Matsigkos
Ο κ. Γεώργιος Ματσίγκος

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΙΓΚΟΣ: Η Ρόδος «πονάει» σε εξωξενοδοχειακή υποδοµή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τα “χιλιόµετρα” που έχει διανύσει στην ξενοδοχειακή βιοµηχανία, αλλά και η πολύχρονη ενασχόλησή του µε τα συνδικαλιστικά του κλάδου είναι κάποια από τα στοιχεία που αναδεικνύουν τον Γιώργο Ματσίγκο στην πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόµενα στον τουρισµό, τόσο τον ροδιακό, όσο και εν γένει τον ελληνικό.

Σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και γενικός διευθυντής των Atrium Hotels Γεώργιος Ματσίγκος, µιλάει για τις δυσκολίες της φετινής τουριστικής περιόδου και κάνει τις προβλέψεις του για την τουριστική σεζόν του 2020.

xrhma tourismos

Η συνέντευξη

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. Δεριζιώτη

Βαίνοντας προς την ολοκλήρωση της περιόδου αιχμής της φετινής τουριστικής σεζόν, ποια είναι τα στοιχεία που έχετε για την πορεία του Τουρισμού στη Ρόδο και ποιες είναι οι επιπτώσεις από την ολική επαναφορά της Τουρκίας και προορισμών της Βόρειας Αφρικής στην πορεία των τουριστικών ροών εφέτος στο νησί;

Νοµίζω ότι τελικά η σεζόν σώθηκε λόγω των προσφορών στις οποίες προχώρησαν οι ξενοδόχοι. Ευτυχώς υπήρξε άµεση και πολύ καλή συνεργασία µεταξύ των τουριστικών γραφείων, των tour operators και των ξενοδόχων, µε αποτέλεσµα να έχουµε ελάχιστες ακυρώσεις πτήσεων. Βέβαια, σώθηκε η σεζόν σε αριθµούς αφίξεων, τα έσοδα όµως είναι µειωµένα τουλάχιστον 10%, λόγω των προσφορών. Αιτία είναι το άνοιγµα των αγορών της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας, που λόγω των µειωµένων τιµών και της χαµηλής φορολογίας, σε αντίθεση µε την υψηλή φορολογία που υπάρχει στην Ελλάδα, κατόρθωσαν να προσελκύσουν πολλούς ταξιδιώτες.

Εκτός από την τιμολογιακή πολιτική, την οποία επαναπροσάρμοσαν οι ξενοδόχοι, που πιστεύετε ότι οφείλεται το γεγονός ότι η Ρόδος διατήρησε τη δυναμική της και τη φετινή σεζόν, διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις;

Νοµίζω ότι η Ρόδος παραµένει ένας ποιοτικός προορισµός, σε προσιτή τιµή, µε πολλά πλεονεκτήµατα, υψηλές υπηρεσίες, µοναδικές οµορφιές, πεντακάθαρες ακτές, µε κρυστάλλινα νερά, αρχαιολογικούς χώρους, διασκέδαση, ασφάλεια και, το σηµαντικότερο, την Ροδίτικη φιλοξενία.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το 2020 και σε τι επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές των συμβολαίων που υπογράφηκαν με τους tour operators;

rodosΗ επόµενη σεζόν προβλέπεται δύσκολη, όπως και η φετινή, αφού οι tour operator και οι αεροπορικές εταιρίες δεν προγραµµατίζουν επιπλέον πτήσεις. Εποµένως, χρειάζεται άµεσα εγρήγορση, στοχευµένη προβολή και διαφήµιση, αφού ο ανταγωνισµός παραµένει µεγάλος. Όσον αφορά τις τιµές, σε µία δύσκολη σεζόν όπως ήταν η φετινή και δουλεύοντας µε προσφορές, δεν µπορούσαν να υπάρξουν αυξήσεις. Έτσι, τα συµβόλαια που υπογράφηκαν για την επόµενη σεζόν έχουν ελάχιστες αυξήσεις.

Ποιες, κατά τη γνώμη σας, είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού στο διεθνές, τουριστικό στερέωμα;

Η Ρόδος παραµένει ένας ελκυστικός προορισµός, µε πολλά, σύγχρονα ξενοδοχεία και ποιοτικές υπηρεσίες. Βέβαια, µε το άνοιγµα των νέων ξενοδοχείων, τα τελευταία χρόνια, αναδείχθηκε το πρόβληµα των απαρχαιωµένων υποδοµών του νησιού, που χρήζουν άµεσης βελτίωσης, όπως είναι το οδικό δίκτυο, η υδροδότηση, ο ηλεκτροφωτισµός, ενώ ιδιαίτερη σηµασία θα πρέπει να δοθεί σε θέµατα καθαριότητας και ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα, τα οποία θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο ανταγωνιστικό το ροδιακό, τουριστικό προϊόν και ποιες οι πρωτοβουλίες του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου προς αυτή την κατεύθυνση;

Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογος µας, τα τελευταία χρόνια στοχεύει στην ποιότητα, διοργανώνοντας ηµερίδες και επιµορφωτικά σεµινάρια προς τα µέλη του, µε αποτέλεσµα την επιβράβευση των ξενοδοχείων, κάθε χρόνο, από τους µεγαλύτερους tour operators και τα Τripadvisor – Holidaycheck. Φέτος θα στοχεύσουµε επιπλέον της ποιότητας και σε ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος, αφού ήδη αρχίζει να επηρεάζεται η τουριστική εξέλιξη λόγω των κλιµατολογικών συνθηκών και των απαιτήσεων των tour operators και των πελατών µας. Φυσικά, σε συνεργασία µε τη νέα δηµοτική αρχή και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διότι χρειαζόµαστε οπωσδήποτε και ποιοτικές εξωξενοδοχειακές υποδοµές και υπηρεσίες.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρόδος ως προορισμός και τι περιμένετε από τη νέα δημοτική Αρχή για τη βελτίωση της εικόνας του νησιού;

Τα µεγαλύτερα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η Ρόδος είναι η καθαριότητα, το οδικό δίκτυο, τα πολλά εγκαταλελειµµένα κτίρια, η καθαριότητα των παραλιών, οι δηµόσιες συγκοινωνίες, η έλλειψη θέσεων στάθµευσης και γενικά η εµφάνιση του νησιού, συγκρίνοντάς το µε το άλλοτε σµαραγδένιο νησί της Μεσογείου.

Ποιες αγορές φέτος κινήθηκαν ικανοποιητικά και ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το 2020;

Ικανοποιητικά κινήθηκαν η Γερµανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, ενώ µείωση παρατηρήθηκε από τη Ρωσία, την Πολωνία και από τα Σκανδιναβικά κράτη. Νοµίζω πως και την επόµενη χρονιά η κίνηση θα διαµορφωθεί στα φετινά επίπεδα από πλευράς αγορών, παρά την αβεβαιότητα που προκύπτει από το επικείµενο Brexit.

Τι περιμένετε από τη νέα δημοτική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση;

Περιµένουµε σηµαντική βελτίωση του εξωξενοδοχειακού περιβάλλοντος, µε την αναβάθµιση των υποδοµών, όπως είναι το οδικό δίκτυο, η καθαριότητα και η εικόνα των παραλιών, τη βελτίωση των συγκοινωνιών, την επίλυση του προβλήµατος που προκύπτει από την έλλειψη χώρων στάθµευσης, την αξιοποίηση των εγκαταλελειµµένων κτιρίων, την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την οργάνωση και προώθηση όλων των εναλλακτικών µορφών τουρισµού, µε στοχευµένο µάρκετινγκ και επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου µέσω ενός εξειδικευµένου φορέα αποκλειστικά για τη Ρόδο. Επίσης, επιβεβληµένες θεωρώ τις ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τις διαδικασίες ανακύκλωσης.

Τι περιμένετε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού;

Από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισµού, µε τη συγκυρία και της παρουσίας του δικού µας βουλευτή, κ. Κόνσολα, περιµένουµε την επίλυση των πολλών προβληµάτων, τη µείωση της φορολογίας, τη βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευσης και, επιτέλους, την εφαρµογή µέτρων για την επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες, χρησιµοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, βελτιώνοντας τις υποδοµές και την εκπαίδευση, αλλάζοντας νοοτροπία και αποκτώντας τουριστική συνείδηση όλοι οι κάτοικοι της Ρόδου, το µέλλον του Ροδιακού τουρισµού θα είναι λαµπρό. Προϋπόθεση, βέβαια, η ειλικρινής συνεργασία όλων -εργαζοµένων, φορέων, αρχών και υπουργείου – κυβέρνησης. Συνεργαζόµενοι όλοι µαζί, µε αγάπη και πάθος, µπορούµε να πετύχουµε πολλά!

Η Ρόδος το αξίζει!

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *