zeus italia

GBR: Κινητικότητα στην ξενοδοχειακή αγορά | Επανέρχεται η ζήτηση

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο 79% των επιπέδων του 2019, πριν την πανδημία, ανήλθε ο αριθμός των ξενοδοχειακών δωματίων σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2021, τόσο στην αγορά της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης, με τη ζήτηση να ανακάμπτει και να κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην ξενοδοχειακή αγορά με την έλευση του νέου έτους, ενώ μια σειρά από επενδύσεις είχα, ήδη, προαναγγελθεί από το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η GBR Consulting, η ζήτηση στις ξενοδοχειακές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανέκαμψε σε επίπεδο 40% όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις δωματίων, ενώ το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 26%, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μεγαλύτερη ήταν η ζήτηση στα θέρετρα, η οποία ανήλθε στο 62% του επιπέδου του 2019, έναντι μόλις 21% το 2020.

Η αύξηση της ζήτησης από τον Ιούνιο του 2021 αποδεικνύεται, επίσης, από τα στοιχεία των κρατήσεων πτήσεων που συλλέγει η Forwardkeys, τα οποία παρουσιάζουν ανάκαμψη την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου.

Ενώ ο δείκτης ADR (μέση ημερήσια τιμή) στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ήταν χαμηλότερος το 2021, σε σχέση με το 2019, τα συνολικά έσοδα ανά κατειλημμένο δωμάτιο στα θέρετρα ήταν σημαντικά υψηλότερα, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

 

Ανθεκτική η αμερικανική αγορά

Σημαντική ανάκαμψη καταγράφηκε στις κρατήσεις από την Αμερική προς την Ευρώπη, η οποία διαταράχθηκε από το τέταρτο “κύμα” της πανδημίας, με την παραλλαγή Omicron να προκαλεί κλείσιμο συνόρων, απαγόρευση κυκλοφορίας και αποκλεισμούς, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, προς τα τέλη Δεκεμβρίου σημειώθηκε μια άνοδος στις κρατήσεις των Αμερικανών, γεγονός που φανερώνει την ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς. Το Eurocontrol ανέφερε ότι η κίνηση σε όρους πτήσεων, κατά τις πρώτες 26 ημέρες του Ιανουαρίου 2022, έφτασε το 69%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Ο Covid επηρεάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Ευρωπαίων

Νέα στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2021, έδειξαν ότι σχεδόν 8 στους 10 πολίτες της ΕΕ αναμένουν ότι η πανδημία Covid-19 θα έχει κάποιου είδους μακροπρόθεσμη επίδραση στην ταξιδιωτική τους συμπεριφορά. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες είναι της γνώμης ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσοχή στα μέτρα υγείας και ασφάλειας, ενώ περίπου το 38% αναμένει περισσότερες διακοπές στη χώρα του και το 34% λιγότερα ταξίδια συνολικά.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *