tasios

Γ. Τάσιος: Πάρτε μέτρα για τις οδικές εισόδους της χώρας | Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Η διασφάλιση της δυνατότητας ομαλούς και ασφαλούς προσέλευσης των οδικών τουριστών είναι, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ηπειρωτική χώρα – Βόρεια Ελλάδα, όπου οι οδικοί τουρίστες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πελατών τους, ζήτημα επιβίωσης, τόσο για αυτές, όσο και για τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι οποίες ζουν από τον τουρισμό”, αναφέρουν σε επιστολή προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και ο γενικός γραμματέας Μανώλης Τσακαλάκης, ενόψει του ανοίγματος της εφετινής τουριστικής περιόδου.

Και υπενθυμίζουν με νόημα ότι “Όλοι θυμόμαστε τη μεγάλη δυσφήμιση που υπέστη η χώρα μας κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2020, εξαιτίας και των δύσκολων συνθηκών ελέγχου που
επικρατούσαν στα χερσαία σύνορα μας”.

Η επιστολή

Η επιστολή έχει ως εξής:

Προς
κο Σταύρο Καλαφάτη, Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας
– Θράκης
κο Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
κο Χρήστο Μέτιο, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
κο Αλέξανδρο Καχριμάνη, Περιφερειάρχη Ηπείρου
κο Γιώργο Κασαπίδη, Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
Κοινοποίηση:
κα. Μαρία Αντωνίου, Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη
Θεσσαλονίκη
κο. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

Αξιότιμοι κύριοι,

Όλοι θυμόμαστε τη μεγάλη δυσφήμιση που υπέστη η χώρα μας κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2020, εξαιτίας και των δύσκολων συνθηκών ελέγχου που επικρατούσαν στα χερσαία σύνορα μας.

ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

ksd PRIMAGEL Τάσιος
adv

Η διασφάλιση της δυνατότητας ομαλούς και ασφαλούς προσέλευσης των οδικών τουριστών είναι, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ηπειρωτική χώρα – Βόρεια Ελλάδα, όπου οι οδικοί τουρίστες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πελατών τους, ζήτημα επιβίωσης, τόσο για αυτές, όσο και για τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι οποίες ζουν από τον τουρισμό.

Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες για το άνοιγμα του τουρισμού από τις 14 Μαΐου θα πρέπει να περιλαμβάνει και συγκεκριμένο σχέδιο για τον τρόπο διαχείρισης των χερσαίων συνόρων μας και τη διαδικασία εισόδου μέσω αυτών των τουριστών-επισκεπτών μας.

Δυστυχώς η ενημέρωση που έχουμε είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε βελτίωση σε υποδομές και θέματα στελέχωσης των σχετικών υπηρεσιών.

Κατά την άποψή μας είναι απαραίτητο:
 Να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από όλους τους συνοριακούς σταθμούς. Αντιλαμβανόμαστε πως λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί σε ορισμένες γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία), αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει άμεσα στην παρούσα φάση. Θα πρέπει όμως να δοθεί προτεραιότητα στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, μέσω του
οποίου έρχονται τουρίστες – επισκέπτες όχι μόνο από τη Σερβία (υπάρχει σχετική διμερής συμφωνία), αλλά και από τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
 Να υπάρξει βελτίωση των υποδομών των συνοριακών σταθμών και ενίσχυση της στελέχωσής τους, ιδιαίτερα του προσωπικού που υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία) και των υπαλλήλων των Τελωνείων.
 Να οριοθετηθούν λωρίδες προσέλευσης για τους τουρίστες που φέρουν μαζί τους το απαραίτητο πιστοποιητικό για την είσοδό τους (πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ PCR, κ.λπ.) και να υπάρχει δυνατότητα το ανωτέρω πιστοποιητικό να ελέγχεται με σκανάρισμα επί τόπου, προκειμένου να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις (άλλωστε αναφερόμαστε σε πιστοποιητικά που έχουν συμφωνηθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τρίτες χώρες).

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, για τη διατήρηση της καλής εικόνας της χώρας μας, να ξεκινήσουμε άμεσα τις σχετικές προετοιμασίες ενόψει Πάσχα και προκειμένου να είμαστε απόλυτα έτοιμοι να υποδεχθούμε τον μεγαλύτερο όγκο των οδικών τουριστών από τον Ιούνιο οργανωμένα και με ασφάλεια.

Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί άμεσα μια κοινή σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να μας ενημερώσετε αναλυτικά για το σχετικό σχεδιασμό, αλλά παράλληλα να μπορέσουμε και εμείς να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και να βοηθήσουμε, όπως μπορούμε, στη κοινή προσπάθεια για την αύξηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τάσιος Μανώλης Τσακαλάκης

Πρόεδρος Δ.Σ.      Γενικός Γραμματέας”.

Ανησυχία για τα επιδημιολογικά

Την έντονη ανησυχία και προβληματισμό των ξενοδόχων συναδέλφων του μετέφερε ο κ. Γρηγόρης Τάσιος στον “αέρα” του Πρακτορείου 104,9fm, σε σχέση με την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων στην Ελλάδα, λίγες μέρες προτού η χώρα μας αρχίσει – έστω πιλοτικά – να υποδέχεται τουρίστες από το εξωτερικό.

“Εμείς δεν είμαστε ακόμα στο πράσινο χρώμα του χάρτη. Ποιος θα κάνει κράτηση, εάν είμαστε στο κόκκινο”; διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, εξηγώντας γιατί είμαστε ακόμα μακριά από το να έχουμε, όπως είπε, κανονικότητα στις κρατήσεις και στις πτήσεις.

“Τα πράγματα αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Σωστά έχει δοθεί ημερομηνία (14 Μαΐου) αλλά δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία τότε. Για την πλειοψηφία η σεζόν θα αρχίσει το δεύτερο 15θήμερο του Ιουνίου”, πρόσθεσε. “Εδώ είναι ο θάνατός σου, η ζωή μου στα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων. Δεύτερη σεζόν covid και εφόσον ένα κατάλυμα δεν έχει εξασφαλίσει το 40 – 50% της πληρότητάς του, δεν έχει λόγο να ανοίξει”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τάσιος επανέλαβε πως τα ξενοδοχεία χρειάζονται νέα εμπροσθοβαρή μέτρα για να επιβιώσουν και υπογράμμισε ότι ζητούμενο ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα είναι να οργανωθούν καλύτερα τα χερσαία σύνορα.

“Πριν γίνουμε καταγγελτικοί να λάβουν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση των χερσαίων συνόρων και τη στελέχωση τους, ώστε οι διελεύσεις να έχουν το λιγότερο χρόνο αναμονής” είπε, τονίζοντας ότι η ΠΟΞ θα εξακολουθήσει να πιέζει τα συναρμόδια υπουργεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Τάσιο εδώ 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *