Photo by Pixabay on Pexels

Γεγονός το πρώτο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταλυμάτων 2022 | Το ενεργειακό κόστος, το μεγαλύτερο πρόβλημα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Με τα διεθνή ταξίδια να επανέρχονται στο προσκήνιο μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, οι ξενοδόχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις. Για να δώσουν φωνή στους ξενοδόχους Booking.com και η Statista Inc. συνεργάστηκαν δημιουργώντας το πρώτο στο είδος του Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταλυμάτων, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων της Ευρώπης.

Ο νέος, εστιασμένος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, χαρτογραφεί τις επιδόσεις του τομέα των καταλυμάτων, τις προκλήσεις, τις προσδοκίες για το μέλλον και τα σημεία στα οποία χρειάζεται βοήθεια από τις κυβερνήσεις και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Η έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας είναι αντιπροσωπευτική όλων των ευρωπαϊκών καταλυμάτων, ενώ διατίθενται πρόσθετες πληροφορίες σε επίπεδο χώρας για ορισμένες αγορές (Σκανδιναβικές χώρες, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα).

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα καταλύματα είχαν μια ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο με αυξανόμενα επίπεδα πληρότητας και τιμών. Αυτή ήταν μια καλοδεχούμενη βελτίωση μετά από δύο καταστροφικά, πανδημικά χρόνια. Ως αποτέλεσμα, πολλά καταλύματα αντιλαμβάνονται τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες αρκετά θετικά. Όσον αφορά το μέλλον, οι ξενοδόχοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Το 38% των καταλυμάτων της ΕΕ πιστεύει ότι η οικονομική τους κατάσταση θα εξελιχθεί θετικά τους επόμενους 6 μήνες, ενώ το 17% πιστεύει ότι θα επιδεινωθεί.

Η έρευνα διαπίστωσε έντονες διαφορές μεταξύ των εθνικών κρατών και των τύπων καταλυμάτων. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Ολλανδία είχαν τόσο ισχυρές επιδόσεις τους τελευταίους 6 μήνες όσο και αισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον. Αντίθετα, οι Γερμανοί, Γάλλοι και Αυστριακοί ξενοδόχοι αντιλαμβάνονται την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση σημαντικά λιγότερο ευνοϊκή και έχουν επίσης χαμηλότερες προσδοκίες για το μέλλον.

Υπάρχει επίσης μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ μεμονωμένων ξενοδοχείων και εκείνων που ανήκουν σε αλυσίδα. Τα μεμονωμένα ξενοδοχεία συγκεντρώνουν χαμηλότερη βαθμολογία σε κάθε μέτρηση του βαρόμετρου καταλυμάτων. Η πληρότητα και τα ποσοστά διανυκτέρευσης των δωματίων τους έχουν εξελιχθεί λιγότερο θετικά τους τελευταίους έξι μήνες- δυσκολεύονται περισσότερο να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια και τους είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουν την ψηφιοποίηση. Ως αποτέλεσμα, είναι γενικά λιγότερο αισιόδοξα για το μέλλον.

Επιπλέον, υπάρχει επίδραση μεγέθους. Τα μικρότερα ξενοδοχεία, δηλαδή εκείνα με λιγότερα δωμάτια, τα κατάφεραν λιγότερο καλά από τα μεγαλύτερα. Πράγματι, είναι τα μικρά και ανεξάρτητα ξενοδοχεία που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid-19 και θεωρούν το μέλλον πιο δύσκολο.

Τα καταλύματα αναζητούν βοήθεια από τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής

Τα καταλύματα σε όλη την Ευρώπη θεωρούν ότι οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους επιτυχία, με το 62% των καταλυμάτων να δηλώνει ότι ο αντίκτυπος είναι σημαντικός ή πολύ σημαντικός.

Ταυτόχρονα, η αναμενόμενη επίδραση είναι μάλλον αρνητική. Το ένα τρίτο των ξενοδόχων πιστεύει ότι ο αντίκτυπος θα είναι επιβλαβής ή πολύ επιβλαβής. Όταν ερωτήθηκαν σχετικά με τις προσδοκίες τους, είναι σαφές ότι τα καταλύματα αναζητούν περισσότερη υποστήριξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας και άλλων εισροών, την αντιμετώπιση των οικονομικών αβεβαιοτήτων και ενός ενδεχόμενου επόμενου “κύματος” Cοωιδ-19, καθώς και για πιο παραδοσιακά ζητήματα, όπως η φορολογία και οι επενδύσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, η γνώση είναι δύναμη και, δίνοντας φωνή στους Ευρωπαίους ξενοδόχους, ο στόχος είναι η ενίσχυση στη λήψη αποφάσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα. “Τα καταλύματα της Ευρώπης εξακολουθούν να βρίσκονται σε εύθραυστη κατάσταση ανάκαμψης και χρειάζονται κάθε δυνατή βοήθεια. Ως σημαντικός συντελεστής της οικονομικής επιτυχίας της Ευρώπης, σίγουρα την αξίζουν”, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *