money
Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος | money tourism copyright photo

Γ. Τάσιος: Μπορούμε το 40-50% του 2019, αν πάμε καλά μέχρι τον Οκτώβριο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

“Με μια μετάλλαξη που είναι ηπιότερη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωράει και με τη διενέργεια ενός εντυπωσιακού αριθμού τεστ,  οι σχετικές οδηγίες για τα ταξίδια, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να προσαρμοστούν στο πραγματικό επίπεδο επικινδυνότητας και όχι στη γενική αναφορά της θετικότητας. Να μετράμε τον πραγματικό κίνδυνο και όχι τον φόβο. Έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε σεζόν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο και θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε το στόχο του 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019”.

Με αυτή την φράση, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος τοποθετείται στις δηλώσεις και τις διαρροές των ημερών για “αύξηση κρατήσεων 130% σε σχέση με το 2019”, “αύξηση κρατήσεων 60% έως τώρα σε σύγκριση με το 2019”, κ.λπ., κ.λπ..

Είμαστε καλύτερα από πέρυσι, δήλωσε ο Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», εκτάκτως με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τονίζοντας ότι “Η γενική εικόνα της μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης μας κάνει να αισιοδοξούμε σε σχέση με το 2020. Μπαίνουμε στον Αύγουστο με μια καλή διάθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει».

Αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση, επισήμανε τα εξής στοιχεία: «Τον Ιούνιο πέρυσι ήμασταν κλειστοί, φέτος άνοιξαν τα ξενοδοχεία, είχαν μια μέση πληρότητα 45%. Τον Ιούλιο, έχουν ανοίξει και τα 10.000 ξενοδοχεία και η μέση πληρότητα είναι 60-85% πανελλαδικά».

Όπως είπε, πηγαίνει πολύ καλά η Βόρεια Ελλάδα, σε αντίθεση με τα νησιά του Ιονίου.

Η γενική εικόνα της μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης «μας κάνει να αισιοδοξούμε σε σχέση με το 2020. Μπαίνουμε στον Αύγουστο με μια καλή διάθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει».

«Μέσα σε όλα αυτά όμως έχουμε και τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο “κίτρινο” και απευχόμαστε να υπάρξουν “κόκκινα”, όπως αυτό της Μυκόνου», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις κρατήσεις του Αυγούστου, ο κ. Τάσιος τόνισε ότι «το πρώτο δεκαπενθήμερο πηγαίνει καλά, για το δεύτερο υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά δωμάτια και δεν ξέρουμε για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».

Ο στόχος να καλυφθεί το 50% του 2019, είναι εφικτός; «Εμείς ακόμα δεν κάνουμε εκτιμήσεις. Είμαστε με βάση το 2020. Προφανώς για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε αυτό το νούμερο, θα πρέπει να πάει πολύ καλά ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος».

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Σχολιάζοντας τα μέτρα για τους εργαζόμενους στον κάδο που δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε: «Οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν ένα self και ένα rapid τεστ (με ιδία έξοδα) μέσα στην εβδομάδα. Νομίζω ότι είναι μία πολύ ορθή λύση. Σεβαστό κάποιος αν δεν θέλει να εμβολιαστεί, αλλά τελικά ας πληρώσει από την τσέπη του».
Όπως είπε, μετά από αυτό το μέτρο η εικόνα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες: «Πλέον σκέφτονται να εμβολιαστούν, κυρίως με το μονοδοσικό της Johnson&Johnson».

Υπάρχουν στους τουριστικούς προορισμούς αρκετά διαθέσιμα εμβόλια; «Ναι, υπάρχουν. Το έχουμε τσεκάρει και υπάρχει η δυνατότητα, ιδιαίτερα στο μονοδοσικό παντού».

Ξενοδοχεία καραντίνας

Είναι σε επάρκεια στα νησιά τα νοσοκομεία καραντίνας; «Τα ξενοδοχεία καραντίνας μπήκαν ανά περιοχές με βάση τα στοιχεία του 2020, που δεν είχαμε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων και με βάση τα νόμιμα καταλύματα ανά περιοχή. Έτσι έγινε ό,τι έγινε στη Μύκονο και την Πάρο, όπου η βραχυχρόνια μίσθωση έχει ξεσαλώσει. Επειδή δεν είναι ελεγχόμενο, η μεγαλύτερη ροή (κρουσμάτων) προέρχεται από κει».

Η συνέντευξη του κ. Τάσιου εδώ.

Ο κίνδυνος

Ακόμη ο κ. Τάσιος σε άρθρο του υπογραμμίζει: “Να μετράμε τον πραγματικό κίνδυνο και όχι τον φόβο Φθάνοντας στα μέσα ενός αβέβαιου και δύσκολου καλοκαιριού, έχουμε τα πρώτα δεδομένα σχετικά με το πως κύλησαν τα πράγματα για τον ελληνικό τουρισμό μέχρι τώρα και μπορούμε πλέον να κάνουμε ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Το πρώτο και πολύ σημαντικό δεδομένο είναι πως βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο πέρυσι. Αυτή τη στιγμή, ο  μέσος όρος της  ξενοδοχειακής πληρότητας, πανελλαδικά,  βρίσκεται στο 65-75% ενώ πέρυσι η αντίστοιχη πληρότητα βρισκόταν στο 30%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τώρα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία ενώ πέρυσι είχαν λειτουργήσει σχεδόν τα μισά, αντιλαμβάνεται κανείς πως έχουμε υπερδιπλάσιες πληρότητες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2020.

Το δεύτερο στοιχείο που αναδεικνύεται είναι το υψηλό αίσθημα ευθύνης του ξενοδοχειακού κλάδου. Οι ξενοδόχοι θωρακίζουν την αξιοπιστία της ελληνικής φιλοξενίας με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων, είναι ελάχιστα τα κρούσματα μεταξύ των επισκεπτών μας και στις περισσότερες των περιπτώσεων η διαχείρισή τους γίνεται με απόλυτη ασφάλεια σε δωμάτιο απομόνωσης εντός ξενοδοχείου, συνεχίζοντας ο πελάτης μας να απολαμβάνει υπηρεσίες που έχει πληρώσει. Αντίθετα, η ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση προκαλεί ζημιά στην εικόνα της χώρας και κυρίως στα νησιά. Είναι ο λόγος για τον οποίο η ΠΟΞ με επιστολή της στον Υπουργό Τουρισμό ζήτησε οι τουρίστες όμως που έχουν επιλέξει να διαμείνουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και να μην επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας. Το τρίτο στοιχείο που πρέπει να συγκεντρώσει άμεσα την προσοχή μας είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται η  επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της τουριστικής περιόδου και ο εν δυνάμει επισκέπτης της χώρας μας πρέπει να έχει την πραγματική εικόνα,  όπως προκύπτει από τον αριθμό των νοσηλευόμενων και των θανάτων που κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και όχι από τον γενικό αριθμό των κρουσμάτων που οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα”.

Και καταλήγει: “Με μια μετάλλαξη που είναι ηπιότερη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωράει και με τη διενέργεια ενός εντυπωσιακού αριθμού τεστ,  οι σχετικές οδηγίες για τα ταξίδια, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να προσαρμοστούν στο πραγματικό επίπεδο επικινδυνότητας και όχι στη γενική αναφορά της θετικότητας. Να μετράμε τον πραγματικό κίνδυνο και όχι τον φόβο. Έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε σεζόν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο και θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε το στόχο του 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι πως η πανδημία απέδειξε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της,  μπορεί να συνδυάζει αεροπορικό και οδικό τουρισμό, διεκδικώντας και στις δυο κατηγορίες πρωταγωνιστικό ρόλο. Γεγονός που έχει πρόσθετη υπεραξία και για την «επόμενη μέρα»”.

ksd 2019
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *