στα ίδια ή και καλύτερα επίπεδα από το 2019, το 2023! | Νέα εποχή για τον ΣΕΤΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Εκρηκτικά ξεκίνησε η εφετινή χρονιά”, δήλωσε εμφατικά στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης, συμπληρώνοντας ότι το  2023, θα κλείσει στα ίδια ή και καλύτερα επίπεδα από το 2019, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε διάφορες δηλώσεις το τελευταίο διάστημα πάσης φύσεως “ειδικών” περί τον Τουρισμό…

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά , αναφερόμενος στο γεγονός ότι αυτή η εκρηκτική άνοδος στην έναρξη της εφετινής χρονιάς, δεν εκδηλώνεται σε όλες τις περιοχές, “Κάποιοι προορισμοί μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει χαμηλότερες επιδόσεις τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, πλέον ταξιδεύουν οι πολίτες μεσαίου εισοδήματος και όχι μόνο οι εύποροι, όπως έγινε κατά κύριο λόγο στη διάρκεια της πανδημίας”. Διευκρίνησε μάλιστα ότι πέρυσι στο πρώτο τετράμηνο υπήρχαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας.  Μάλιστα ο Άρης Ίκκος διευκρίνισε ότι οι μόνο οι οδικές αφίξεις υπολείπονται κατά 15% σε σύγκριση με το 2019, όταν πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 30%.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας στην τουριστική βιομηχανία ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι ο Τουρισμός είναι μια δημοκρατική βιομηχανία και ο ΣΕΤΕ έχει σαν στόχο να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό και επιδιώκει τη δημιουργία ενός τουριστικού περιβάλλοντος το οποίο να μην αποκλείει καμία επιχείρηση και κανέναν επισκέπτη.

“Οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κάνει τον τουρισμό πιο προσιτό, τοποθετείται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων μας. Προσωπικά θεωρώ ότι ο τουρισμός είναι μια εξαιρετικά δημοκρατική βιομηχανία. Η Ελλάδα προσφέρει μια μεγάλη επιλογή σε προϊόντα και περιοχές. Επομένως, δεν είναι δυνατόν κάποιος να επικεντρωθεί σε ένα αφήγημα που να λέει ότι θέλουμε λίγους και πιο πλούσιους. Επομένως, υπάρχει τουρισμός για όλους τους επισκέπτες ανεξαρτήτως εισοδήματος”, είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για τα θέματα που έχει θέσει προς επίλυση στην κυβέρνηση, απαρίθμησε τα εξής:

– Ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης
– Μείωση του ΦΠΑ
– Λύσεις στα θέματα της αγοράς εργασίας, οι ελλείψεις στην οποία φτάνουν τους 70.000 εργαζόμενους
– Βελτίωση των υποδομών

Μάλιστα αναφερόμενος στα πολύ σοβαρά χωροταξικά θέματα που απασχολούν και τον Τουρισμό, υπογράμμισε ότι οι ξεκάθαροι κανόνες χωροταξίας, πρέπει να είναι κεντρικό θέμα και ότι χωρίς ασφάλεια δικαίου δεν μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις. “Όταν μετακινούνται τα δοκάρια, είναι πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά!

Κατά τα λοιπά, όπως είπαν Γιάννης Παράσχης και Αλέξανδρος Θάνος, συμπληρώνοντας 10 χρόνια ως κοινωνικός εταίρος, ο ΣΕΤΕ καλείται να εκπροσωπήσει το σύνολο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, αλλά και των νέων τάσεων και των εκπροσώπων τους, σε μια διευρυμένη αντίληψη για το ελληνικό τουριστικό επιχειρείν.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, η εξέλιξη του Συνδέσμου σηματοδοτείται από την ενίσχυση των διοικητικών και εκτελεστικών του δομών, με τους Αλέξανδρο Θάνο, Εντεταλμένο Σύμβουλο ΣΕΤΕ, Γιώργο Βερνίκο, Γενικό Γραμματέα ΣΕΤΕ και Πρόεδρο ΙΝΣΕΤΕ και Ιωάννα Δρέττα, Προέδρο Marketing Greece. Σημειώνεται ότι τον Μάϊο τροποποιήθηκε το καταστατικό της Marketing Greece, προκειμένου η κ.α Δρέττα να αναλάβει την προεδρία…

Ακόμη οι κ.κ. Γιάννης Παράσχης και Αλέξανδρος Θάνος επικεντρώθηκαν στους κύριους πυλώνες  στρατηγικής ανάπτυξης του Τουριστικού Τομέα τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ορθή σύνθεση του τουριστικού προϊόντος:

  • Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα
  • Υποδομές
  • Διαχείριση Προορισμών
  • Αγορά Εργασίας
  • Βιωσιμότητα

Ειδική μνεία έγινε στη βιωσιμότητα όχι μόνο ως ευθύνη για τις επόμενες γενιές, αλλά και ως άξονα ανταγωνιστικότητας, καθώς και στον στρατηγικό προσανατολισμό του ΣΕΤΕ, με γνώμονα την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό – Σχέδια Δράσης 2030.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας του τουριστικού τομέα, όπως η ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη των προορισμών, η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου», η πορεία του τουρισμού το 2023 με τα ως σήμερα δεδομένα, η ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικού και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό, θέματα ακρίβειας αλλά και λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Την ενημέρωση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ, Μαρία Γάτσου.

Tagged

1 σχόλιο στο “Γ. Παράσχης: “Εκρηκτικά ξεκίνησε η εφετινή χρονιά” | Στα ίδια ή και καλύτερα επίπεδα από το 2019, το 2023! | Νέα εποχή για τον ΣΕΤΕ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *