Γ. ΡΕΤΣΟΣ: Από αυτές τις αγορές και τον εσωτερικό Τουρισμό θα ξεκινήσουμε τον Ιούνιο|Προσωρινή μείωση ΦΠΑ, κατάργηση τέλους|VIDEO

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τις αγορές από τις οποίες θα ξεκινήσει ο ελληνικός Τουρισμός τον Ιούνιο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, στην πρώτη του διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, τονίζοντας παράλληλα την σημασία του εσωτερικού Τουρισμού, ειδικά φέτος, ενώ ζήτησε την μείωση, έστω και προσωρινά, του ΦΠΑ, και την κατάργηση του τέλους διαμονής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι ο ελληνικός Τουρισμός για να επανεκκινήσει θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ, συμφώνησε στην υιοθέτηση του voucher στις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ χαρακτήρισε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ως “πέμπτη φάλαγγα“, αυτούς που ζητούν “διαγραφή χρεών”. Είπε χαρακτηριστικά, “Η κρίση δεν είναι ευκαιρία για θαλασσοδάνεια και διαγραφή χρεών. Δεν πρέπει να γκρεμιστεί ότι έχει χτιστεί και γι’ αυτό είμαι αντίθετος στον λαϊκισμό και τις εύκολες λύσεις”.

retsosΠιο αναλυτικά, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι με δεδομένο ότι οι παραδοσιακές τουριστικές αγορές της  Ελλάδας (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, κ.λπ.) έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού, οι αγορές στις οποίες μπορούμε να στραφούμε είναι αυτές του Ισραήλ, Λιβάνου, Κύπρου, Αραβικών Εμιράτων, αλλά και των Βαλκανίων, δεδομένης της καλής εικόνας που εμφανίζουν στο μέτωπο της πανδημίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “10.000.000 τουρίστες προσεγγίζουν την Ελλάδα οδικώς και αυτοί εφέτος θα πρέπει να τύχουν της προτεραιότητάς μας”.

primagel
adv

Ακόμη, ο κ. Ρέτσος είπε ότι δεν θα ανοίξουν φέτος όλες οι επιχικά λειτουργούσες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ ζήτησε από την Πολιτεία την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο, που όπως είπε τώρα είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Μάλιστα είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει ή τώρα ή ποτέ, έστω και προσωρινά και μετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μπορεί να αξιολογήσει ξανά το μέτρο. Θεώρησε δε προφανή την κατάργηση του τέλους διαμονής, όχι για την ελάφρυνση του ξενοδοχείου, αλλά για το μάρκετινγκ του ελληνικού Τουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τέλη Μαϊου, με αρχές Ιουνίου, σταδιακά, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ταξιδιωτικοί κανονισμοί (π.χ. πιστοποητικά υγείας), ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των ξενοδχειακών μονάδων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο εφικτός στόχος λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι μηδενικό, είναι να επιτευχθεί επανεκκίνηση στο τρίτο τρίμηνο και ουσιαστική ανάκαμψη και προσπάθεια ανάκτησης αυτών που έχουν χαθεί φέτος στο τέταρτο τρίμηνο. Δηλαδή θα μπορούσε ο τουρισμός από τον Αύγουστο και μετά, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, να επιχειρήσει να ανακτήσει μέρος των απωλειών.

Για το voucher, το οποίο θα έχει διάρκεια 18 μηνών, θα έχουν τη δυνατότητα οι τουριστικές επιχειρήσεις να μεταθέτουν την κράτηση των πελατών τους για το μέλλον δίχως να χρειαστεί να τους αποζημιώνουν για τις κρατήσεις που έχουν κάνει. Σε περίπτωση παρέλευσης του 18μηνου δίχως να έχει γίνει χρήση του από τους πελάτες, τα χρήματα της προκαταβολής θα επιστρέφονται στον καταναλωτή. Μάλιστα ο κ. Ρέτσος είπε ότι θα μπορούσε να δοθεί και κάποιο μικρό δώρο, π.χ. αν η προκαταβολή είναι 100 ευρώ, ο καταναλωτής να πιστώνεται για 110 ευρώ, ως ανταμοιβή.

Δείτε τη εισήγηση του κ. Ρέτσου στο κανάλι του money-tourism.gr, στο youtube.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *