sete

Γ. ΡΕΤΣΟΣ : Συνεχίζεται η δυναμική του Τουρισμού το 2019, ανάγκη άμεσης μείωσης του ΦΠΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

«Ο τουρισμός είναι υπόθεση των πολλών και όχι των λίγων. Γι’ αυτό και αν με ρωτάγατε για το 2019 τι βλέπω ως προτεραιότητα, θα σας μίλαγα για συνέργειες. Συνεργασίες και σύνθεση δυνάμεων. Είμαστε πολλά χρόνια σε μια ανοδική πορεία. Η δυναμική της Ελλάδας συνεχίζεται, είναι όμως ψηλά ο πήχης και οι προκλήσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Ρέτσος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, επισημαίνοντας επίσης ότι «υπάρχει μία σειρά αστάθμητων παραγόντων και προβλημάτων που θα παίξουν ρόλο στην τελική διαμόρφωση των βασικών τουριστικών μεγεθών».

Τα τρία σημεία στα οποία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στη διάρκεια της συνέντευξης, ήταν:

  • η συνέχιση της δυναμικής του ελληνικού Τουρισμού το 2019, αφού η άνοδος της Τουρκίας πλήττει την Ισπανία, η οποία είχε αποκομμίσει τα μεγάλα οφέλη από την πτώση της Τουρκίας και όχι η Ελλάδα. Μάλιστα η Ελλάδα ιστορικά δεν εμφανίζει μεγάλες μειώσεις στην καθοδική φάση του τουρισικού κύκλου, όπως δείχνουν σχετικές μελέτες. Ωστόσο η Ελλάδα ήδη έχει κλείσει 6 συνεχείς ανοδικές χρονιές, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • η ανάγκη άμεσης μείωσης του ΦΠΑ και της σταθερότητας των φορολογικών συνθηκών στην χώρα, καθώς στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από την υπερφορολόγηση
  • η ανάγκη ανάπτυξης της διαχείρισης των προορισμών, σε ζητήματα καθημερινότητας (καθαριότητα, αποκομιδή απορριμμάτων, φωτισμός, δίκτυα, κ.λπ.), αλλά και ανάπτυξης των υποδομών.

Επίσης, ο κ. Ρέτσος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα εργασιακά θέματα, στα οποία όπως είπε ο κλάδος του Τουρισμού, εμπράκτως έχει στηρίξει τους εργαζόμενους, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να δει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα της παροχής κινήτρων στους νεοεισερχόμενους στον κλάδο, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το 2018

Για τη φετινή χρονιά, υπολογίζεται ότι επισκέφτηκαν τη χώρα μας περισσότεροι από 30 εκατ. τουρίστες (σχεδόν 33 εκατ. μαζί με τις αφίξεις επισκεπτών από κρουαζιέρα). Επίσης, εκτιμάται ότι οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις κινήθηκαν κοντά στα 16 δισ. ευρώ.

seteΟ κ. Ρέτσος σημείωσε ότι «το μέλλον του τουρισμού ξεπερνά το πλήθος των αφίξεων και τη μονοδιάσταστη καταγραφή των εσόδων, άλλα έχει να κάνει με το  αποτύπωμά του και το βαθμό που αυτό είναι ωφέλιμο για έναν τόπο και την κοινωνία του. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα τονίζουν την προσήλωσή μας στην ποιότητα ζωής του τόπου μας και στη φυσιογνωμία του».

Στους στόχους του ΣΕΤΕ για το 2019, παραμένουν η αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, που επιτυγχάνεται με τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον  πολιτισμό, καθώς και με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που είναι απόλυτα συνδεμένη με τον ανθρώπινο παράγοντα. Περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, εκπαίδευση και κατάρτιση για εργαζόμενους και επιχειρηματίες µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων, εξακολουθούν και είναι στις κεντρικές προτεραιότητες.

Θεσμικά θέματα

Ο ΣΕΤΕ θα συνεχίσει παράλληλα τις προσπάθειες για την επίλυση θεσμικών ζητημάτων, που επηρεάζουν εξακολουθητικά τις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως:

  1. η υψηλή φορολογία που έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος,
  2. η ανάγκη δημιουργίας νέου χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό που θα συνδυάζει ανάπτυξη και αειφορία,
  3. το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων που δεν έχει ακόμα επιλυθεί σε επίπεδο φορολογίας και θέσπισης κανόνων λειτουργίας. Αρκετές χώρες και προορισμοί έχουν ρυθμίσει την αγορά και η Ελλάδα πρέπει να παραδειγματιστεί από τις βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό,
  4. η ανάγκη θέσπισης κινήτρων για νέο-εισερχόμενους στην αγορά εργασίας προκειμένου να μειωθεί η ανεργία στη χώρα, καθώς και η διατήρηση των ρυθμισμένων σχέσεων εργασίας με έμφαση στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ: «Ένας τόπος δεν πρέπει να αρέσει μόνο στους τουρίστες που τον επισκέπτονται, αλλά και στους κατοίκους που ζουν σε αυτόν και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. H ποιότητα του τόπου, των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, οφείλει να συμβαδίζει με την ποιότητα ζωής που θέλουμε για εμάς τους ίδιους. Γιατί η ποιότητα της ζωής των κατοίκων, συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση των τουριστών. Επάρκεια σε βασικές υποδομές όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελούν ζήτημα για κάποιους από τους προορισμούς που κινούνται στα όριά τους στην αιχμή της σεζόν.

seteΑυτό σημαίνει αλλαγή της φιλοσοφίας και λήψη μεγαλύτερου ρόλου σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση και καλή λειτουργία προορισμών, καθώς και στη σχετική προσαρμογή των δραστηριοτήτων προώθησης προορισμών αντίστοιχα. Πλέον, δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για την προβολή ενός προορισμού, αλλά οφείλουμε να αγγίζουμε θέματα ολιστικής βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης προορισμών, με απώτερο στόχο την αποφυγή φαινομένων εμπορευματοποίησης του προϊόντος. Από τον στόχο της τουριστικής ανάπτυξης περιοχών, έχουμε περάσει στην εποχή που ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει και εν μέρει -ήδη- αποτελεί μέσο βελτίωσης ενός τόπου. Και σε αυτό το σημείο, καταδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για συνεργασίες, συνέργειες και συνένωση. Δεν είναι αρκετή μόνο η προσπάθεια και οι όποιες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Χρειάζεται η δέσμευση και υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ο ενεργός διάλογος με τους ίδιους τους πολίτες. Αποτελεί προτεραιότητα να καταγραφούν τα ζητήματα και να δρομολογηθούν λύσεις, με την αξιοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτικών μηχανισμών, προς όφελος του ελληνικού τουρισμού και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας».

Ο Γιώργος Βερνίκος

O γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, κ. Γιώργος Βερνίκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ο τουρισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια. Όμως είμαστε σε ένα περιβάλλον με αμέτρητες προκλήσεις. Είναι ευθύνη όλων μας να επιδιώκουμε τη συμφιλίωση με την κοινωνία με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη διάχυση των ωφελειών».

Tagged

1 σχόλιο στο “Γ. ΡΕΤΣΟΣ : Συνεχίζεται η δυναμική του Τουρισμού το 2019, ανάγκη άμεσης μείωσης του ΦΠΑ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *