Photo by Gustavo Fring on Pexels

GBTA: Επανέρχεται η… όρεξη για επαγγελματικά ταξίδια | Αισιόδοξο το 78% των προμηθευτών και διαχειριστών ταξιδιών

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Γυρίζουν… σελίδα τα επαγγελματικά ταξίδια, καθώς η παραλλαγή Omicron του Covid-19 αρχίζει να υποχωρεί και οι παγκόσμιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προθυμία των καταναλωτών για επαγγελματικά ταξίδια. Αυτό αποτυπώνει η τελευταία έρευνα της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματικών Ταξιδιών (GBTA), που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Θετικές είναι οι ενδείξεις για τον όγκο των επαγγελματικών ταξιδιών στην πορεία του έτους, καθώς και η προθυμία των εργαζομένων να ταξιδεύουν και να συνδυάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια με τον ελεύθερο χρόνο ανακάμπτει, σύμφωνα με την έρευνα της GBTA. Η ένωση για πάνω από δύο χρόνια διεξάγει τακτικά έρευνες μεταξύ αγοραστών και προμηθευτών ταξιδιών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να παρακολουθεί τον παλμό της βιομηχανίας των επαγγελματικών ταξιδιών.

Ακολουθούν ορισμένα από τα αποτελέσματα της έρευνας του Φεβρουαρίου της GBTA:

Η αισιοδοξία επιστρέφει: Τρεις στους τέσσερις (78%) προμηθευτές και εταιρίες διαχείρισης ταξιδιών (TMC) που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνονται αισιόδοξοι για την πορεία της βιομηχανίας των επαγγελματικών ταξιδιών, έναντι 54% που δήλωσαν αισιόδοξοι στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.

Περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια επιτρέπονται και είναι ευπρόσδεκτα: Το ποσοστό των ερωτηθέντων που αναφέρουν ότι τα μη απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας τους επιτρέπονται “μερικές φορές” ή “συνήθως” αυξήθηκε σε 73% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με 66% τον Ιανουάριο.
Τέσσερις στους πέντε (82%) συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι οι εργαζόμενοί τους είναι “πρόθυμοι” ή “πολύ πρόθυμοι” να ταξιδέψουν για επαγγελματικούς λόγους στο σημερινό περιβάλλον, σε σύγκριση με το 64% στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.

Και μεταξύ των ερωτηθέντων, οι περισσότεροι (68%) αναμένουν ότι θα θέλουν να ταξιδέψουν περίπου στην ίδια συχνότητα (55%) ή περισσότερο (13%), όπως έκαναν πριν από την πανδημία στο μέλλον. Αντίθετα, ποσοστό 30% δηλώνει ότι θέλει να ταξιδέψει “λίγο ή πολύ λιγότερο” από ό,τι πριν από την πανδημία.

Οι κρατήσεις βελτιώνονται διαρκώς: Κατά μέσο όρο, οι αγοραστές ταξιδιών δηλώνουν ότι οι κρατήσεις επαγγελματικών ταξιδιών της εταιρίας τους βρίσκονται στο 33% του προ-πανδημικού επιπέδου, ενώ οι προμηθευτές ταξιδιών αναφέρουν ότι οι κρατήσεις τους για επαγγελματικά ταξίδια έχουν επιστρέψει στο 42%, σε σύγκριση με τα επίπεδα προτού κάνει την εμφάνισή του ο Covid-19.

Omicron και περισσότερα ταξίδια στο μέλλον: Όσον αφορά την παραλλαγή Omicron, οι περισσότεροι επαγγελματίες που συμμετείχαν στην έρευνα (79%) πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Ωστόσο, οι προσδοκίες ποικίλλουν για το πόσο γρήγορα θα επανέλθουν τα επαγγελματικά ταξίδια. Οι μισοί (50%) αναμένουν ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα επιστρέψουν πιο αργά τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ ένας στους τρεις (29%) αναμένει ότι θα επιταχυνθούν.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Πολύ αυστηροί ή περίπου σωστοί;: Όσον αφορά τις απαιτήσεις εισόδου για τους διεθνείς επισκέπτες, οι μισοί (46%) θεωρούν ότι οι ισχύοντες περιορισμοί είναι “ακριβώς σωστοί” και το ένα τρίτο (34%) θεωρεί ότι οι απαιτήσεις είναι, είτε “πολύ αυστηρές” είτε “υπερβολικά αυστηρές”. Η υποστήριξη για την πιστοποίηση του εμβολιασμού είναι ισχυρή (76% υποστηρίζει αυτό ή το υποστηρίζει πολύ), αλλά πολύ χαμηλότερη για τις υποχρεωτικές καραντίνες (67% αντιτίθεται ή αντιτίθεται πολύ) και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις (62% αντιτίθεται ή αντιτίθεται πολύ).

Η επιπλέον χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε ορισμένες χώρες και περιοχές, σε όλο τον κόσμο, αποτελεί καλή είδηση για πολλούς. Από τους ερωτηθέντες, το 79% αναφέρει ότι οι κυβερνητικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό (23%) ή μερικώς (56%) τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Οι μισοί (51%) δηλώνουν ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες ή περισσότερο για να επανέλθουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρίας τους στο φυσιολογικό, μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ήρθε η ώρα για “μικτά” ταξίδια: Σε ερώτησή τους οι διευθυντές ταξιδίων αν πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοί τους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τα επαγγελματικά τους ταξίδια ώστε να περιλαμβάνουν και ένα στοιχείο αναψυχής (“bleisure” ταξίδια), σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, οι περισσότεροι (82%) πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοί τους ενδιαφέρονται εξίσου (53%) ή “περισσότερο/πολύ περισσότερο” (29%) να συνδυάσουν τα επαγγελματικά ταξίδια με τον ελεύθερο χρόνο.

Πίσω στο γραφείο, κάποιες φορές: Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) αναμένουν ότι η εταιρία τους θα απαιτήσει από τους περισσότερους υπαλλήλους να προσέρχονται στο γραφείο, τουλάχιστον ορισμένες ημέρες. Ωστόσο, το 15% αναμένει ότι η εταιρία τους θα προτιμήσει οι εργαζόμενοι να προσέρχονται στο γραφείο, αλλά δεν θα το απαιτήσει, και πιθανόν να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει κάποια κίνητρα σε περίπτωση που το κάνουν (π.χ. δωρεάν γεύμα ή άλλες παροχές). Υπάρχει και ένα ποσοστό 19% που δεν έχει καμία προτίμηση εάν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι ή επιστρέψουν στο γραφείο.

Κατάσταση ταξιδιωτικού εργατικού δυναμικού: Η πλειονότητα των προμηθευτών ταξιδιών συμφωνεί ότι είναι δύσκολο να προσληφθούν ειδικευμένοι εργαζόμενοι στο σημερινό περιβάλλον (68%) και να διατηρηθούν (58%). Τα δύο τρίτα (67%) συμφωνούν ότι απαιτούνται πρόσθετες αμοιβές ή κίνητρα για την πρόσληψη/διατήρηση εξειδικευμένων εργαζομένων. Επιπλέον, οι προμηθευτές και οι εταιρίες διαχείρισης ταξιδιών (TMC) αναφέρουν ότι το μέγεθος του προσωπικού τους είναι, είτε “κάπως”, είτε “πολύ μικρότερο” (66%) από ό,τι πριν από την πανδημία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *