©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

GBR Consulting: Ξενοδοχειακή αγορά “δύο ταχυτήτων” η ελληνική|Στο 39% των προ-πανδημικών επιπέδων τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, στο 57% τα resorts

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στο χαμηλό ποσοστό του 39% διαμορφώθηκε το επίπεδο ανάκαμψης της ξενοδοχειακής αγοράς της Αθήνας και της  Θεσσαλονίκης το εννεάμηνο του 2021, σε όρους διανυκτερεύσεων, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, με βάση το πρόσφατο report της GBR Consulting

Το ποσοστό του 39% είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο που κατέγραψαν τα resorts (57%), αποδεικνύοντας ότι στην αγορά υπάρχουν ξενοδοχεία πολλών ταχυτήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το report, τον Αύγουστο η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας ανέκαμψε στο 71% των διανυκτερεύσεων του 2019  και τον Σεπτέμβριο στο 66%. Αντίθετα, η ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης ανέκαμψε στο 61% των διανυκτερεύσεων του 2019 τον Αύγουστο και στο 75% τον Σεπτέμβριο.

Τα resorts ως προς τις διανυκτερεύσεις δωματίων έφτασαν σε επίπεδα 89% και 86% κατά τη διάρκεια των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2019.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου τα resorts κατέγραψαν μια ανάκαμψη στο 57%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τα Συνολικά Έσοδα ανά Κατειλημμένο Δωμάτιο στα resorts ήταν σημαντικά υψηλότερα από την ίδια περίοδο του 2019, κάτι που πιθανότατα τροφοδοτήθηκε από τις διαθέσιμες οικονομίες των καταναλωτών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Ελλάδα ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς από την Ισπανία

Η ελληνική τουριστική αγορά δείχνει να επανακάμπτει πιο γρήγορα από την ισπανική, αλλά πιο αργά από την τουρκική, καθώς περίπου 8,6 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, σημειώνοντας πτώση 61%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Η Ελλάδα είχε καλύτερες επιδόσεις από την Ισπανία, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Η ανταγωνιστική Ισπανία κατέγραψε 15,0 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με 58,1 εκατομμύρια το 2019, καταγράφοντας πτώση 74%.

Στην Τουρκία, η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα ήταν ισχυρότερη από την Ελλάδα και την Ισπανία, καθώς η χώρα κατέγραψε πτώση 55% στις διεθνείς αφίξεις κατά την εξεταζόμενη περίοδο, υποδεχόμενη μέχρι τον Αύγουστο του 2021 14,1 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, έναντι 31,0 εκατομμύρια τουριστών την ίδια περίοδο το 2019.

Η ανάκαμψη στην Τουρκία ήταν ιδιαίτερα έντονη τον Ιούλιο.

Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Tourism Economics του Οκτωβρίου 2021, η ελληνική τουριστική αγορά θα ανακάμψει έντονα το 2022, αλλά η πλήρης ανάκαμψη αναμένεται το 2023, ενώ τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα προβλέπεται να ανακάμψουν το 2024.

Παραμένουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παρά την πρόοδο των εμβολιασμών

Τα διεθνή ταξίδια εξακολουθούν να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς παγκοσμίως να παραμένουν υψηλοί, παρά την πρόοδο στον εμβολιασμό, επισημαίνει η GBR.

Η πρόοδος του εμβολιασμού διαφέρει ανά περιοχή και ανά χώρα, με τις χώρες υψηλού εισοδήματος να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος μένουν πίσω.

Στην Πορτογαλία και την Ισπανία το 87% και το 80% αντίστοιχα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, καθιστώντας τις δύο χώρες ασφαλείς για επίσκεψη, ενώ στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί, μέχρι στιγμής, το 61%. Επίσης, η Τουρκία έχει μείνει πίσω με 57%, ενώ οι βαλκανικές χώρες Ρουμανία και Βουλγαρία, που είναι σημαντικές για τον ελληνικό τουριστικό τομέα, κατάφεραν να εμβολιάσουν μόνο το 31% και το 21% αντίστοιχα του πληθυσμού τους.

Επιπλέον, παραμένει μια απροθυμία για τα διεθνή ταξίδια, για την αποφυγή λοιμώξεων, με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού να αναμένεται να μειώσουν αυτή την απροθυμία. Άλλωστε, όπως καταδεικνύεται σε προηγούμενα ενημερωτικά δελτία, μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, οι κρατήσεις αυξάνονται.

Μετά από πτώση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 6,5% το 2020, αναμένεται ανάπτυξη 5%, ακολουθούμενη από 4,5% το 2022, 2,4% το 2023 και 1,4% το 2024, σύμφωνα με την Oxford Economics. Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αναταραχές από την πλευρά της προσφοράς επηρεάζουν, επί του παρόντος, τις προοπτικές.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *