Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στη διάρκεια μιας λαμπρής εκδήλωσης στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην Αθήνα, έγινε σήμερα η απονομή του τίτλου «European Region of Gastronomy 2019», στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

7Από σήμερα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας.

5Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, παραλαμβάνοντας τη διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Silvia Draghi, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι νησιώτες είναι σήμερα ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για ‘μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας, η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει τη δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο “γαστρονομία”. Ένας ελληνικός όρος που υιοθετείται από όλες τις ευρωπαϊκές διαλέκτους, για να εισάγει μια νέα έννοια που ακόμη και στην εποχή μας δηλώνει την τέχνη και την επιστήμη της καλής διατροφής. Το Νότιο Αιγαίο συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία. Η διάκριση της Περιφέρειάς μας είναι η δική μας εξωστρεφής και αισιόδοξη απάντηση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας».

Στρατηγικοί συνεργ6άτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Rutgers University των ΗΠΑ, που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής. Πρέσβειρα η διακεκριμένη σεφ κα. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας είναι η Aegean Airlines και Επίσημος Χορηγός τα Ελληνικά Πετρέλαια. Με την υποστήριξη του Sympossio Greek Gourmet Touring και 117 κοινωνικών εταίρων.

Την τελετή απονομής της μεγάλης διάκρισης που φέρνει τη γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης, τίμησαν με την παρουσία τους η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η οποία, εκτός της υπουργικής ιδιότητάς της, παρέστη και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης,  εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ιρλανδία, στις οποίες έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».

8Στη σημερινή μεγάλη γιορτή της νησιώτικης γαστρονομίας παρέστησαν οι: Francisco de Calheiros, Πρόεδρος του MinhoIN (Πορτογαλία), Ramon Sentmarti, Γενικός Διευθυντής της PRODECA, Καταλονία (Ισπανία), Anna V Kristensen, Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Περιφέρειας της Δανίας, Juris Radzevics, Εκτελεστικός Διευθυντής του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρίγας (Λετονία), Giovanni Buvoli, Αντιδήμαρχος της Μάντουα, Ανατολική Λομβαρδία (Ιταλία), Roel Schutten, Διευθύνων Σύμβουλος του Agrifood Capital, Βόρεια Βραβάντη (Ολλανδία), Cllr Michael Connolly, Δήμαρχος της κομητείας Galway (Ιρλανδία) και Daniela Cimpean, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Sibiu (Ρουμανία).

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία εκπροσώπων των τουριστικών και παραγωγικών φορέων της χώρας και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Μετά την τελετή απονομής του τίτλου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έγινε σήμερα στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών που είναι μέλη του IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού),  αναμένονται στη Ρόδο, όπου το διήμερο, Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η 11η Συνάντηση του Δικτύου, στην διάρκεια της οποίας θα λάβει χώρα μια σειρά τεχνικών συσκέψεων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *